«Δεν ξέρω ποιες σειρήνες σας πίεσαν να επαναφέρετε την κατάπτυστη διάταξη που προσβάλλει το ποινική δίκαιο, προσβάλλει τη χώρα μας που είναι μια δημοκρατική χώρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη την είχαν αυτή τη διάταξη».
Ο κ. Λάππας αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε από ΜΜΕ λόγω της πρόσφατης τοποθέτησής του για το αδίκημα της μεταφοράς μολότοφ, και εξήγησε ποιο νόημα είχε η παρέμβασή του, που προκάλεσε ποικίλα σχόλια.
«Μετά την τελευταία συνεδρίαση που είχαμε κάνει, βούιξαν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις ότι ο Λάππας είπε “τι αδίκημα διαπράττει ένας που κουβαλάει μολότοφ”», είπε.
«Λες και δεν συζητούσαμε εδώ εάν είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, αλλά το εάν είναι αδίκημα. Μα είναι αδίκημα που προβλέπεται ήδη στον Ποινικό Κώδικα, έχει ποινή και μάλιστα εκτιόμενη. Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις, ιδίως ο ΣΚΑΙ, με ξέσκισαν, διότι, όπως είπε ο υπουργός, “εάν είναι δυνατόν να κουβαλάει κανείς μολότοφ, και να την πηγαίνει βόλτα”. Το αποκαθιστώ, λοιπόν, η κουβέντα γινότανε αν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα και όχι εάν είναι αδίκημα. Το αδίκημα το προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας», συμπλήρωσε ο κ. Λάππας.
«Τώρα έρχεστε και λέτε, ότι αυτός που έχει μια κατοχή, πριν ακόμα αρχίσει η πράξη, θα είναι αντιμέτωπος με 10ετή κάθειρξη. Εκεί είναι η διαφωνία μας», είπε ο βουλευτής.
Ο κ. Λάππας επανέφερε την κριτική του στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τη δίωξη, μετά από έγκληση, τραπεζικών στελεχών στην κακουργηματική απιστία και επέμεινε ότι η δίωξη θα πρέπει να είναι και αυτεπάγγελτη. «Όταν μιλάμε για το δημόσιο συμφέρον, ας προσέξουμε τι νομοθετούμε», είπε ο Σπύρος Λάππας και, σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης ότι η διάταξη διευκολύνει την οικονομία και τις ρυθμίσεις δανείων, τόνισε ότι έχει ήδη προβλεφθεί πλαίσιο και ειδική διαδικασία ώστε να μην υπέχουν ευθύνη οι τραπεζικοί υπάλληλοι σε ρυθμίσεις δανείων. «Η Ελλάδα υιοθετώντας μια τέτοια διάταξη, πιστεύετε ότι θα βγει ωφελημένη, σε επίπεδο ευρωπαϊκό και διεθνές; Από τους θεσμούς που ελέγχουν και εποπτεύουν τη χώρα;», ανέφερε ο κ. Λάππας και επισήμανε ότι τον Ιούνιο του 2019 η χώρα αναβαθμίστηκε στην κατάταξη για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων διαφθοράς, αλλά πλέον μπορεί να υπάρξουν σοβαρά ζητήματα. Είπε ακόμη ότι η δίωξη κατ΄έγκληση σε κακουργηματική απιστία τραπεζικών στελεχών προκαλεί την κοινή γνώμη και θα έχει συνταγματικά ζητήματα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε πως:
- Επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ). Προβλέπεται φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο»