Συνεχίζοντας μάλιστα και τις επισκέψεις σε χώρους όπου δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τίθεται ο ίδιος επικεφαλής στην προσπάθεια ανάδειξης της νέας πραγματικότητας που επικρατεί στη χώρα σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, μεταβαίνει σήμερα το πρωί στον Καφηρέα Ευβοίας, όπου θα παραστεί στην τελετή έναρξης λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου της Enel Green Power.
O διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένης ενεργειακής εταιρίας ήταν ένας από τους εκπροσώπους κορυφαίων εταιριών που έχουν επενδύσει ή σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα, με τους οποίους συναντήθηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το κατώφλι του πέρασαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη Srini Gopalan και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, με τους οποίους συζητήθηκε, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου ΟΤΕ. Οι εκπρόσωποι της Deutsche Telekom και του ομίλου ΟΤΕ ενημέρωσαν μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη για τα σχέδια δημιουργίας 100 νέων θέσεων εργασίας εντός της επόμενης διετίας.
Στη συνάντηση εξετάστηκε και η δυνητική συνεισφορά της D.T. στα σχέδια της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, που όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Γνωστοποιήθηκε επίσης η πρόθεση του ομίλου να λάβει μέρος στη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με στόχο τη διάθεση εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων Internet μέσω δικτύου οπτικών ινών, αλλά και η πρόθεση του ομίλου να επενδύσει στην ανάπτυξη δικτύου κινητής 5ης γενιάς (5G).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε εξάλλου και με τον Dr. Schmitz, CEO και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της RWE, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες πράσινης ενέργειας παγκοσμίως, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην τομέα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.
Το σύμπλεγμα των 7 αιολικών πάρκων στον Καφηρέα Ευβοίας, μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ στα εγκαίνια της οποίας θα παραστεί σήμερα ο πρωθυπουργός, είναι το μεγαλύτερο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ελλάδα και τροφοδοτεί το Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας με συνολική ισχύ 154,1 MW μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το έργο θα καλύψει την ηλεκτροδότηση 130.000 νοικοκυριών, μειώνοντας τις λιγνιτικές καύσεις της χώρας μας κατά 450.000 τόνους και το ενεργειακό αποτύπωμά της κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται στο πλαίσιο αυτό ότι θα συμβάλει σημαντικά και στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για απεξάρτηση της Ελλάδας από το λιγνίτη έως το 2028 και στο σχεδιασμό που προβλέπει πως οι ανανεώσιμες πηγές θα παραγάγουν ως το 2030 το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι επαφές του πρωθυπουργού με επίκεντρο την προσέλκυση επενδύσεων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, όπου επόμενος σημαντικός σταθμός, μετά τη Νέα Υόρκη, θα είναι η Σαγκάη, την οποία θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Νοεμβρίου.
Τις προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων ενισχύει πάντως και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, δημιουργεί Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη για να ξέρει ο καθένας τι μπορεί να κάνει σε κάθε χώρο, αναθέτει σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, επισπεύδει την αδειοδότηση για κεραίες τηλεπικοινωνιακών παρόχων και καταργεί τους παρωχημένους «βαθμούς όχλησης» που επιβαρύνουν τις αδειοδοτικές διαδικασίες.
Η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης επιδρά θετικά όχι μόνο στις επενδύσεις, αλλά και συνολικά στην οικονομία, η καλή πορεία της οποίας δημιουργεί πλεόνασμα στο τέλος του 2019, το οποίο θα διατεθεί τον προσεχή Δεκέμβριο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ σκοπός της κυβέρνησης είναι να δοθεί προκαταβολικά μέσα στον Οκτώβριο και το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Από την έντυπη έκδοση