Μητσοτάκης: Ιστορική η σημερινή συνεδρίαση για την ψήφο των αποδήμων
«Έπρεπε τελικά να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να πάρει το άρθρο 51 του Συντάγματος νομική σάρκα και οστά. Είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και όπως φαίνεται με μεγάλη διακομματική συναίνεση. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση. Θέλω να θυμίσω ότι δύο φορές κατατέθηκε πρόταση νόμου της ΝΔ η οποία ουδέποτε συζητήθηκε» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή μιλώντας για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και στην τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας.
“Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε ένα θεσμικό στίγμα, σε μια χώρα που καθιέρωσε την καθολική ψηφοφορία από το 1864 και τηρεί την αρχή της δεδηλωμένης από το 1875. Υπήρξε όμως και ένα έλλειμμα δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένας κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 20ου αιώνα” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά ιστορική, γιατί απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, και ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει σίγουρα, για όλο τον ελληνισμό, το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο”.
Επισήμανε ότι με το νόμο αυτό “δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Ήταν μια μεταρρύθμιση που αποδέχθηκαν πάνω από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπίας. Μπορεί να προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως απέκτησε εμβέλεια χάρη στον διακομματικό διάλογο που την περιέβαλε. Αποτελεί έτσι μια νίκη του κοινοβουλευτισμού και της ενότητας. Ένα υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης. Αποτελεί δημοκρατική νίκη , κοινοβουλευτική επιτυχία και πρωτίστως αποτελεί εθνική νίκη,” είπε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: Ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε με τη δική μας κυβέρνηση
Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι «ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας”. Πρόσθεσε ότι “δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν”. Αναφέρθηκε στα δύο αγκάθια που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και ανέφερε ότι “η πρότασή του είναι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.
Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα…Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις), με σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. Ζητώ λοιπόν από τον υπουργό να άρει το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων».
Γεννηματά: Όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά-κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι
Την ανάγκη να παράσχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας όλα τα μέσα, «ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι» τόνισε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Στην ομιλία της, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά έστειλε αυστηρό μήνυμα στη γείτονα, τονίζοντας ότι όποιος θέλει, παρά το Δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, «να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».
Αναφερόμενη στο παράνομο μνημόνιο ‘Αγκυρας-Τρίπολης, το οποία -όπως είπε- αναβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα, πρότεινε σειρά προτεραιοτήτων που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα:
-να απαιτήσουμε την ενεργή αντίδραση των διεθνών οργανισμών, και ειδικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της ΕΕ.
-να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας με όσες χώρες έχουν συμφέροντα στην περιοχή
-να προβούμε σε άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. «Έχουμε υψηλού επιπέδου, αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα χάσει το χέρι» είπε η κ. Γεννηματά, χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.
-να επιδιώξουμε συμφωνίες για θαλάσσιες ζώνες με τις όμορες χώρες και να επιμείνουμε ώστε η ‘Αγκυρα να αναγνωρίσει τη διαδικασία της Χάγης.
«Όλα αυτά αποκτούν δύναμη και παράγουν αποτέλεσμα στη βάση της ομοψυχίας» σημείωσε η κ. Γεννηματά.
«Ναι» του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».
Επέμεινε πάντως, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. Έστω και αυτή τη στιγμή «να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε» στην επιστολική ψήφο. Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, «οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή, προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς. Στερούν δε τη δυνατότητα ψήφου στους οικονομικά αδύναμους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Οδηγούν σε ταξική ψήφο. Εμείς δε θα σταματήσουμε να επιμένουμε ότι όλες αυτές οι προβληματικές ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν» είπε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ολοκλήρωσε την ομιλία της, λέγοντας ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι εθνική δύναμη. Είναι δικαίωμα των αποδήμων η ψήφος τους και χρέος δικό μας να διευκολύνουμε, με όλους τους τρόπους, τη συμμετοχή τους. «Μην εμποδίζετε με τους περιορισμούς σας, τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη, στο σπίτι του…» είπε η κ. Γεννηματά.
Κουτσούμπας: Το δόγμα περί δήθεν προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ έχει αποδεδειγμένα χρεοκοπήσει
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, ανέφερε ότι η θετική ψήφος του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, δεν σημαίνει καθόλου και αποδοχή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για την «Ελλάδα που μεγαλώνει» και για τα «εθνικά μας δίκαια που τώρα θα βρουν νέους εκφραστές» τονίζοντας πως «οι απλοί άνθρωποι, οι Έλληνες μετανάστες, οι απόδημοι Έλληνες, πάντα αγωνίζονταν και ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού με ανιδιοτέλεια, σε αντίθεση φυσικά με τα διάφορα λόμπι μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Γιατί, η ταξική διάρθρωση, έτσι όπως υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, υπάρχει και στην Ομογένεια».
