«Υπάρχει ένα πλαίσιο επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας με άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, ώστε να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία απέναντι στις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειές της με αποκορύφωμα την άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, που είδε το «φως» της δημοσιότητας ικανοποιούνται τρία θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις: Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο.
«Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΕ αλλά και οι υπουργοί να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ακόμα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στήριξης της χώρας μας και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις.
«Η Ελλάδα θα έχει δίπλα της όλους τους συμμάχους της εάν χρειαστεί και ελπίζουμε να μη χρειαστεί» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μείνει μόνη σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της.