Δύο κατεπείγουσες τροπολογίες που αναγκάστηκε να φέρει εσπευσμένα πράγματι χθες στην Ολομέλεια για ψήφιση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να προασπιστεί το δημόσιο ταμείο από την έκδοση συντάξεων που θα έφταναν τα 24.000 ευρώ αλλά και να ανακόψει την αύξηση των απολύσεων. Αυτή η αναγκαία κοινοβουλευτική νομοθετική επιλογή, της εσπευσμένης κατάθεσης των δύο τροπολογιών -καθώς χθες έκλεισε η Βουλή για το 15Αύγουστο-, έδωσε λαβή στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να αποχωρήσουν από την Ολομέλεια καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για απαράδεκτο τρόπο νομοθέτησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, για να κάνει πιο θεαματική την αντίδρασή του, αποχώρησε όχι μόνο από τη συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών, όπως έπραξαν τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά ακόμα και από την ονομαστική ψηφοφορία των άρθρων του πολυνομοσχεδίου που είχε προκαλέσει το ίδιο και αφορούσαν τις διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, το άσυλο και το ασυμβίβαστο για τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στάση αποχής από την ψήφιση όλου του πολυνομοσχεδίου που μιμήθηκε και το ΜέΡΑ25.
Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε την άτακτη φυγή του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκληση την διαδικασία, απόδραση προκειμένου να κρυφτεί και να μην αποκαλυφθεί η βαριά κληρονομιά που άφησε.
Ειδικότερα με την τροπολογία για τις «χρυσές» συντάξεις θεσπίζεται με αναδρομικότητα το ποσό των 4.608 ευρώ ως ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που απονέμονται από τον ΕΦΚΑ ή επανυπολογίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016. Ουσιαστικά, ορίζεται ότι το ανώτατο όριο σύνταξης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 12πλάσιο της εθνικής, δηλαδή, σ’ ένα «πλαφόν» στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται βέβαια τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας. Μια τροπολογία που σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπολογίσθηκε ότι θα επιφέρει στα Ταμεία εξοικονόμηση δαπάνης για το 2019 της τάξης των 550.000 ευρώ, για το 2020 ύψους 1,3 εκατ., για το 2021 ύψους 1,5 εκατ., για το 2022 ύψους 1, 7 εκατ. και για το 2023 στα 1,8 εκατ. Ο κ. Βρούτσης, βλέποντας την υπέρμετρη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτήθηκε:
Μαρινάκης στον ΕΤ: Δεν θα φτάσουν στους πολίτες οι αυξήσεις στο ρεύμα
«Ενημερώθηκα από τη γενική διευθύντρια των Συντάξεων ότι υπάρχουν συντάξεις ύψους 24.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 10.000 ευρώ που είναι έτοιμες να απονεμηθούν. Στείλαμε κατεπείγον mail σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ με την εντολή να παγώσουν όλες οι πληρωμές των συντάξεων που είναι υψηλές. Τι ζητούν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Να καθίσω με τα χέρια σταυρωμένα και να πληρωθούν αυτές οι συντάξεις; Γι’ αυτό έπρεπε να υπάρξει διάταξη νόμου, διαφορετικά στις 25 Αυγούστου, αν κάποιος υπάλληλος ακολουθούσε το νόμο και όχι την προφορική εντολή μου, τότε, σαφέστατα, θα πληρώνονταν αυτές οι συντάξεις».
Με τη δεύτερη τροπολογία ψηφίστηκαν διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας οι οποίες αφορούν στην ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018), ο «βάσιμος» λόγος ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν. 4611/2019) καθώς και η αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).
Διατάξεις για τις οποίες υπεραμύνθηκε ο κ. Βρούτσης επισημαίνοντας ότι «στο επίκεντρο της πολιτικής της Ν.Δ. βρίσκεται ο άνθρωπος και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο αδύναμος γιατί αυτό είναι το DNA και το αξιακό σύστημα της Ν.Δ.».
Ο υπουργός, αναφερόμενος στην κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζόμενου, τη χαρακτήρισε τραγελαφική και ιδεοληπτική. Για το βάσιμο λόγο απόλυσης, επισήμανε ότι αποδείχθηκε βλαπτική διότι τα αποτελέσματα των απολύσεων από το 2018 στο 2019 αυτό δείχνουν.
Από την έντυπη έκδοση