Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κ. Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση των στοιχείων για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, από την οποία δεν προέκυψε κάτι μεμπτό και έτσι έθεσαν και για αυτόν την υπόθεση στο αρχείο. Πρόκειται για το έβδομο πολιτικό πρόσωπο από τα δέκα συνολικά που φέρονταν να σχετίζονται με το σκάνδαλο του φαρμάκου, που η έρευνα αρχειοθετείται ελλείψει στοιχείων. Είχαν προηγηθεί οι Π. Πικραμμένος, Ευ. Βενιζέλος, Αν. Λυκουρέντζος, Γ. Κουτρουμάνης και Μ. Σαλμάς, ενώ στις αρχές Αυγούστου αρχειοθετήθηκε το σκέλος της δικογραφίας που αφορούσε τον Α. Σαμαρά.
Ο κ. Στουρνάρας με δήλωσή του ζήτησε την τιμωρία των σκευωρών: «Σήμερα έκλεισε και τυπικά, με καθυστέρηση είκοσι μηνών, μια ιταμή διαδικασία σπίλωσης και απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων, που ήταν νεκρόληκτη εξ υπαρχής. Απομένει τώρα στους αρμόδιους θεσμούς (Βουλή των Ελλήνων, Δικαιοσύνη) να αποκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους της άθλιας αυτής σκευωρίας, αλλά και τους συνεργούς τους», ανέφερε.
Αντίθετα, η Εισαγγελία Διαφθοράς έστειλε για δεύτερη φορά τη δικογραφία στη Βουλή, ζητώντας την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας. Το έγγραφο-πόρισμα που θα διαβιβαστεί στη Βουλή (πιθανότατα οι βουλευτές θα το έχουν στα χέρια τους την επόμενη εβδομάδα) αριθμεί, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου διακόσιες σελίδες, στις οποίες περιγράφονται οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας που έχουν συγκεντρωθεί στο πρόσωπο του πρώην υπουργού.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Σε αυτές δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά το φερόμενο ποσό της δωροδοκίας, αφού δεν έχει βρεθεί παράνομη πληρωμή σε λογαριασμό συμφερόντων του πρώην υπουργού. Η φερόμενη δωροδοκία περιγράφεται από μάρτυρες (κυρίως τους προστατευόμενους), ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης επιβαρυντικές καταθέσεις σε βάρος του πρώην υπουργού από τον υπεύθυνο ανταγωνιστικής εταιρίας της Novartis, από ένα μέλος της επιτροπής τιμολόγησης φαρμάκων, από έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΗΔΙΚΑ, αλλά και από έναν πρώην σύμβουλο του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονταν στο έγγραφο που είχε στείλει η Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή στις 9 Απριλίου, ζητώντας τότε την άδεια της εθνικής αντιπροσωπείας για να εξετάσει τον κ. Λοβέρδο με την ιδιότητα του ύποπτου. Οι δικηγόροι του βουλευτή ωστόσο δεν κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα, αλλά στις 30 Μαΐου (οπότε και είχε λάβει κλήση) κατέθεσαν επτά μηνύσεις σε βάρος μαρτύρων στην υπόθεση (προστατευόμενων και μη) αλλά και κατά παντός υπευθύνου.
Τότε, ο Α. Λοβέρδος είχε αναφέρει πως είναι θύμα σκευωρίας, κάτι που επανέλαβε και σε χθεσινή του ανακοίνωση: «Επειδή έχω με το μέρος μου την αλήθεια, την εντιμότητα και τη στήριξη των πολιτών, οι απεγνωσμένες και απονενοημένες ενέργειες δεν μπορούν να με αγγίξουν. Ομως όσες και όσοι έχουν εμπλακεί στα αδικήματα που τελέστηκαν σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης εξουσίας, θα λογοδοτήσουν για τα κακουργήματά τους, όπου και όπως αρμόζει» τόνισε, αναφέροντας πως δεν θα κάνει χρήση της βουλευτικής ασυλίας, ενώ έχει απόλυτη κάλυψη και από το ΚΙΝ.ΑΛ.
Πλέον, η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς παραμένει ανοιχτή μόνο για δύο πολιτικά πρόσωπα (Αδ. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλο), ενώ συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η διερεύνηση των φερόμενων ως παράνομων πρακτικών της Novartis, οι οποίες, εφόσον αποδειχθούν, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο στο Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει αποζημίωση.
Από την έντυπη έκδοση