Γράφει ο Κώστας Κατσαφάδος*
Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζητούμενο, ήταν αυτό που ταυτοποιεί με το όνομά της. Εάν δηλαδή δημιούργησε στον τόπο τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για μια νέα δημοκρατία, που θα γεννιόταν μέσα από τις «στάχτες» μιας εθνικής τραγωδίας και μιας σκοτεινής περιόδου για τον τόπο, που ήταν η εφτάχρονη δικτατορία.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτόν τον τόπο που δεν συμφωνεί ότι τα 48 αυτά χρόνια αποτελούν τη μοναδική περίοδο στην πολιτική ιστορία του τόπου που η δημοκρατία λειτούργησε και λειτουργεί στην πατρίδα μας. Αυτό είναι ένα κεκτημένο για τον τόπο και τους πολίτες, καθώς ακόμη και σε περιόδους που ο λαϊκισμός κυριάρχησε στην Ελλάδα, δεν οδήγησε τον τόπο σε ατραπούς τις οποίες πολιτειακά και συνταγματικά πλήρωσε η χώρα στην προ του 1974 περίοδο. Η Μεταπολίτευση πάτησε σε γερές βάσεις, δείχνοντας ότι η προσφορά της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο λειτουργίας της δημοκρατίας και όχι μόνο στο θεωρητικό πλαίσιο και ισχυρή ήταν και αντοχή είχε και έχει.
Δεύτερο «στοίχημα» της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν η ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν θα είμαι από αυτούς που θα έλεγαν ότι η Ενωση, όπως τη βλέπουμε σήμερα, δεν χρειάζεται αλλαγές και μετατροπές στη λειτουργία της. Αλλά από την άλλη φανταστείτε μέσα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως αυτές που βιώσαμε πρόσφατα, πώς θα ήταν τα πράγματα εάν η Ελλάδα ήταν εκτός της Ευρώπης. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τον μοναχικό τότε δρόμο του ιδρυτή της Ν.Δ. να εντάξει τη χώρα στην τότε ΕΟΚ υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν αργά και σταθερά όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση το ΚΚΕ, και κάποια μικρά αριστερά ή ακραία δεξιά κόμματα.
«Θα υπηρετούμε πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Εθνους, πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς», έλεγε η ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. Μισό αιώνα μετά, αυτό συνεχίζει να ισχύει στο ακέραιο ακόμη και σε δύσκολες περιόδους που πέρασε ο τόπος αλλά και το κόμμα της Ν.Δ. Απέφυγε τις σειρήνες ενός «κομματικού κράτους», πίστεψε στις δυνάμεις του τόπου που θέλουν να πάνε τη χώρα μπροστά και διεύρυνε την παράταξη, χωρίς να αλλοιώσει τα κυρίαρχα ταυτοτικά της στοιχεία.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά. Η 48χρονη Νέα Δημοκρατία, όπως είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζει στις μέρες μας το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό της προόδου, με δυνάμεις πέρα από παλιά τείχη, που συναιρούν την παράδοση με την ανανέωση, συντηρώντας τις προωθητικές αξίες της χώρας και έχοντας τη δυνατότητα να ενσωματώνει κάθε χρήσιμη νέα ιδέα. Με δεσμευτικές αρχές, αλλά με αδέσμευτη σκέψη και έχοντας πάντα ακέραια τέσσερα θεμέλια: Την προστασία της πατρίδος, την ανοιχτή και παραγωγική οικονομία, τη δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία αλλά και την εθνική ενότητα.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Η Νέα Δημοκρατία, είναι το μοναδικό αστικό και δημοκρατικό κόμμα που από τη Μεταπολίτευση και μετά όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά συνεχίζει να αποτελεί το κόμμα εκείνο που συνιστά τον βασικό πόλο στην εναλλαγή των εξουσιών.
Θα έλεγα ότι η αντοχή της Νέας Δημοκρατίας δείχνει πόσο σημαντικό για τη δημοκρατία μας είναι τα κόμματα να αντέχουν στο χρόνο, αλλά να έχουν και την ικανότητα να αλλάζουν, ώστε να προχωρούν με συνέπεια σε μια ιστορική διαδρομή. Ακόμη και τα πρόσωπα που στην ιστορική πορεία των 48 χρόνων της Ν.Δ. εντάχθηκαν στην παράταξη αποδέχτηκαν την ιστορία και τους κανόνες αυτού του πατριωτικού και ριζοσπαστικού κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που στον πυρήνα του είχε το «λαϊκό» και όχι το λαϊκίστικο πνεύμα.
Τα όσα ανέφερα παραπάνω είναι ακριβώς και η πρόκληση που έχει η Ν.Δ. να αντιμετωπίσει στη νέα εποχή. Το αν δηλαδή σε έναν κόσμο που πορεύεται βαθύτατα διχασμένος, σε έναν πλανήτη που γίνεται όλο και πιο τοξικός, σε μια εποχή που οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης επιχειρούν τη μεγάλη αντεπίθεση για να ξαναπάρουν πίσω ό,τι κέρδισαν οι πολίτες και οι φιλελεύθερες και δημοκρατικές κοινωνίες όλα αυτά τα χρόνια, η Ν.Δ. θα μπορέσει να συνεχίσει να υπηρετεί το μέτρο, την κοινή λογική και τους πολλούς.
Να συνεχίζει δηλαδή να είναι η παράταξη που ταυτίζει το Εθνος με το λαό, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Πολιτική Ελευθερία με την Εννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
*Ο Κώστας Κατσαφάδος είναι υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Πειραιώς και Νήσων.
Ειδήσεις σήμερα
Επίδομα θέρμανσης: Αυτοί είναι οι πίνακες με τα ποσά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας