Ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να ηγηθεί ενός πολιτικού σούπερ μάρκετ, που θεωρεί ότι θα τον φέρει γρήγορα στην εξουσία, επιδιώκοντας για τον εαυτό του το ρόλο του πρωταγωνιστή της λεγόμενης ελληνικής Κεντροαριστεράς και επιφυλάσσοντας για τους άλλους, όπως οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ ή η πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, ρόλο κομπάρσων.
Και μπορεί ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Πικετί να αρνήθηκε τη συμμετοχή του -λόγω προγράμματος, γενικά μέσα είναι, διευκρίνιζαν από την Κουμουνδούρου- αλλά ο κ. Τσίπρας είναι επίμονος και θα κάνει πράξη το σχέδιό του για τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου «για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» (σ.σ.: τέτοια πολιτική δύναμη, προοδευτική, θεωρεί ο κ. Τσίπρας το κόμμα του) στην Ε.Ε. αλλά και στην Ελλάδα. Αρκεί να άκουγε κανείς τον Νίκο Παππά από το βήμα της συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταλάβαινε όχι μόνο πού το πάει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και τι επιδιώκει.
Το νέο κόμμα στο οποίο -όπως είπε προχθές το alter ego του κ. Τσίπρα Νίκος Παππάς- τα νέα μέλη θα αποφασίσουν για τα πάντα, την ιδεολογική ταυτότητα, την οργανωτική λειτουργία, ακόμα και το όνομα και τα σύμβολα, χωράει πολλούς. Από τη Ρεγγίνα Βάρτζελη μέχρι τον Απόστολο Γκλέτσο και από τον Πάνο Λάμπρου ως την Κατερίνα Παπακώστα.
Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίσαμε, τελείωσε προχθές στην παρθενική συνεδρίαση της Νέας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, στο ΣΕΦ. Η «πασοκοποίηση», όπως αντιλήφθηκαν και όσοι δεν τη θέλουν και προσπαθούν να αντιδράσουν, προχωρά βάσει σχεδίου και ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε από τον κ. Τσίπρα.
«Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: και όχι διεύρυνση όπως επιμένει ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος όπως πάνε τα πράγματα θα είναι ο τελευταίος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ) πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομά του. Η προσθήκη προσδιορισμού στον «ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει την προοδευτική παράταξη και τον οικολογικό προσανατολισμό της. Στα δημοκρατικά κόμματα τα μέλη έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Και στο θέμα του ονόματος», έγραψε χθες στο twitter ο Νίκος Παππάς, για να καταλάβουν και όσοι δεν κατάλαβαν. Κάτι ήξερε ο Γιώργος Τσίπρας όταν άνοιξε πρώτος το ζήτημα… Ενδιαφέρουσα και η άποψη του κ Παππά για το ποιοι χωράνε στο νέο κόμμα: «Στον ΣΥΡΙΖΑ χωρούν όσοι ασπάζονται τη διακήρυξη που θα αποφασιστεί. Οποιος διαφώνησε με τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά συμφωνεί με το πρόγραμμά μας, ναι χωρά! Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράφουμε ποιοι δεν χωρούν», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας τους 53+ να κάθονται άβολα στις καρέκλες τους και με βλέμματα να προσπαθούν να συνεννοηθούν για να βγουν έξω από την αίθουσα, προκειμένου να ανασυνταχθούν.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Από κοντά και ο… αψύς Σφακιανός, ο «πολύς» Παύλος Πολάκης, που είπε στους συντρόφους του πως διαφωνεί με σειρά ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί ότι η εισδοχή, με καλό τρόπο από διάφορες μεριές, ενός κόσμου που ανήκε στη Σοσιαλδημοκρατία θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο», τους καθησύχασε και αυτός.
O Παναγιώτης Παναγιώτου, ο προερχόμενος από τη «Γέφυρα», υπογράμμισε την ανάγκη ενός «μετασχηματισμού» που θα συνδυάζει αφενός τη «συνέχεια» και αφετέρου το νέο, με «αμετάθετο στόχο» τη «μεγάλη, προοδευτική, πολιτική και κοινωνική παράταξη».
«Οσοι ερχόμαστε, ερχόμαστε με σεβασμό στην Αριστερά. Ημασταν στην ίδια όχθη του ποταμού. Στην πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης με την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ., τότε συγκροτήθηκε η Προοδευτική Συμμαχία. Τώρα δεν έρχονται για να πάρουν θέση, για συναλλαγή», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσπαθώντας να καθησυχάσει.
«Απόλυτη ιδεολογική ταυτότητα είναι δύσκολο να υπάρξει. Εχω άποψη ότι δεν πρέπει να προσερχόμαστε με φοβίες για το τι θα συμβεί. Οσοι είμαστε εδώ δεν είδαμε ότι ο προτεινόμενος ιδεολογικός άξονας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός;», πρόσθεσε με περίσσιο… ρεαλισμό και ο Φώτης Κουβέλης.
«Ξεκινάμε για τη σύγχρονη πληθυντική Αριστερά, όπου οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας θα μπολιάσουν τη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά», είπε και ο πρώην υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος που διαδέχθηκε τον Φώτη Κουβέλη στην προεδρία της ΔΗΜΑΡ, αλλά τώρα και οι δύο είναι σύντροφοι του κ. Τσίπρα στον «ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτήρισε το νέο εγχείρημα ο πρώην σύντροφος όλων αυτών, Δημήτρης Στρατούλης.
Αντιδράσεις; Βεβαίως και υπάρχουν. Δεν θεωρούνται όμως τέτοιες που μπορούν να ανακόψουν τα σχέδια της ηγεσίας να μετασχηματίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ.
«Να μην διολισθήσουμε στην κακιά παράδοση και να αναγάγουμε σε σημαντικά άλλα ζητήματα όπως πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος του κόμματος. Ποιος αμφισβητεί τον Τσίπρα; Αυτή η εργαλειοποίηση μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από τη φυσιογνωμία. Δεν είναι μείζον και το θέμα του τίτλου του κόμματος», «έπαιξε» άμυνα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, προσπαθώντας να σώσει τα προσχήματα.
«Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ των πολλών και όχι των “παλιών”»:, είπε και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, ο οποίος διευκρίνισε ότι «μαζικός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει περισσότερη αριστερή πρακτική εντός και εκτός κόμματος».
«Αυτό το “μαζί” για να μην είναι μια ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, θέλει αρχές. Είμαστε κόμμα Αριστεράς που θέλει να ανασυγκροτήσει την ταυτότητά της μετά τα Μνημόνια», στην ίδια γραμμή και ο Νίκος Φίλης.
«Δεν μπορεί στον “πυρήνα” της νέας προσπάθειας να βρίσκεται η οικολογία», και ταυτόχρονα να περιλαμβάνει «αυτούς που παίζουν ρόλο στις εξορύξεις χρυσού». «Δεν μπορεί να είναι με ολίγην Αριστερά, ολίγη Κεντροδεξιά, Κεντροαριστερά ή Κέντρο», πρόσθεσε και ο Πάνος Λάμπρου από τους 53+.
Από την έντυπη έκδοση