Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με αφορμή τις αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για «ιδεολογική εμμονή» με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για «συνειδητή εξαπάτηση». Υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και ανομίας, αλλά η εφαρμογή της ακραίας πολιτικής της. Αναρωτήθηκε μάλιστα, με ειρωνική διάθεση, αν σκοπεύει να βάλει μέσα στα πανεπιστήμια τους αστυνομικούς – γνωστοί ως «μαύροι πάνθηρες». «Η ιδεολογική σας εμμονή δεν αφορά το άσυλο αλλά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά και ό,τι αυτό συμβολίζει στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, συνέδεσε την κατάργηση του ασύλου με τους κοινωνικούς αγώνες, καθώς και με τον «αγώνα της νεολαίας και του λαού ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία».
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία όταν βρέθηκε στην εξουσία είχε εφαρμόσει πολιτικές που υποβάθμισαν τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ είχε απαξιώσει, όπως είπε, και την έρευνα. Υποστήριξε μάλιστα ότι με τη μεταφορά της έρευνας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης «ακρωτηριάζεται η έρευνα και αποδυναμώνεται». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι το φθινόπωρο θα κλιμακωθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες των φοιτητών ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας με αφορμή και την απομάκρυνση της κ. Θάνου από την ανεξάρτητη αρχή, συνδέοντάς την και πάλι με πολιτικές σκοπιμότητες, λόγω μεγάλων υποθέσεων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως είναι το «καρτέλ του Τύπου». Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε και με αφορμή την αναφορά του κ. Τσίπρα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, για τον οποίο υποστήριξε ότι, από τη στιγμή που είχε διατελέσει σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τότε ούτε και εκείνος θα έπρεπε να εκλεγεί πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κ. Πικραμμένος απάντησε σε έντονο ύφος στον κ. Τσίπρα, στον οποίο εξήγησε ότι κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση το 1991 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αφησε μάλιστα αιχμές για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Νοβάρτις, όταν υποστήριξε πως η αιτία για την οποία βρίσκεται στην αίθουσα της Βουλής είναι ο κ. Τσίπρας.
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η αναφορά του κ. Τσίπρα ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis, υποθέσεις όμως που ερευνήθηκαν επί δύο χρόνια από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χωρίς μάλιστα να προκύψουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα. «Εγώ σας προκαλώ να συστήσετε Εξεταστική Επιτροπή για τη Novartis, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια, τι συνέβη με το φάρμακο, την υπερκοστολόγηση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέφερε το ζήτημα του νέου διοικητή της ΕΥΠ, για τον οποίο επανέλαβε ότι δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα, αφού τα πτυχία του, που απέκτησε σε πανεπιστήμιο της Βρετανίας, δεν έχουν αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ. «Επιλέγετε έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και που οι μόνες περγαμηνές του είναι ότι διετέλεσε σε ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι», τόνισε.
Επεισοδιακό ήταν και το φινάλε της συνεδρίασης της Βουλής για το διυπουργικό νομοσχέδιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ και στη συνέχεια το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση, να αποχωρούν από την Ολομέλεια. Αφορμή στάθηκε η κατάθεση δύο τροπολογιών του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα και με ανάρτησή του στο twitter κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει τροπολογίες που έχουν μνημονιακά χαρακτηριστικά. «Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα Μνημόνια. Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι τους έχουν πάρει χαμπάρι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΣΕΒ», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Από την έντυπη έκδοση