Κληθείς να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η κυρία Τουλουπάκη ενεργούσε μόνη της, ανέφερε «Δεν είχαμε προηγούμενα για να είναι αποτέλεσμα δικής της εμπάθειας. Σίγουρα πίσω από τις ενέργειες της είναι υπουργοί που ήθελαν να πλήξουν τους 10 πολιτικούς τους αντιπάλους».
Φρουζής για Novartis: Το Harvard Project επιτεύχθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα ο κ. Φρουζής κλήθηκε να απαντήσει και για το περίφημο Harvard Project της Novartis. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα της Novartis που στόχευε στην πίεση κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων προκειμένου να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας μέσω αναθεώρησης της τιμολόγησης των φαρμάκων.
O κ. Φρουζής ρωτήθηκε σχετικά από τον Κώστα Καραγκούνη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Κ. Καραγκούνης: Είπατε ότι το Harvard project είχε δύο βασικούς στόχους: να μην βγαίνει το δελτίο τιμών κάθε 3 μήνες και η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και όχι της ΕΕ. Οι στόχοι σας επιτεύχθηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ – ΠΑΣΟΚ;
Κ. Φρουζής: Όχι
Κ. Καραγκούνης: Για το Harvard project πιέσατε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Διαπιστώνουμε ότι μετά το 2015 και οι δύο στόχοι επιτεύχθηκαν.
Κ. Φρουζής: Η λέξη πίεση κατ’ εμε σημαίνει μάχομαι για κάτι. Ως εκ τούτου, πράγματι στην δουλειά του ΣΦΕΕ ήταν να πιέσει και την τότε αντιπολίτευση που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πως τα αιτήματά μας ήταν δίκαια. Ηταν στη δουλειά μας, ως ΔΣ, να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα για εμάς. Το Harvard project πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η υιοθέτηση των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επί κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο κ. Καραγκούνης επανέφερε και το θέμα της συνάντησης του Κωνσταντίνου Φρουζή με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Κατά πληροφορίες ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον κ. Φρουζή να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο κ. Φρουζής φέρεται να δήλωσε ότι πήγε στην συνάντηση με δύο στόχους: να καταθέσει όσα ο ίδιος γνώριζε καθώς δεν είχε κληθεί εως τότε από καμία δικαστική αρχή και να ξεμπλοκαριστούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυρία Τουλουπάκη του επισήμανε ότι έχει στοιχεία για την ποινική του εμπλοκή και του πρότεινε να ενταχθεί σε ευεργετικές διατάξεις.
«Η κουβέντα ήταν για να δώσω πολιτικούς. Αυτό κατάλαβα» είπε ο κ. Φρουζής για να προσθέσει σε άλλο σημείο «αποκλειστικό αντικείμενο με την κυρία Τουλουπάκη ήταν τα 10 πολιτικά πρόσωπα» ενώ υποστήριξε πως η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς του είπε «θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να μου πεις γι αυτά τα πρόσωπα (σ.σ. τους 10 πολιτικούς)». Ο ίδιος τόνισε ότι του έκανε εντύπωση πως ο επίμαχος διάλογος δεν έγινε με τον ανακριτή αλλά με την εισαγγελέα.
Σε ερώτηση, δε, του Γιάννη Ραγκούση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε ότι «έφυγα στεναχωρημένος από τη συνάντηση με την κυρία Τουλουπάκη διότι κατάλαβα με σαφήνεια ότι, εάν δεν καταθέσω όπως αυτή ήθελε, δεν θα μου αποδεσμευόταν ο λογαριασμός».
Μαρκόπουλος: Ιδού τα δημοσιεύματα της Αυγής που αποδικνύουν την πίεση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013
Την συντονισμένη πίεση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013 – σε μια περίοδο που η τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προωθούσε σειρά μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης – προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας αποκαλύπτουν δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυγή» που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή που ερευνά την σκευωρία Novartis ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Ειδικότερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής κατέθεσε:
– πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 Μαρτίου 2013 με τίτλο «Ο Αλ. Τσίπρας με φαρμακοβιομήχανους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς»
– κείμενο στις 17 Ιουλίου 2013 με τίτλο «Δεν πρόκειται να ξαναδείς αυτό το φάρμακο…» που εξυμνεί το «καινοτόμο και τελευταίας γενεάς φάρμακο GILENYA, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis…». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο δράμα της Ιουλίας, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, και επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό της ταμείο θα σταματήσει να καλύπτει το συγκεκριμένο φάρμακο που κοστίζει 1.600 ευρώ. «Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι κάποια ευαισθησία θα ανακύψει τελικά, εκ μέρους είτε της εταιρείας Novartis είτε των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» καταλήγει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πιστέψουμε ότι η απάνθρωπη και εγκληματική ταλαιπωρία της Ιουλίας οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιουλία κατάγεται από την Αλβανία».
Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο η Novartis προωθούσε το περίφημο Harvard project, ένα πρόγραμμα προώθησης σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των θέσεων της εταιρείας για ευνοϊκή τιμολόγηση των προϊόντων της.
Όπως αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής οι κεντρικοί στόχοι του project δεν επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά υλοποιήθηκαν μετά το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Το Harvard project πήρε σάρκα και οστά επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η υιοθέτηση των 2 χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επι κυβέρνησης Τσίπρα» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μαρκόπουλου, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «είχα δει το Ν. Φίλη ως διευθυντή της Αυγής. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Τους είχαμε δώσει διαφημιστικό πρόγραμμα. Η διαφημιστική συνεργασία με την «Αυγή» κράτησε όλο το διάστημα που ήμουν στην εταιρεία». Κληθείς δε να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα για το gilenya είπε «ήταν πολύ θετικό για την Novartis».
«Στην «Αυγή» εκτός από καταχωρήσεις μας δημοσίευαν και έμμεσα ρεπορτάζ» είπε σε άλλο σημείο.
Επίσης, ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Είπε ότι τον έχει συναντήσει περισσότερες από 3 φορές και ότι ¨του δώσαμε διαφήμιση και στον ίδιο και στο Hot doc. Εβαλε την διαφήμιση στο τεύχος που έκανε το δημοσίευμα κατά της Pfizer με αποτέλεσμα να μου διαμαρτυρηθεί η ανταγωνίστρια εταιρεία ότι έκανα πληρωμένη καταχώρηση. Ετσι δεν έβαλα ξανά διαφήμιση και του διαμαρτυρήθηκα. Αυτός έκανε προσεγγίσεις λέγοντάς μου ότι έκανε λάθος αλλά δεν του ξαναέδωσα διαφήμιση».
Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει για τις συναντήσεις του με τον Αλ. Τσίπρα. «Εγινε σε πολύ καλό κλίμα. Κατανόησε τις θέσεις μας».
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της «Αυγής» με τίτλο «Ο Αλ. Τσίπρας με φαρμακοβιομήχανους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς» και απαντώντας στην ερώτηση αν ποια κυβέρνηση ήταν πιο κοντά στις θέσεις της εταιρείας, ο κ. Φρουζής είπε «σαφέστατα ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατανούσε καλύτερα».