Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κ. Μέρκελ εξέφρασε και τη δυσφορία της στον πρωθυπουργό για την καθυστέρηση στην επιστροφή οικονομικών μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό ήταν οι Γερμανοί και όχι οι Γάλλοι, οι οποίοι είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν μια λύση στο χρέος τώρα, θέση που επανέλαβε χθες ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ομως δεν είναι το Παρίσι εκείνο που κινεί τα νήματα στην ευρωζώνη, αλλά το Βερολίνο.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο έγιναν προκειμένου να ζητηθεί από τους δύο ηγέτες να υπάρξει απόφαση για το χρέος τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια στις αρχές του χρόνου να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (αγορά ελληνικών ομολόγων).
Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ που προηγήθηκε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει λύση έγκαιρα για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη επιλύει τα προβλήματά της. Συμφώνησαν επίσης ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι έχουν δοθεί υποσχέσεις στην Ελλάδα για το χρέος από το 2012 (κυβέρνηση Σαμαρά) και τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν στο 2017. «Πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα και να τηρηθούν δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από όλες τις πλευρές και να διασφαλίσουν πως πέραν της αξιολόγησης η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που της έχουν υποσχεθεί», είπε. Πρόσθεσε από την άλλη ότι η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις, αλλά και η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Καταλήγοντας υπενθύμισε το ρόλο που έπαιξε προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη (καλοκαίρι 2015), επισημαίνοντας ότι «πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους καθώς είναι το επόμενο βήμα υποστήριξης της χώρας».
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ, η ίδια κυβερνητική πηγή απέφυγε να αναφερθεί στη γερμανική θέση και στο αν υπήρξε ταύτιση απόψεων σε κάποιο θέμα. Απλώς περιορίστηκε στο να επισημάνει στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές και να αρθεί η αβεβαιότητα (σε σχέση με το χρέος) προκειμένου να υπάρξει γρήγορη έξοδος της χώρας στις αγορές.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό - Δημιουργούνται ευκαιρίες επένδυσης
Σε ερώτηση που τέθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην κ. Μέρκελ για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ανέφερε χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες ότι συζητήθηκαν το προσφυγικό, το Κυπριακό και η πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενώ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα του χρέους.
Ωστόσο, γερμανική διπλωματική πηγή έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη συνάντηση και τη θέση που ανέπτυξε η κ. Μέρκελ, η οποία είπε στον κ. Τσίπρα πως το θέμα του χρέους πρέπει να εξεταστεί στο θεσμικό όργανο που είναι αρμόδιο, δηλαδή στο Εurogroup, και όχι σε επίπεδο ηγετών.
Η καγκελάριος παραπέμπει δηλαδή το θέμα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και στον υπουργό της κ. Σόιμπλε που το χειρίζεται και ο οποίος έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι δεν χρειάζονται μέτρα για το ελληνικό χρέος πριν από το 2018. Το επιχείρημα που επικαλέστηκε είναι πως, αν ληφθεί τώρα η απόφαση, η Ελλάδα δεν θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας που αποτελούν και την προτεραιότητα.
Βρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου