Οι επιτελείς του πρώην πρωθυπουργού -για τον οποίον είναι άγνωστο πότε επιστρέφει από τις διακοπές του- γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο και όλο το διάστημα μέχρι το επικείμενο συνέδριο δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τον κ. Τσίπρα.
Στο κόμμα επικρατεί διχαστικό κλίμα, η ρήξη στις σχέσεις Τσίπρα – Σκουρλέτη διαπερνά οριζοντίως και καθέτως το μηχανισμό και η επιβολή των σχεδίων του προέδρου για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, την εγγραφή νέων μελών, τη στροφή προς το Kέντρο και την υπερψήφιση από το συνέδριο της εκλογής αρχηγού από τη βάση θα είναι δύσκολη υπόθεση.
Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να μην παγιδευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση στη δίνη μίας εσωκομματικής κρίσης και να έχει την προσοχή της στις κινήσεις της κυβέρνησης, ειδικά στην οικονομία και στις επαφές Μητσοτάκη, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει από την πρώτη του ομιλία στην Πολιτική Γραμματεία να καθορίσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα πολιτικά διλήμματα της επόμενης περιόδου, όπως το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, την αλλαγή του εκλογικού νόμου κ.λπ.
Ο κ. Τσίπρας έρχεται να παρέμβει σε ένα κλίμα όπου ο μετεκλογικός βηματισμός του κόμματος και η «αναιμική» αντιπολιτευτική δυναμική του έχουν γίνει αντικείμενο έντονης εσωκομματικής κριτικής, όσο και αν υπάρχει προσπάθεια να κρυφτεί η κρίση πίσω από την έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τους υψηλούς τόνους στις ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται εισηγήσεις σε δύο κατευθύνσεις.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Οι θιασώτες της πρώτης υποστηρίζουν να πραγματοποιήσει μία ομιλία επικεντρωμένη στην ανάγκη ισχυρής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και τη διαμόρφωση προγράμματος για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να το παρουσιάσει ολοκληρωμένο στη ΔΕΘ, να αγνοήσει τη «φαγωμάρα» που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματός του και να αφήσει να προχωρήσει ο εσωκομματικός διάλογος, σεβόμενος τη διαφορετική άποψη και τις διαφωνίες.
Οι υποστηρικτές της δεύτερης, του προτείνουν να βάλει από την αρχή τα όρια και τα διακυβεύματα του εσωκομματικού διαλόγου, να πει από την αρχή τι θέλει ο ίδιος να γίνει σε όλα τα ανοικτά ζητήματα. Να δώσει δηλαδή τη γραμμή, καλώντας σε «αναμέτρηση» τους διαφωνούντες.
Οι πληροφορίες άλλωστε επιμένουν ότι δεν έχει αποφασίσει μόνο την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη – με τον Νάσο Ηλιόπουλο επικρατέστερο αντικαταστάτη του- στη θέση του γραμματέα του κόμματος, αλλά έχει σκεφτεί και άλλες αλλαγές στα κομματικά όργανα, ώστε να συμπληρώσει αυτές που ήδη έχει κάνει στο επιτελείο του και στη Βουλή. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι δεν θα περιμένει το συνέδριο, αλλά θα προχωρήσει στις αλλαγές αυτές με αποφάσεις της Kεντρικής Eπιτροπής, ζητώντας από το συνέδριο να τις επικυρώσει.
Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης, στον οποίο τεχνηέντως οι προεδρικοί έχουν προσωποποιήσει τη διαφορετική άποψη μέσα στο κόμμα, συνεχίζουν να διακινούν ότι ο γραμματέας του κόμματος είναι εκείνος που «υπονομεύει» το σχέδιο του κ. Τσίπρα για το μετασχηματισμό του κόμματος, ενώ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις διατυπώνουν και προτροπές όπως «όποιος διαφωνεί δεν μπορεί να παραμένει γραμματέας».
Υπάρχουν στελέχη που τοποθετούνται, όπως έκανε ο Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στο «Eθνος», αλλά και στελέχη που παραμένουν σιωπηλά, όπως ο επικεφαλής των 53+ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ειδικά για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, οι φήμες αναφέρουν ότι τα έχει βρει με τον κ. Τσίπρα, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από την ομάδα των 53+.
Στο μέχρι τώρα διάλογο, ένας πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών που αναδείχθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο είτε μέσα από την κυβέρνηση είτε μέσα από το κόμμα, παραμένουν σιωπηλοί ή έχουν αποφύγει να πάρουν θέση, προτιμώντας να επιτεθούν κατά της κυβέρνησης όταν μιλούν δημοσίως. «Δυνατά» υπέρ της γραμμής Τσίπρα έχουν μπει ο Νίκος Παππάς, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ από την άλλη πλευρά επιφυλάξεις, πέραν του Πάνου Σκουρλέτη, έχει εκφράσει με άρθρο της η πρώην βουλευτής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Από την έντυπη έκδοση