Τα πιθανά σενάρια, όπως προκύπτει και από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, είναι τρία: να δει (η Επιτροπή) το θέμα και να αποφασίσει να το επιστρέψει αμέσως στη Δικαιοσύνη, να διεξαχθεί έρευνα και μετά να αποφασίσει η Βουλή εάν είναι αρμοδιότητα δική της ή αν πρέπει να γυρίσει στη Δικαιοσύνη, και το τρίτο να αποφασίσει, μετά την εξέταση των στοιχείων, ότι είναι δικό της θέμα και να προχωρήσει μέχρι τέλους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, «το κρίσιμο είναι κατά πόσον τα αδικήματα που θα προσάπτονται συντελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων, καθώς, εάν κριθεί από την Επιτροπή ότι δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων αλλά επ’ ευκαιρία των αρμοδιοτήτων, θα πρέπει να επιστραφεί η δικογραφία στη Δικαιοσύνη».
Το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο παραμένει ανοιχτό και είναι σαφές ότι οι απόψεις ως προς αυτό διαφέρουν στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Εκείνο, πάντως, που επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι σε κάθε περίπτωση, είτε συνεχιστεί στη Βουλή είτε επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, θα είναι μια απολύτως ανοιχτή και ευρεία διαδικασία που, αναλόγως με τα στοιχεία που θα προκύπτουν, μπορεί είτε να συρρικνωθεί είτε να διευρυνθεί και να περιλαμβάνει ενδεχομένως και άλλα αδικήματα και άλλα πρόσωπα.
«Θα υπάρξει μέχρι τέλους διερεύνηση της υπόθεσης», διαβεβαιώνουν στη Ν.Δ., σημειώνοντας πως, εάν κατά το στάδιο της έρευνας από τη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα που φέρεται να τελέστηκαν και για άλλα πρόσωπα που είχαν ενδεχομένως ανάμιξη σε αυτή την υπόθεση, προφανώς το κατηγορητήριο μπορεί να επεκταθεί.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, ο κ. Γεραπετρίτης δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο και για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά μόνο εάν προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο, στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να εξετάζονται αδικήματα όπως η ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και η πρόκληση σε τέλεση κακουργήματος. Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους προτείνεται η συγκρότηση Προκαταρκτικής και όχι Εξεταστικής Επιτροπής, παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι:
- Η Εξεταστική έχει γενικότερο περιεχόμενο και διερευνά μόνο πολιτικές ευθύνες, ενώ η Προκαταρκτική διερευνά προσωποποιημένες ευθύνες μετά από διαβίβαση φακέλου δικογραφίας για πολιτικά πρόσωπα από τη Δικαιοσύνη, και εν προκειμένω έχουμε τη δεύτερη περίπτωση, καθώς υπήρξε η διαβίβαση του σχετικού φακέλου και άρα είναι θεσμικά ορθή η συγκρότηση Προκαταρκτικής.
- Η Προκαταρκτική είναι από θεσμική άποψη βαρύτερη επιτροπή, αφού διερευνά ποινικές ευθύνες και άρα λειτουργικά απορροφά το εύρος της Εξεταστικής Επιτροπής.
- Η Προκαταρκτική είναι ταχύτερη, αφού εκκαθαρίζει σε ένα στάδιο το ζήτημα της απόδοσης ποινικών ευθυνών και έχει μεγαλύτερες δικονομικές δυνατότητες για ουσιαστική διερεύνηση, αφού λειτουργεί ως εισαγγελέας.
Στη Ν.Δ. επιμένουν στην ορθότητα της συνειδητής επιλογής να μην προταθεί η συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τον τέως πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου. «Γαλάζια» στελέχη σχολιάζουν, μάλιστα, με αφορμή τις αντιδράσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται για την επέκταση της διερεύνησης ποινικών ευθυνών και δεν πρόκειται για τα συνήθη επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, διαθέτει τους 30 βουλευτές για να ζητήσει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής και για τον κ. Τσίπρα.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να διεξαχθεί στο διάστημα από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου, οπότε και θα έχει επιστρέψει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Νέα Υόρκη.
Από την έντυπη έκδοση