Τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτε από τα τρία. Για τα λάθη του ιδίου και της κυβέρνησής του μας είπε ότι έφταιγαν οι θεσμοί, για την ήττα στις εκλογές, – που όπως είπε δεν ήταν και τόσο ήττα τελικά αφού έχασε μόλις τρεις μονάδες από το 2015 – έφταιξαν οι πολίτες που πίστεψαν τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, όσο για τις προτάσεις, δεν τις ακούσαμε. Ακούσαμε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει πολύ σύντομα στην κυβέρνηση γιατί η Ν.Δ. ενδιαφέρεται για τους λίγους και ας την ψήφισε το 40%, ενώ μάθαμε ότι η προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση γίνεται στα πεζοδρόμια.
Το στρατηγικό έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύ. Οι ακραίοι τόνοι και το αλαζονικό ύφος του κ. Τσίπρα στην 84η ΔΕΘ δεν κατάφεραν να το κρύψουν. Αντιθέτως, δημιούργησαν μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στον ίδιο και την ελληνική κοινωνία, ενώ φάνηκε πως αν η νέα κυβέρνηση δεν αφήσει χώρο για επικοινωνιακή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και κρατήσει το κυβερνητικό έργο στο προσκήνιο, ο κ. Τσίπρας θα αργήσει πολύ να βρει τον τρόπο για να καλύψει το χάσμα που τον χωρίζει με τον κ. Μητσοτάκη.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη έδειξε ότι το διόλου ευκαταφρόνητο 31,8% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές έχει λειτουργήσει ως παραμορφωτικός φακός στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να λέει τα ίδια και τα αντίθετά τους με την ίδια ευκολία, ενώ με το ίδιο ύφος που αποκαλούσε «κλέφτες» τους πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς ποτέ να παρουσιάσει στοιχεία για να «δέσει» τις καταγγελίες του, σήμερα προκαλεί τον κ. Μητσοτάκη «να κάνει εξεταστικές επιτροπές, προανακριτικές επιτροπές και ειδικά δικαστήρια». Είναι χαρακτηριστικό ότι για το μείζον θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσα σε μία εβδομάδα ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς (σ.σ.: συνέντευξη στο CNBC) αλλά και ότι ήταν μία πρόταση που επειδή δεν θα επηρέαζε τη συμφωνία «δε χρειαζόταν να συμφωνηθεί με τους θεσμούς», όμως «είχε συζητηθεί διεξοδικά με τους εταίρους».
Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι δεν επιθυμεί να ανοίξει καμία επί της ουσίας συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια των τριών κατά σειρά εκλογικών ηττών, καθώς ήδη συμπεριφέρεται ως «νικητής». Συνεχίζει με μεγάλα ψέματα, μισές αλήθειες και καταγγελτικό ύφος του 2014 για τη διαπλοκή, τα ΜΜΕ, τα οικονομικά συμφέροντα κ.λπ. να κουνά το δάκτυλο στους πολίτες που στήριξαν τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στέκονται σήμερα θετικά ή τηρούν στάση αναμονής απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση. Συμπεριφέρεται ως οι πολίτες να ξέχασαν τις μαύρες σελίδες της διακυβέρνησής του.
Ο κ. Τσίπρας «καταγγέλλει» το παλαιό πολιτικό σύστημα έχοντας ως ακροατήριο μια αναλογία 50% στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 50% πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εχει ήδη βάλει μπροστά το σχέδιο για τη λεηλασία του προοδευτικού χώρου και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τον ακούν να μιλά συνεχώς για πράσινη πολιτική, για προοδευτικό χώρο, για κέντρο και όλο λιγότερο για Αριστερά, βλέπουν πως έχει εντελώς ιδιοκτησιακή αντίληψη ακόμα και για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι ο κ. Τσίπρας θεωρεί πως είναι αυτός που ανέβασε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 31,8% και όχι η πολιτική συγκυρία και οι συνθήκες της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης και εξ αυτού έχει την άδεια να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να υπολογίζει διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες.
Από την έντυπη έκδοση