Όπως επισήμανε, «κατά καιρούς έχουμε δει και – Έλληνες στην καταγωγή – γερουσιαστές π.χ. στις ΗΠΑ, οι οποίοι, ούτε για το «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο που ανέχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε τίποτα, ούτε βγάζουν «άχνα» για τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ούτε τίποτα. Και οι οποίοι στήριξαν κυβερνήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες π.χ. υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ποδοπατώντας όμως, ή έστω αγνοώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, του ελληνικού λαού, διαμέσου διαφόρων συμμαχιών και με κάθε τρόπο. Όχι ότι δεν υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι φυσικά ανάμεσά τους, δεν λέμε αυτό…».
«Άρα, σε σχέση με τα ‘εθνικά δίκαια’ – αν και ο όρος δεν είναι, ούτε ακριβής ούτε σωστός κατά την άποψή μας – και την αμφισβήτησή τους, ιδιαίτερα σήμερα, αλλού είναι το πρόβλημα και δεν πρόκειται να λυθεί, δυστυχώς, με την ψήφο των αποδήμων. Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις και η πολιτική τους διαχρονικά, είναι μέρος του προβλήματος. Και η πολιτική που ασπάζεται το δόγμα, πως αν η Ελλάδα είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προστατεύσει δήθεν, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έχει πλήρως και αποδεδειγμένα και ιστορικά, χρεοκοπήσει» τόνισε.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε επίσης, ότι στο δόγμα αυτό «είστε όλοι σας, οπωσδήποτε με διαβαθμίσεις, προσηλωμένοι και ταγμένοι. Τόσο κερδισμένος είναι ο λαός μας από τις συμμαχίες σας, τόση ασφάλεια και προστασία του παρέχει το ΝΑΤΟ και οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, που έχετε φτάσει στο σημείο όλοι σας να θέτετε στο λαό το δίλημμα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ‘συνεκμετάλλευση και υποχώρηση με την Τουρκία, ή σύγκρουση και τελικά πολεμική εμπλοκή;’. Ήρθε στην επικαιρότητα ξανά αυτές τις ημέρες με αφορμή την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης […] Μόνο που αυτό το ψευτοδίλημμα, είναι εξίσου επικίνδυνο για το παρόν και το μέλλον του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη» τόνισε.
Όπως είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, υπάρχουν σημαντικά και πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου. Κι αυτά τα κοιτάσματα θέλει να τα ελέγξει, «εκτός από την αστική τάξη της Ελλάδας, και η αστική τάξη της Τουρκίας, όπως και άλλα κράτη της περιοχής, αλλά κονταροχτυπιούνται και μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα […] Κι ο λαός μας πρέπει να ξέρει πως αυτοί οι έντονοι ανταγωνισμοί, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον πλούτο μιας ολόκληρης περιοχής, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις. Τέτοιοι ανταγωνισμοί βρίσκονται πίσω από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη» πρόσθεσε.
«Το ΚΚΕ, για μια ακόμα φορά, τοποθετείται καθαρά, απευθύνεται με ευθύνη στους εργαζόμενους, στο λαό και τη νεολαία, όπως και στους ξενιτεμένους μας: Απορρίπτουμε τα διάφορα ψευτοδιλήμματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Όποια διαπραγμάτευση, συμφωνία και διευθέτηση με την Τουρκία, πρέπει να γίνει στην βάση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Βέβαια, οι εξελίξεις δείχνουν πως οι ιμπεριαλιστές φίλοι δεν πιάνονται.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτό που μπορεί να ταρακουνήσει για καλά τα νερά και να φωτίσει μία άλλη διέξοδο, είναι ο απεγκλωβισμός από αυτόν τον θανατηφόρο εναγκαλισμό με το ΝΑΤΟ. Είναι η πάλη για να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στην χώρα μας, για να ανοίξει ο δρόμος για άλλες εναλλακτικές, σε συντονισμό με τα λαϊκά κινήματα της περιοχής και του υπόλοιπου κόσμου, για ριζικές αλλαγές» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Είπε επίσης, ότι η θέση του ΚΚΕ «ο ελληνικός λαός μαζί με τον λαό της Τουρκίας, τους άλλους λαούς της περιοχής, να επιβάλουν με την πάλη τους την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, είναι η πιο φιλική θέση για τους λαούς και τις χώρες μας».
Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε την σημασία ανάπτυξης καλών σχέσεων συνεργασίας και ισοτιμίας με όλες τις χώρες του κόσμου, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως αυτές οι σχέσεις θα πρέπει να στηρίζονται «κυρίως στους λαούς και τα κινήματά τους, στη φιλία τους, στους αγώνες τους σε αυτές τις χώρες. Να στηρίζονται σε μια εξουσία που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι των διάφορων επιχειρηματικών κολοσσών, που τρώγονται σαν τα σκυλιά για το ποιος θα πρωτοβάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και της χώρας μας και της περιοχής όλης».
