Η συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου ΠΑΣΟΚ (Γραμματεία ΚΟΕΣ- ευρωβουλευτές- βουλευτές ΠΑΣΟΚ) στο πλαίσιο των διαδικασιών του προγραμματισμένου έκτακτου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε με καθυστέρηση μιας ώρας αν και με χαμόγελα. Ηταν εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους διαφώνησαν ευθέως με την Φώφη Γεννηματά.
Γεννηματά: Κάποιοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε κόμμα-σφραγίδα
Η στρατηγική της συγκρότησης και ανάδειξης του Κινήματος Αλλαγής, ως κύριου φορέα της παράταξης, είναι μονόδρομος, ξεκαθάρισε η Φώφη Γεννηματά, κατά την εισήγησή της.
«Όποιος θέτει θέμα ανατροπής αυτής της στρατηγικής, μιλώντας για ενεργοποίηση εκ νέου του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε ανατροπή των ομόφωνων αποφάσεων που πήραμε πριν από 7 μήνες στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, με εκλογή των συνέδρων από τη βάση και στη διάλυσή του. Επίσης, στο κλείσιμο, ουσιαστικά, του ΠΑΣΟΚ και τη μετατροπή του σε κόμμα-σφραγίδα, καθώς και τη διαπραγμάτευσή της για προσωπικές φιλοδοξίες», τόνισε η κ. Γεννηματά. «Πού οδηγούν όσα ακούγονται; Ακυρώνουμε το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής; Υπάρχουν αλά κάρτ αποφάσεις του;», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν μπορεί, παρά μόνο προστατευμένο εντός του Κινήματος Αλλαγής». Υπερασπιζόμενη την στρατηγική συγκρότησης του ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε, ότι κάθε άλλη διαδικασία υπηρετεί άλλες στρατηγικές.
Φώφη: «Όσοι νομίζουν ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας να το θέσουν τώρα»
Επίσης, κάλεσε ευθέως όσους θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα ηγεσίας, να το θέσουν στο Κίνημα Αλλαγής και μάλιστα αν δεν μπορούν, να περιμένουν μέχρι το 2021 να το θέσουν άμεσα. «Θα προχωρήσω σύμφωνα με την εντολή της βάσης μέχρι το 2021. Για μένα είναι μονόδρομος», υπογράμμισε.
Όχι σε εκλογή νέων συνέδρων
Η κ. Γεννηματά πρότεινε το σώμα του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να αποτελείται από όσα μέλη του εκλέχθηκαν σύνεδροι στο τελευταίο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με τα μέλη της ΚΟΕΣ και τους βουλευτές που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Όλα τα άλλα είναι δυαρχία και δεν μπορούν να γίνουν δεκτά», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι αποφάσεις του συνεδρίου θα προσαρμοστούν με τις αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ .
Αποδέχθηκε ως δικαιολογημένη την κριτική που δέχεται σχετικά με το ότι το Κίνημα Αλλαγής λειτούργησε σαν ομοσπονδία κομμάτων μέχρι το πρόσφατο συνέδριό του. Εξήγησε ωστόσο, ότι έλαβε υπόψη της τις δεύτερες σκέψεις που είχαν όσοι αποχώρησαν, καθώς δεν ήθελε να υπάρχει το άλλοθι ότι το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργούσε ηγεμονικά, αφού σχεδόν το 95% από τα 220.000 μέλη που συμμετείχαν το 2017 στην εκλογή αρχηγού προέρχονταν ή δήλωναν ΠΑΣΟΚ.
Κάλεσε ακόμη τα στελέχη, να αποκλείσουν κάθε συζήτηση που ενισχύει την εσωστρέφεια και να ενισχύσουν την ενότητα του ΚΙΝΑΛ, σε μια συγκυρία κατά την οποία, όπως τόνισε, «λήγει ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αμηχανία για την αντιπολίτευση που θα ακολουθήσει».
Ο Ν. Σαλαγιάννης εξήγησε τα χρέη που βαραίνουν το ΠΑΣΟΚ
Αμέσως μετά την κ. Γεννηματά, το λόγο πήρε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, ο οποίος εξήγησε με αναλυτικά στοιχεία τη δυσμενή οικονομική κατάσταση και τα χρέη που το βαρύνουν, τα οποία «άλλωστε δεν είναι και απόρρητα», όπως είπε η Φώφη Γεννηματά.
Ο Ανδρουλάκης διαφώνησε με το Συνέδριο αλλά δεν έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας
Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε στην Φώφη Γεννηματά αναφέροντας ότι πρέπει να προηγηθεί η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής και ύστερα να γίνει χωρίς συνοπτικές διαδικασίες το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. «Να σεβαστούμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Δεν καταλαβαίνετε ότι πρώτα πρέπει να γίνει συνδιάσκεψη;», είπε μιλώντας πριν από λίγο στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης δεν έθεσε άμεσα θέμα ηγεσίας επισημαίνοντας: «Προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πάμε σε συνέδριο που θα μετατρέπει το κόμμα σε σφραγίδα».
