Ανοικτή στις προτάσεις όλων των κομμάτων η κυβέρνηση, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που νωρίτερα μίλησε στην Επιτροπή μιλώντας για εκλογή του ΠτΔ με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων στην τελευταία ψηφοφορία όταν όλες οι προηγούμενες αποδειχθούν άκαρπες. Οι δύο θέσεις που μπορεί να έχουν απόσταση, αλλά δεν αποκλίνουν και πολύ, καταδεικνύουν ότι η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος για την κυβέρνηση διεξάγεται απόλυτα θεσμικά, όπου πρωτίστως αποτελεί κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και όχι της εκτελεστικής εξουσίας δηλαδή της κυβέρνησης.
Η αρχική πρόταση που παρουσίασε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας προέβλεπε για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης εθνικών εκλογών εξαιτίας αδυναμίας εκλογής ΠτΔ έως και τέσσερις διαδοχικές ψηφοφορίες. Στην πρώτη να απαιτούνται 200 ψήφοι, στις δύο επόμενες 180 ψήφους και σε περίπτωση που δεν συγκεντρώνεται ο αριθμός αυτός, τότε θα πηγαίναμε σε μια τέταρτη ψηφοφορία με σχετική ψηφοφορία (άνω δηλαδή των 120) και σε περίπτωση που και εκεί υπάρξει ισοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων θα εκλέγεται εκείνος που στην πρώτη ψηφοφορία είχε πάρει τους περισσότερους ψήφους. Και εάν εκεί υπήρχε ισοψηφία θα γίνεται κλήρωση.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που ήταν παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής μίλησε για εκλογή του ΠτΔ, όπου στην τελευταία ψηφοφορία ο ΠτΔ θα εκλέγεται με 151 ψήφους δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία.
Ο ειδικός εισηγητής της Ν.Δ. Ιωάννης Μπούγας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ανέφερε ότι η τελική πρόταση της Κ.Ο. της Ν.Δ. είναι να γίνονται 5 ψηφοφορίες, οι δύο πρώτες με 200 ψήφους, η τρίτη με 180, η τέταρτη με 151 κι αν πάλι είναι άκαρπη θα πηγαίνουμε σε πέμπτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο υποψηφίων, όπου θα εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική ψηφοφορία δηλαδή άνω των 120 ψήφων. Και εξήγησε ότι επειδή το συνταγματικό κείμενο δεν αφορά μια κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα και εφόσον η Βουλή σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρει τρόπο να εκλέξει ΠτΔ, καθώς δεν διαλύεται η Βουλή, θα πρέπει αυτό να είναι εφικτό με έναν τρόπο, δηλαδή έστω και της σχετικής πλειοψηφίας όταν η απόλυτη και η αυξημένη δεν δίνουν αποτέλεσμα. Μια πρόταση που, όπως σχολίαζαν «γαλάζιοι» βουλευτές, θα δίνει λύση ακόμα και σε περίπτωση που έχουμε πολυκομματική κυβέρνηση και οι εταίροι της δεν συμφωνούν.
Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης λίγο αργότερα επισκέφτηκε και αυτός την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και ανέφερε ότι δεν γνώριζε τις προτάσεις της Κ.Ο. της Ν.Δ. και δήλωσε πως ακόμα είναι σε συνεννόηση με όλους τους εισηγητές των κομμάτων για την τελική διαμόρφωση της πρότασης.
Από την έντυπη έκδοση