Θεοδωρικάκος: Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από το σύνολο των κομμάτων θα έχει εθνική και πολιτική σημασία
«H ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες της διασποράς έχει πολύ μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία. Σε μια πολύ ιδιαίτερη περίοδο για την πατρίδα μας γίνεται πράξη ένα αίτημα δεκαετιών, ένα συνταγματικά προβλεπόμενο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα. Να μπορούν να ψηφίζουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Ολομέλειας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικρατείας.
«Η υπερψήφιση από το σύνολο των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας θα είναι μια σπουδαία πράξη που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα και τη στοιχειώδη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον απόδημο ελληνισμό», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε μπροστά της το κρίσιμο δίλημμα, «ή να προχωρήσει μέσα από συμβιβασμούς και συγκλίσεις αναζητώντας κοινό τόπο με τα άλλα κόμματα ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι ή να επιμείνει μέχρι τέλος στην άποψή της και να χαθεί ξανά η ευκαιρία ψήφισης ενός νόμου που θα παράγει αποτελέσματα».
«Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή. Θέλαμε και θέλουμε πάση θυσία να πετύχουμε μια συμφωνία λειτουργική η οποία θα μας πηγαίνει μπροστά, θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται. Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια σπουδαία απόφαση και διαχώρισε τη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα από την συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», τόνισε.
«Η μόνη κόκκινη γραμμή», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, «που τέθηκε από τη κυβέρνηση ήταν η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με την ψήφο αυτών που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι, «η θέση της ΝΔ ήταν και είναι οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις με επιστολική ψήφο», ωστόσο όπως είπε, «ήταν φανερό ότι αυτή η θέση δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να συγκεντρώσει 200 ψήφους καθώς σε αυτήν την άποψη συνέκλιναν μόνο άλλα δύο κόμματα, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση».
«Η λύση που δίνουμε αναμφίβολα δεν είναι η ιδεώδης. Δεν είναι η ιδανική. Είναι όμως η μόνη ρεαλιστική από πολιτική άποψη και η μόνη που σήμερα μας πηγαίνει μπροστά», είπε και πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη συμφωνία συνέβαλαν θετικά όλα τα κόμματα».
Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ακόμα ότι, «δεν υπάρχει κανένα όριο για το πότε έφυγε κάποιος από τη χώρα σε σχέση με το δικαίωμά του να ψηφίζει από τη χώρα από την οποία βρίσκεται».
«Είτε έφυγε κάποιος 20 είτε 30, είτε 40, είτε 50 χρόνια από την πατρίδα η προϋπόθεση που θέτει ο νόμος είναι να μπορεί να αποδείξει με δημόσια έγγραφα ότι τα τελευταία 35 χρόνια υπήρξαν τουλάχιστον δύο χρόνια, και όχι υποχρεωτικά συνεχόμενα, στα οποία βρέθηκε στην Ελλάδα», ανέφερε.
«Καλούμαστε όλοι να ψηφίσουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα αυτό το νομοσχέδιο, υπερβαίνοντας ο καθένας τις δικές του ξεχωριστές προτάσεις, αφήνοντας στο χθες διχασμούς και ιδεοληψίες γύρω από αυτή την υπόθεση.
Ας το ψηφίσουμε ομόφωνα, στέλνοντας ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους συμπατριώτες μας σε ολόκληρη τη γη, ότι η Ελλάδα τους αγκαλιάζει, τους αγαπά, όπως κι εκείνοι αγαπούν την πατρίδα και σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά για να ικανοποιήσουμε ένα βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:
«Είναι λάθος το όλα ή τίποτα, που υποστηρίζουν μέσα στο πάθος τους και την αγάπη τους για την πατρίδα κάποιες ομογενειακές οργανώσεις. Γιατί είδαμε ότι επί τόσα χρόνια είχαμε μείνει κολλημένοι στο τίποτα».
Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους έλληνες που βρίσκονται εξωτερικό να κάνουν το χρέος τους και να συνδράμουν, με τη μαζική τους συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ώστε να πετύχει η νέα ρύθμιση.
Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων
Η εισηγήτρια της ΝΔ, ‘Αννα Μάνη Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μεγάλη θεσμική τομή που είναι προϊόν γόνιμου διαλόγου, συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων και συμβολίζει ότι η χώρα πέρασε σε μια άλλη εποχή».
