Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ένας όρος-κλειδί για την Άγκυρα προκειμένου να εμμείνει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την οποία μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στην ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες θέλουν η Άγκυρα να περιορίσει τον ορισμό των εγκλημάτων τρομοκρατίας, όρος που περιλαμβάνεται στα 72 κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της βίζας.
Η Τουρκία, όμως, αρνήθηκε να το κάνει αυτό, λέγοντας πως η νομοθεσία είναι κρίσιμης για την καταπολέμηση των κούρδων ανταρτών και των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Μέρκελ: Να δώσουμε έμφαση στα αίτια της προσφυγιάς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει στο μέλλον να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση των αιτίων της προσφυγιάς, προκειμένου να αποφύγει προσφυγικές ροές όπως αυτές των προηγούμενων μηνών, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να αποφασίζει η ίδια ποιος μπορεί να τα περάσει και ποιος όχι.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Έχουμε ευθύνη για άλλες χώρες, για την Τουρκία, την Λιβύη, για κάποια αφρικανικά κράτη – αυτό μπορεί κανείς να το ονομάσει και εξάρτηση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε Συνέδριο στο Βερολίνο, εξηγώντας ότι η αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής ροής πρέπει να αντιμετωπιστούν από πολλές χώρες ταυτόχρονα.
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει απογοήτευση από πολλές πλευρές, παραδέχθηκε η καγκελάριος και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα κράτη τα οποία αρνούνταν να δεχτούν πρόσφυγες, αλλά και στην ανησυχία πολλών πολιτών.
«Η παγκοσμιοποίηση τρομάζει πολλούς, οι οποίοι κατόπιν αναζητούν απλές λύσεις», δήλωσε, αναφερόμενη στον αυξανόμενο λαϊκισμό στην Ευρώπη.
Συναντήσεις Μουζάλα με εκπροσώπους του ΟΗΕ
Συναντήσεις με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Πίτερ Σάδερλαντ, και με τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών Φρανσουά Κρεπό, είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν τα καινούρια δεδομένα που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, οι βελτιώσεις που χρειάζονται για να εφαρμοστεί η συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο και η διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.