Με ανακοίνωση του, ζητεί να γίνει «ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει και το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον».
Στην ουσία η αντιπροεδρία ζητεί από τη διοίκηση της Εθνικής να κάνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να υπάρξει στην τράπεζα μία διοίκηση η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη του βασικού μετόχου που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην επιλογή του σημερινού προέδρου κ. Παν. Θωμόπουλου.
Δεδομένου ότι η πρόταση του κ. Θωμόπουλου είχε γίνει από τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, την οποία απεδέχθη το δ.σ. της Εθνικής, στην ουσία η αντιπροεδρία ζητεί από τη διοίκηση να διευκολύνει την ανάδειξη νέας διοίκησης, με συμμετοχή του κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκου, τον οποίον υποστήριζε το ΤΧΣ.
Η αντιπροεδρία της κυβέρνησης κάνει λόγο για «ρήγμα» ανάμεσα στη διοίκηση της Εθνικής και το ΤΧΣ το οποίο η διοίκηση της Εθνικής «είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει» και ζητεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα, με αποτέλεσμα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, μια διέξοδος να είναι η παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκη για να διευκολύνει τις εξελίξεις.
Στην ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης νέας ηγεσίας τς τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών».
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Υπογραμμίζεται, όμως, και μάλιστα σε ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα για τα δεδομένα του κ. Δραγασάκη, ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, έχει δημιουργηθεί «σοβαρό ρήγμα ανάμεσα στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, εξέλιξη την οποία η Διοίκηση της τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει».
Σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας, οι εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα το τελευταίο διάστημα ακυρώνουν ολόκληρη τη λογική του συστήματος διακυβέρνησης των τραπεζών που έχει δημιουργηθεί, υπό την εποπτεία του ΤΧΣ, καθώς δεν έχει νόημα να διαμορφωθεί τελικά ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν έχει την εμπιστοσύνη του επόπτη και μάλιστα μέσα από προβληματικές διαδικασίες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης έχει ως εξής:
«Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, είχε σήμερα, Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Ο Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη την οποία η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει.
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις και μάλιστα αναίτιες.
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να γίνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει και το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον.