Ο Κύπριος δικηγόρος σε συνέντευξή του στο zougla.gr λέει χα χαρακτηριστικά: “Ναι έγινε το ταξίδι στη Βενεζουέλα […] το αντικείμενο του ταξιδιού μας, δεν ήταν η αγορά προϊόντων από τη Βενεζουέλα, αλλά η προώθηση ελληνικών αγροτικών ειδών. Δυστυχώς η πράξη δεν ολοκληρώθηκε γιατί η Βενεζουέλα δεν μπορούσε ν’ ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις των πελατών μου».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του είπε, πως «το ταξίδι στη Βενεζουέλα δεν είχε μόνον αυτόν τον σκοπό».
«Εκνευρίζομαι που δεν αποκαλύπτονται οι επιχειρηματίες τους οποίους συνόδευα. To ταξίδι δεν αφορούσε μόνον σε τρόφιμα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω περισσότερα λόγω του επαγγελματικού απορρήτου. Ήταν μία αποστολή που αποτελείτο από επιχειρηματίες, οι οποίοι προσπαθούσαν να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε αυτήν τη χώρα. Δυστυχώς, η Βενεζουέλα δεν ήταν και δεν είναι σε θέση ν’ ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών» πρόσθεσε.
Έκθετος ο Παππάς για τα ψώνια με τον Αρτεμίου στην Βενεζουέλα
Η δημόσια παραδοχή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι το καλοκαίρι του 2013 πράγματι είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οπως αποκάλυψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος, ο Νίκος Παππάς και ο Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος σε θέματα διαχείρισης offshore εταιριών, Αρτέμης Αρτεμίου, το καλοκαίρι του 2013 βρέθηκαν σε «μυστικό» ταξίδι στη Βενεζουέλα όπου είχαν συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους και με στελέχη Ελλήνων επιχειρηματιών.
Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου για την επίσκεψη του Κύπριου δικηγόρου, το όνομα του οποίου εμπλέκεται και στα περίφημα Panama Papers, Αρτέμη Αρτεμίου, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης στη Βουλή με θέμα τη διαπλοκή.
Στις 28 Αυγούστου 2013 το «μυστικό» ταξίδι
Το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου του 2013 και κράτησε λίγες μέρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, ο Νίκος Παππάς, τότε διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε στο Καράκας με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου αλλά και με στελέχη Ελλήνων επιχειρηματιών, που και εκείνα βρίσκονταν στη Βενεζουέλα. Τον κ. Νίκο Παππά συνόδευε ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την παραμονή τους στο Καράκας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς και ο Αρτέμης Αρτεμίου συναντήθηκαν και με στελέχη που κατέχουν καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό της Βενεζουέλας. Για το ταξίδι αυτό ο τότε Συνασπισμός δεν είχε εκδώσει καμία ανακοίνωση και κανένα δελτίο Τύπου. Επρόκειτο για ένα «μυστικό» ταξίδι που δεν ανακοινώθηκε ποτέ, σε αντίθεση με άλλα ταξίδια του κ. Νίκου Παππά αλλά και του Αλέξη Τσίπρα στη Βενεζουέλα, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, για τα οποία είχαν βγει επίσημες ανακοινώσεις από το κόμμα.
Αδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ!
Το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2013, πέντε μήνες μετά το θάνατο του Ούγο Τσάβες. Η δήλωση του κ. Νίκου Παππά ότι σκοπός του ταξιδιού του ήταν να διερευνήσει τη δυνατότητα αγοράς αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ προκαλεί νέα ερωτήματα, αφού η συγκεκριμένη χώρα δεν επέτρεπε εκείνη την περίοδο ανάλογες δραστηριότητες. Η οικονομία της Βενεζουέλας είχε ήδη αρχίσει να έχει καθοδική πορεία ενώ ο αγροτικός τομέας δεν καλύπτει καν τις ανάγκες της χώρας. Η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται κυρίως λόγω της παγκόσμιας μείωσης της τιμής του πετρελαίου, όπου το καθεστώς του Ούγο Τσάβες είχε στηρίξει την οικονομία του και κυρίως την κοινωνική του πολιτική.
Ηδη η κατάσταση στη Βενεζουέλα εκείνη την περίοδο ήταν πολύ άσχημη ενώ σήμερα η κρίση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, καθώς εκατομμύρια πολίτες σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων έξω από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία για να προμηθευτούν λίγα τρόφιμα και λίγα φάρμακα. Επιπλέον, η Βενεζουέλα εδώ και αρκετά χρόνια έχει σταματήσει να παράγει δικά της προϊόντα, αφού η κυβέρνηση Τσάβες είχε στηρίξει την οικονομία της χώρας στις εισαγωγές, χρησιμοποιώντας τα χρήματα από τις πωλήσεις του πετρελαίου, γνωστά και ως «πετροδολάρια». Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και μικροί συνεταιρισμοί στην επαρχία σταμάτησαν να παράγουν τοπικά προϊόντα για να πάρουν τα επιδόματα της κυβέρνησης Τσάβες.
Στα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας σχεδόν το 90% των προϊόντων ήταν εισαγόμενα, από το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι το χαρτί υγείας. Ενας ακόμη παράγοντας που επιδείνωσε την οικονομία αλλά και την εθνική παραγωγή της χώρας ήταν η αυθαίρετη απόφαση του Ούγο Τσάβες να απαλλοτριώσει μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και να τις κάνει κρατικές. Η κυβέρνηση απαλλοτρίωσε πολλά σούπερ μάρκετ, τον έλεγχο των οποίων πήρε ο στρατός και τα μετονόμασε σε Bicentenario. Το ίδιο έπραξε και με βιομηχανίες. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις που πέρασαν στα χέρια της κυβέρνησης τελικά χρεοκόπησαν.