Με 13,3 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview για την Political, με την Ελληνική Λύση να σκαρφαλώνει στην τρίτη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στην πέμπτη.
Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η Βουλή που θα σχηματιζόταν θα είχε 10 κόμματα, με την είσοδο Λατινοπούλου (5,9%) και οριακά των κκ Κασσελάκη (3,5%) και Βαρουφάκη (3,1%).
Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
ΝΔ: 25,6%
ΠΑΣΟΚ: 12,3%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 8,4%
ΚΚΕ: 7,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 7,1%
ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ: 5,9%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 4%
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: 3,5%
ΜέΡΑ 25: 3,1%
ΝΙΚΗ: 3%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 1,2%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 1%
Στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για την διακυβέρνηση της χώρας», ο Κ. Μητσοτάκης είναι μακράν πρώτος με 27,1% και ακολουθούν:
Νίκος Ανδρουλάκης: 9,6%
Σωκράτης Φάμελλος: 8,3%
Κυριάκος Βελόπουλος: 7,3%
Ζωή Κωνσταντοπούλου: 5,5%
Στέφανος Κασσελάκης: 5,1%
Δημήτρης Νατσιός: 4,3%
Δημήτρης Κουτσούμπας: 4,1%
Αφροδίτη Λατινοπούλου: 3,2%
Βασίλης Στίγκας: 1,1%
Αλέξης Χαρίτσης: 1%
Το 22,4% δεν εμπιστεύται κανέναν από τους παραπάνω για τη διακυβέρνησή του.
Σε ό,τι αφορά στα Τέμπη το 77% θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη. Το 65% θεωρεί ότι η δικογραφία είναι μεγάλη και η δικαιοσύνη χρειάζεται χρόνο.
Σε ότι αφορά τη δημοφιλία των υπουργών της κυβέρνησης, στην ερώτηση πώς κρίνετε το έργο των παρακάτω υπουργών, λαμβάνουν:
Δένδιας: 47,9%
Πιερρακάκης: 36,8%
Γεωργιάδης: 24,2%
Χρυσοχοΐδης: 24%
Ζαχαράκη: 22,3%
Χατζηδάκης: 21,9%
Θεοδωρικάκος: 20%
Κικίλιας: 19,4%
Καραμέως: 19,3%
Σταϊκούρας: 17,4%
Παπαθανάσης: 17,1%
Οι ψηφοφόροι πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμός και αλλαγές προσώπων, ενώ το 57% δηλώνει πως διαφωνεί με μία πιθανή αλλαγή του ποσοστού εισόδου των κομμάτων στη Βουλή από 3% σε 5%.
Προανακριτική για τα Τέμπη: Ναι υπό προϋποθέσεις από την κυβέρνηση, κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
Αμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταθέσει αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, η οποία θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες του – τότε- υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, σχετικά «με την αλλοίωση του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών».
«Αναμένουμε την πρόταση και τις λεπτομέρειές της. Εξάλλου, για το ζήτημα αυτό η κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί», λένε κυβερνητικά στελέχη. Και υπενθυμίζουν τη θέση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις.
Σχετικά με τα πυρά που συνεχίζει να εκτοξεύει η αντιπολίτευση περί συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών και εν όψει του πορίσματος του Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε (ΣΚΑΪ): «Πώς γίνεται μια κακή κυβέρνηση να θέλει να συγκαλύψει κάτι και να συστήνει τον Ιανουάριο του 2023 έναν οργανισμό και να τον στελεχώνει ώστε να βγάλει όλη την αλήθεια. Είναι ένα τραγικό περιστατικό και είναι εξοργιστικό η αντιπολίτευση να το χρησιμοποιεί στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, λέγοντας ότι «αλίμονο αν πούμε ότι δεν έχουν γίνει λάθη. Θα τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη, αν έχουν ποινική διάσταση».
«Θα έρθουμε στη Βουλή να απαντήσουμε για όσα θέματα θέσει η αντιπολίτευση», είπε ο κ. Μαρινάκης.
«Στηρίζουμε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη με πράξεις», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του Μεγάρου Μαξίμου, Πάνος Αμυράς, κατηγορώντας παράλληλα την αντιπολίτευση ότι εργαλειοποιεί το δυστύχημα των Τεμπών, για το οποίο, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία απολύτως συγκάλυψη. Ερωτηθείς (ΕΡΤ) εάν έχουν γίνει λάθη από την κυβέρνηση, ο κ. Αμυράς απάντησε ότι «η συγκάλυψη είναι πολιτικό ζήτημα. Συγκάλυψη δεν έγινε σε καμία απολύτως περίπτωση». Σχετικά με τις εργασίες στο σημείο του δυστυχήματος, ο διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης δήλωσε: «Το μοναδικό μέλημα των Αρχών ήταν, κατ’ αρχάς, να απεγκλωβιστούν όσοι βρίσκονταν στο τρένο και κυρίως να ταυτοποιηθούν και να ανασυρθούν οι σοροί. Αυτό ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία, όμως από κει και πέρα η Δικαιοσύνη μπορεί να ερευνήσει το τι έγινε επί του πεδίου σε κάθε δραστηριότητα και επιχειρησιακή πράξη».
Αναφορικά με την αντιπολίτευση και τις κατηγορίες για συγκάλυψη, δήλωσε ότι στην κυβέρνηση το ενδιαφέρον τους το δείχνουν «με πράξεις και όχι με κραυγές και άθλιους υπαινιγμούς από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία εργαλειοποιεί το δυστύχημα, την τραγωδία των Τεμπών»: «Νομοθετήσαμε μετά το αίτημα του ανακριτή να ανοίξουν τα τηλέφωνα», σημείωσε ο διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι όλοι περιμένουν στις 27 Φεβρουαρίου το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων. «Ενας Οργανισμός», που όπως ανέφερε, «συγκροτήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, όταν το ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισε τη δημιουργία του και σε δεύτερο χρόνο καταψήφισε διάταξη για την πρόσθετη στελέχωσή του».
Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Αμυράς, στο θέμα της διερεύνησης των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος «η Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο και τελικό λόγο. Δεν τον έχουν τα κόμματα, ούτε τα τηλεοπτικά πάνελ».
ΒΟΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Οποιο κόμμα έχει στοιχεία, να τα καταθέσει στον ανακριτή»
Η κυβέρνηση περνάει στην επίθεση στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της πολιτικής εκμετάλλευσης από σύσσωμη την αντιπολίτευση του πόνου και του κοινωνικού τραύματος της τραγωδίας των Τεμπών.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, απέρριψε και απέκρουσε, όπως είπε, «σθεναρά και μετά βδελυγμίας τα περί συγκάλυψης», λέγοντας ότι «συγκάλυψη σημαίνει ότι γνωρίζουμε τον ένοχο και δεν θέλουμε να τιμωρηθεί, ενεργώντας σκοπίμως, παρεμβαίνοντας σε διάφορα σημεία της ποινικής διερεύνησης για να αποτραπεί η τιμωρία του ενόχου» και ρώτησε ευθέως: «Θέλετε να μου πείτε σε ποιο σημείο της δικογραφίας ή σε ποια μαρτυρική κατάθεση αναφέρεται ότι πίεζε ο κ. Τριαντόπουλος για να υπάρξουν παραβάσεις στον χώρο του δυστυχήματος;. Γιατί, για να μπορεί τεκμηριωθεί η μομφή περί συγκάλυψης της υπόθεσης από την κυβέρνηση, «θα έπρεπε να γνωρίζει κάποιος ότι μεταφερόταν πράγματι παράνομο φορτίο, που αυτό όμως είναι ακόμα αντικείμενο της ανάκρισης. Δεύτερον, εάν πράγματι μεταφέρεται αυτό το φορτίο, να ξέρει κάποιος ότι αυτό είναι ιδιοκτησία του τάδε λαθρεμπόρου, ο οποίος έχει φροντίσει για τη μεταφορά του. Τρίτον, να ξέρει κάποιος ότι σε αυτό το λαθρεμπορικό κύκλωμα συμμετείχε ο τάδε υπάλληλος της οποιασδήποτε μεταφορικής εταιρίας ή δεν ξέρω ποιος. Τέταρτον, να ξέρει ότι αυτός ο λαθρέμπορος έχει σχέση με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος. Και, πέμπτον, να ξέρει ότι το κυβερνητικό στέλεχος ενήργησε για να αλλοιώσει τον χώρο ώστε να μην υπάρχουν στοιχεία, για να μην αποκαλυφθεί. Αυτά τα στοιχεία απαιτούνται για να στοιχειοθετηθεί η συγκάλυψη». Και ρώτησε την αντιπολίτευση: «Εσείς έχετε πει κάτι τέτοιο ποτέ; Εχετε στοιχεία για να υποστηρίξετε κάτι τέτοιο; Γιατί κάνετε αυτή τη μομφή; Οποιος βουλευτής έχει αυτά τα στοιχεία, να πάει στον εφέτη ανακριτή και να τα καταθέσει».
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Γκρίνιες ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς για την πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ
Αντικείμενο της εν εξελίξει αναμέτρησης ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς, για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τη μεγαλύτερη προβολή εκ μέρους της αντιπολίτευσης, καθίσταται από τα τρία αυτά κόμματα η αναζήτηση της αλήθειας στην τραγωδία των Τεμπών.
Το ΠΑΣΟΚ, που δεν συναινεί στην άμεση κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι αναμένει το πόρισμα του ΕΜΠ, κατέθεσε χθες πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου όσον αφορά στην αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, προκαλώντας την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.
Για τον σκοπό που… αγιάζει τα μέσα, τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης «σύρθηκαν» να συμφωνήσουν και να στηρίξουν δημοσίως την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για την «υποταγή» των δύο κομμάτων στη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν ευθέως αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά Τριαντόπουλου, όταν ακόμα δεν έχει συναινέσει στην κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Αντιλαμβάνονται ότι με τη χθεσινή κίνηση αυτό που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι η αναζήτηση της αλήθειας, εκτιμώντας ότι χωρίς προφανείς λόγους το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συναινέσει στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που αποτελεί μείζονα κίνηση για την αναζήτηση και ανάδειξη πολιτικών ευθυνών, και ζητά Προανακριτική για έναν υπουργό, γνωρίζοντας ότι η Προανακριτική αναζητά ποινικές ευθύνες. «Δεν στέκεται η κατάθεση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής όταν λες ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για πρόταση δυσπιστίας και περιμένεις το πόρισμα του ΕΜΠ. Και όταν μάλιστα από τις δικογραφίες που έχει υπ’ όψιν της η Βουλή, ποινικές ευθύνες δεν προκύπτουν», συνέχιζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα στηρίξουν -πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς- και οι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, όπως φέρεται να διαβεβαίωσε η Θ. Τζάκρη στενούς συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη με τους οποίους βρίσκεται από προχθές σε επαφή.
Το σκεπτικό
«Μετά τη μελέτη της δικογραφίας και ιδίως του από 15.7.2024 εμπεριστατωμένου πορίσματος της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, το ΠΑΣΟΚ, με θεσμική συνέπεια, καταθέτει πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του κατά τον επίμαχο χρόνο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου, σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής όσον αφορά στην αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών, που έλαβε χώρα από τις 3/3/2023 και μετά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.