Ο στόχος που έχει τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να αλλάξει ως το τέλος του επόμενου μήνα το «αφήγημα» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε «να εμπεδωθεί», όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού, «η εικόνα της Ελλάδας ως μιας χώρας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η οποία δεν προσέρχεται για να ζητήσει αλληλεγγύη των εταίρων της όπως συνέβη τα χρόνια της κρίσης».
Το μήνυμα που θα εκπέμψει και στις επόμενες διεθνείς επαφές ο κ. Μητσοτάκης είναι πως η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση η οποία συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και θα αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη τα επόμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, υπηρετούν τον μείζονα στόχο της δημιουργίας προϋποθέσεων για ένα αναπτυξιακό σοκ με την προσέλκυση επενδύσεων. Η δημιουργία σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και, φυσικά, η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις σε πρώτη φάση σε 24% και στα μερίσματα στο 5% συνιστούν βασικούς στόχους αυτών των πρωτοβουλιών.
Σημαντικό θεωρείται και το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα, όχι μόνο γιατί έρχεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων από τη μη έγκαιρη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 680/2016, αλλά και διότι «οι Ελληνες πολίτες μέχρι σήμερα παρέμεναν εκτεθειμένοι ως προς τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων τους, καθώς το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο ήταν ελλιπές». Παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος τη χαρακτηρίζουν «ρύθμιση-ασπίδα για τα προσωπικά, ιατρικά και εργασιακά δεδομένα των Ελλήνων».
Από τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσουν και οι συσκέψεις με το βλέμμα στη ΔΕΘ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προσδιορίσει τον οδικό χάρτη των μειώσεων σε φόρους και εισφορές, αλλά και να αναφερθεί στην ευνοϊκή συγκυρία που έχει δημιουργηθεί μετά τα πολύ θετικά πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση, καθώς και στο κλίμα αισιοδοξίας που αρχίζει να επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.
Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει σκληρή απάντηση και σε κάθε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προβάλλει αβάσιμες αιτιάσεις για την κυβερνητική πολιτική. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι δεν «άκουσε τίποτα» για την κλιματική αλλαγή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι.
Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε και μιλούσε με βιντεοκλήση στη Βουλή - Εντονη αντίδραση από Γεωργιάδη [βίντεο]
Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «ψέματα», παραπέμποντας και στο σχετικό απόσπασμα της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια Ευρώπη που αναπτύσσει κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» και πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
– Προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών
Πρώτα απ’ όλα θεσμοθετείται Κομβική Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων, που θα επιβλέπει, θα παρακολουθεί και θα συμβουλεύει τους οργανισμούς και τα πρόσωπα που χειρίζονται προσωπικά δεδομένα για την ορθή τήρηση του κανονισμού. Προβλέπονται, επίσης, με λεπτομέρεια οι διατάξεις που αφορούν την Εποπτική Αρχή και τη λειτουργία της, που θα επιβλέπει την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Το νέο πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ μπορούν επίσης να ζητήσουν από εταιρίες που τα χρησιμοποιούν να τα διαγράψουν. Επίσης, προβλέπονται διατάξεις που αφορούν στην απαγόρευση επεξεργασίας γενετικών δεδομένων για σκοπούς ασφάλισης υγείας και ζωής, στην υποχρέωση συγκατάθεσης ανηλίκου ή του νόμιμου εκπροσώπου του, αν ο ανήλικος είναι κάτω των 15 ετών όταν υπάρχει επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στη διαβίβαση δεδομένων από δημόσιους φορείς κ.ά.
– Τα οφέλη για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το κράτος
Το νομοσχέδιο προστατεύει τους πολίτες και επιφυλάσσει σημαντικά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το κράτος, καθώς βάζει τέλος στα νομικά κενά και στην αβεβαιότητα ως προς τη σύννομη συλλογή, επεξεργασία, διατήρηση, διακίνηση, αξιοποίηση και καταστροφή των δεδομένων. Παράλληλα, αποκαθιστά τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού από την ασύμμετρη εφαρμογή ενωσιακών κανόνων και εθνικών διατάξεων. Βοηθά στην ισόρροπη προάσπιση αφενός του δικαιώματος στην έκφραση και στην πληροφόρηση και αφετέρου της προαγωγής της οικονομικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Από την έντυπη έκδοση