«Είναι μια ιστορική ευκαιρία, σήμερα, να κάνουμε το αυτονόητο και να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες της διασποράς να μπορούν να ψηφίσουν για τη χώρα τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που εξωτερικοί κίνδυνοι την απειλούν, να τους έχουμε κοντά μας. Οι Έλληνες της διασποράς είναι μια δύναμη στήριξης, μια υπολογίσιμη εκλογική δύναμη στις χώρες όπου διαμένουν και μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στις επενδύσεις».
«Ας εκπέμψουνε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες της Οικουμένης σε μια κρίσιμη φορτισμένη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. Να γίνουμε γέφυρα που θα ενώσει τα σύνορα της οικουμενικής πατρίδας», κατέληξε η κ. Παπαδημητρίου.
«Τα αναγκαία εθνικά μέτωπα χτίζονται στη βάση της ειλικρίνειας. Πράγματι, η στιγμή μπορεί να γίνει ιστορική, αν αντιμετωπίσουμε τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με υπευθυνότητα και με σεβασμό στη Δημοκρατία και στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτισμό», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Διαβάστε επίσης: Θεοδωρικάκος: Επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων κάθε 8 χρόνια
«Ορισμένες ελλείψεις καλύφθηκαν, παραμένουν όμως νομοτεχνικές αβλεψίες», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και διευκρίνισε ότι είναι σε εκκρεμότητα δύο σοβαρά ζητήματα και αφορούν την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων και τη δεσμευτική γνώμη της διακομματικής επιτροπής ως προς την άσκηση της κανονιστικής αρμοδιότητας του υπουργού.
«Εμείς θέλουμε πράγματι οι απόδημοι να έχουν φωνή, ψήφο και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, με κριτήριο τη δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία», τόνισε, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για «ανειλικρίνεια, υποκρισία και στρατηγική μετατόπιση από την αρχική της θέση».
«Δεν υπάρχει χώρα με τόσο σημαντική διασπορά να καθιερώνει τόσο γενικευμένη ψήφο για τους απόδημους», είπε ο κ. Κατρούγκαλος και επέμεινε ότι «η βέλτιστη και δικαιότερη λύση είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν έπειτα από απογραφή, έως πέντε εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα εκλέγονται εκπρόσωποι των Ελλήνων της ομογένειας που διαμένουν εκεί».
Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι ρηξικέλευθο, όπως θα έπρεπε, για να αποκαταστήσει μια μεγάλη ηθική και πολιτική αδικία για τους Έλληνες της διασποράς» και επέμεινε στην ανάγκη καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου.
Μίλησε ακόμα για «πολιτικούς φερετζέδες» πίσω από τους οποίους κρύβονται ορισμένοι, θέτοντας αστερίσκους, ψευδεπίγραφα κλισέ και κόφτες», και τόνισε ότι έστω και έτσι, «αυτή η κουτσουρεμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι ένα σημαντικό και κρίσιμο εργαλείο για την επαναφορά της άλλης Ελλάδας της διασποράς στην πατρίδα».
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι το κόμμα του από την αρχή προσήλθε στο διάλογο χωρίς τακτικισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες και ο μοναδικός του στόχος ήταν και είναι η εξεύρεση μιας λύσης που θα διευκολύνει πραγματικά τους Έλληνες που έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι έγιναν σοβαρές νομοθετικές παρεμβάσεις, ωστόσο, όπως είπε, χρίζει περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών, ενώ τόνισε ότι «η διευκόλυνση των αποδήμων να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους δεν πρέπει να λειτουργήσει και ως πλυντήριο ξεπλύματος ευθυνών των κυβερνήσεων που δημιούργησαν προβλήματα στη χώρα».
«Εμείς ψηφίζουμε “ναι” επί της αρχής, βάζοντας πολύ, πολύ νερό στο κρασί μας, γιατί θέλαμε να γίνει αυτή η συζήτηση και να μάθουν οι Έλληνες της διασποράς ποιο κόμμα έχει πράγματι θέσεις που διευκολύνουν την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος», τόνισε ο ειδικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.
«Το νομοσχέδιο ήταν προϊόν εκβιασμού διότι έχουν μπει τέτοιες δικλείδες ασφαλείας, ώστε πάνω από το 85% των Ελλήνων που σήκωσαν το βάρος της πατρίδας πολλές φορές στις πλάτες τους, δεν θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», υποστήριξε, ενώ επέμεινε στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.
«Στο νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετά σημεία αγκάθια που δεν μας επιτρέπουν παρά να το καταψηφίσουμε επί της αρχής και να στηρίξουμε μόνο ορισμένα άρθρα», δήλωσε, από την πλευρά της, η ειδική εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, και υπεραμύνθηκε των προτάσεων του κόμματός της που δίνουν, όπως είπε, το πραγματικό δικαίωμα στους απανταχού Έλληνες της διασποράς να ψηφίζουν τους εκπροσώπους τους με ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα από τον τόπο διαμονής τους.