Εμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το non paper της Κουμουνδούρου μετά το τετ α τετ Τσίπρα – Σκουρλέτη, έλεγε ότι όπως στις ταινίες τα μέλη της μαφίας ασπάζονται μπροστά στους άλλους και λένε ωραία λόγια πίστης και συνεργασίας αλλά από πίσω σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για τον πλήρη έλεγχο της περιοχής τους, έτσι και Τσίπρας και Σκουρλέτης αντάλλαξαν λόγια αβρότητας, που δε σημαίνουν τίποτε και δεν αλλάζουν την ουσία.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε χθες – μέσω της Αυγής- όχι κατά των «εχθρών» αλλά κατά των «φίλων», που -όπως είπε- τον έχουν στοχοποιήσει όπως δεν έχουν στοχοποιήσει κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς τον πρόεδρο του κόμματος δήλωσε ότι ανέλαβε ένα εγκαταλελειμμένο κόμμα όταν έγινε γραμματέας, δίνοντας και μία απάντηση σε όσα του καταμαρτυρούν.
Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε για δύο ώρες με τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταξουργείο. Τυπικά, εν όψει του φεστιβάλ Sputnik, αλλά και για να μάθουμε ότι ο Αλέξης Χαρίτσης αναλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας για να υπενθυμίσει στο ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο γραμματέας του κόμματος δεν ευθύνεται μόνο για τις εκλογικές ήττες, όπως του χρεώνει ο πρόεδρος, αλλά έχει αφήσει και τη νεολαία του κόμματος ανενεργή και αδύναμη, εφόσον ψάχνει το ποσοστό της ανάμεσα στο 1% και το 2% τα τελευταία χρόνια, στις φοιτητικές εκλογές, παρά το 38% που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος στις ηλικίες 18-25.
Ακόμα και την «πονηρή» διαρροή της Κουμουνδούρου ότι στο τετ α τετ με τον Πάνο Σκουρλέτη ο Αλέξης Τσίπρας δεν έβαλε θέμα εκλογής αρχηγού από τη βάση (ζήτημα που έχει προκαλέσει μείζονα διαφωνία ανάμεσα στους «προεδρικούς» και τους «πασοκογενείς» από τη μία και την ομάδα των 53+ από την άλλη), το ισχυρό επικοινωνιακό σύστημα που πρόσκειται στον κ. Τσίπρα φρόντισε να το ακυρώσει, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ναι μεν δεν το έβαλε στη συζήτηση επειδή δεν ήθελε να εντείνει το κλίμα, αλλά σκοπεύει να το θέσει στο συνέδριο και δεν παραιτείται επ’ ουδενί από αυτήν του την επιδίωξη. Το θέμα αυτό θεωρείται μείζον, επειδή όσοι αντιδρούν στα σχέδια του κ. Τσίπρα βλέπουν πίσω από την εκλογή αρχηγού από τη βάση σχέδιο να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα, όπου τα κομματικά όργανα θα είναι διακοσμητικά.
Η πραγματικότητα μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι ότι, παρά τις επιχειρούμενες διαψεύσεις από την Κουμουνδούρου, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κρίση κορυφής, από κάτω οι «στρατοί» οργανώνονται και η αναμέτρηση δεν θα αργήσει.
Το αν θα τεθούν αύριο προς συζήτηση όλα τα ανοιχτά ζητήματα είναι ερώτημα, καθώς παρατηρείται μία προσπάθεια του μπλοκ των «προεδρικών» να πέσουν οι τόνοι και η ουσιαστική συζήτηση να μετατεθεί χρονικά για αργότερα ή και να μη γίνει πριν από το συνέδριο.
Είναι δεδομένο ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοχλημένος από το μπαράζ των οργανωμένων προσωπικών επιθέσεων που δέχθηκε από φίλια στον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ και αρθρογράφους, όπως και από τις πληροφορίες που συνεχώς βλέπει δημοσιευμένες ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να τον αντικαταστήσει με στέλεχος της νεότερης γενιάς, επιχειρώντας να τον θέσει -όπως και άλλα κορυφαία στελέχη- σε αποστρατεία.
Σε μία κίνηση τακτικής, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να κλείσει το μέτωπο του πότε θα γίνει το συνέδριο, καθώς φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα γίνει το αργότερο ως τον Ιανουάριο και όχι την άνοιξη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παραιτείται των επιδιώξεών του, που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά το συνέδριο στα πρόθυρα εμφύλιας «σύρραξης».
Χθες, μετά τον Νίκο Βούτση που με συνέντευξή του στο «Εθνος» είχε τοποθετηθεί στα θέματα που διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε με άρθρο του στην «Αυγή» ο Αλέκος Φλαμπουράρης, στηρίζοντας -όπως αναμενόταν – τις επιδιώξεις του πολιτικού «παιδιού» του. Σημειώνεται πάντως ότι στελέχη με ειδικό βάρος, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης που αναρρώνει από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του και αρκετοί άλλοι, απέχουν ακόμα από το δημόσιο διάλογο.
Από την έντυπη έκδοση