Εξέφρασε αντιρρήσεις για τα όσα υποστήριξε η κ. Γεννηματά στην εισήγησή: «Όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα. Ας τα έλεγε αυτά η Πρόεδρος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, γιατί αιφνιδιάζει τη βάση, την ΚΠΕ, την Κ.Ο. και τους ευρωβουλευτές;», είπε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Διαφώνησε επίσης με την πρόταση της κ. Γεννηματά να αλλάξει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο. «Είναι δυνατόν να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε κόμμα- σφραγίδα επειδή κάποιος δεν συμφωνεί με την πρόεδρο;», είπε κι αναρωτήθηκε: «Τι μεσολάβησε και από το συνέδριο με εκλεγμένο σώμα σε ένα μήνα έγινε διορισμός του Πολιτικού Συμβουλίου; Αν εξ αρχής είχαμε κατανοήσει τα λάθη μας δεν θα το καταλαβαίναμε;».
Γερουλάνος: Ο Τσίπρας θέλει δημοκρατικό κόμμα, εμείς παίρνουμε αποφάσεις σε κλειστά δωμάτια
Στην ομιλία του ο Παύλος Γερουλάνος άφησε δηλητηριώδεις αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά.
«Ο Τσίπρας δείχνει ότι τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, μιλώντας με τον κόσμο. Εμείς δείχνουμε να κάνουμε διευθέτηση σε κλειστά δωμάτια», είπε στην τοποθέτηση του ο κ. Γερουλάνος.
Τόνισε μάλιστα πως το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα ακολουθούσε δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαν οι πολίτες και έβρισκαν έκφραση: «Τότε οι αποφάσεις παίρνονταν μέσα από την σύνθεση των αντιθέσεων και όχι σε κλειστά δωμάτια» είπε και πρόσθεσε: «Πώς θα βγούμε να υποστηρίξουμε ότι θα πάμε με Συνέδρους που δεν εκλέχτηκαν για το ΠΑΣΟΚ σε μια διαδικασία που δεν προβλέπεται;».
Ξεκαλάκης κατά Φώφης: Ενταφιάζει το ΠΑΣΟΚ
Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης σε δήλωσή του έκανε λόγο για αντικαταστατικές μεθοδεύσεις που επιχειρούνται στη διοργάνωση του 11ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και εγκάλεσε την Φώφη Γεννηματά ότι «επιδίδεται σε ένα ακόμα ρεσιτάλ καταστατικής αυθαιρεσίας».
Σύμφωνα με τον κ. Ξεκαλάκη ο οποίος κινείται στη γραμμή Ν. Ανδρουλάκη «μόνη καθαρή λύση, η προσφυγή στην κοινωνική βάση της παράταξης για εκλογή νέου αρχηγού».
Οπως τονίζει ο κ. Ξεκαλάκης «η κ. Γεννηματά με τη σημερινή της εισήγηση, που προδιαγράφει ένα νόθο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο, με διορισμένους συνέδρους άλλου πολιτικού υποκειμένου και στημένο αποτέλεσμα, έδωσε ένα ακόμα ρεσιτάλ καταστατικής αυθαιρεσίας.
Την απάντηση στις επιχειρούμενες μεθοδεύσεις θα τη δώσει ο ταλαιπωρημένος, αλλά υπερήφανος κόσμος του ΠΑΣΟΚ στην καταστατικά προβλεπόμενη ανοιχτή διαδικασία εκλογής Προέδρου από την κοινωνική βάση της παράταξης.
Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, απ’ τη στιγμή που εδώ και έξι μήνες έχει λήξει η θητεία της, συνιστά πολιτικό πραξικόπημα και προσβάλει τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της παράταξης».
Για να προσθέσει: «Αν θέλει η κα Γεννηματά να μην καταγραφεί ως η πολιτικός που ενταφίασε το ΠΑΣΟΚ, καλά θα κάνει να ακολουθήσει το παράδειγμα των προκατόχων της, οι οποίοι είχαν την τόλμη και την παραταξιακή συνείδηση να ανοίξουν τις διαδικασίες διαδοχής τους, όταν διαπίστωσαν ότι η εκλογική επιβίωση και προοπτική της παράταξης απαιτούσε ριζοσπαστικές αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα, παρότι, σε αντίθεση με την κα Γεννηματά, η θητεία τους δεν είχε περατωθεί».
Κατά τον κ. Ξεκαλάκη «στην προσπάθεια να κρατηθεί η παράταξη ζωντανή έχουν σημαίνοντα ρόλο και λόγο όλα τα ιστορικά μας στελέχη, οι άνθρωποι που τιμήθηκαν από την κοινωνική βάση της παράταξης και παραμένουν μέχρι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί, έχουν την ιστορική ευθύνη να αφουγκραστούν τη βούληση των απλών κομματικών μελών που, ανεξαρτήτως τι στήριξαν το Νοέμβρη του 2017, τον Ιούνη του 2015 ή σε οιαδήποτε άλλη προγενέστερη εσωκομματική διαδικασία, σήμερα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εξοργίζονται με τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κας Γεννηματά και του μικρού κύκλου στελεχών που την περιβάλλουν.
Τώρα κανένας δεν έχει δικαίωμα να σιωπά. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια, στρουθοκαμηλίζοντας μπροστά στην επιχείρηση ενταφιασμού του ΠΑΣΟΚ.
Όποιος δε συμβάλει στην αυτονόητη διεξαγωγή δημοκρατικών διαδικασιών, που τηρούν απαρέγκλιτα το καταστατικό, αποτελεί μέρος του προβλήματος.
Πάνω από τα πρόσωπα είναι πάντα η παράταξη και για το γινάτι της εξουσίας κανείς δε νομιμοποιείται να τη διαλύσει».