«Τα πανεπιστήμια ανοίγουν! Δεν συμβιβάζονται, πλέον, με την ασχήμια και τη μετριότητα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους βουλευτές «να φωνάξουμε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα. Οτι η πραγματικότητα που έζησε ο φοιτητής της ιστορίας μας μπορεί να αλλάξει».
Ο πρωθυπουργός έθεσε τον ξεκάθαρο στόχο της κυβέρνησης: «Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας, να μένουν ολημερίς ανοιχτά στον κάθε νέο -για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες- και κυρίως να απελευθερωθούν δυνάμεις των πανεπιστημίων που σήμερα είναι φυλακισμένες».
Και υπογράμμισε ότι πλέον είναι καλύτερο να μιλάμε για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής, καθώς επίσης και για «αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. Διότι «άσυλο σημαίνει τον ασφαλή, τον προστατευόμενο από σύληση τόπο».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην οδυνηρή πραγματικότητα σχετικά με την κατάσταση των πανεπιστημίων. Οπως είπε, «οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί, πολλά κτίρια έχουν λεηλατηθεί, στο προαύλιο του Οικονομικού Πανεπιστημίου οι πωλητές λαθραίων εκθέτουν τα προϊόντα τους και χλευάζουν μέσα από τα κάγκελα όποιον πάει να τους ελέγξει ενώ έξω από το Αριστοτέλειο τα ναρκωτικά διακινούνται δημοσίως».
Και αναρωτήθηκε «Πώς γίνεται να αναφερόμαστε στο δημοκρατικό πανεπιστήμιο όταν αυτό δεν ανήκει στους πολλούς, αλλά το ελέγχουν οι λίγοι;», αλλά και «πώς νοείται, άραγε, σύγχρονο Κράτος Δικαίου όταν η επικράτειά του περιλαμβάνει νησίδες ανομίας, αυταρχισμού και βίας;».
Μιλώντας, όπως τόνισε, τη γλώσσα της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια. «Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών. Τουλάχιστον όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν. Ενώ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα», προσέθεσε.
«Η ρύθμιση, τέλος, θωρακίζει και τον πολιτικό διάλογο μέσα στα πανεπιστήμια. Γιατί μέχρι τώρα μερικοί περιθωριακοί αποφασίζουν “με το έτσι θέλω” να διαλύουν μία φοιτητική συνέλευση. Ή ακόμη και τις ίδιες τις φοιτητικές εκλογές. Κοντολογίς, οι πράξεις τους είναι αυταρχικές και αντιδημοκρατικές. Οταν μιλάμε για κατάργηση του “ασύλου ανομίας” μιλάμε για την απαγόρευση της παραβατικής δράσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, κατηγόρησε όσους θέλουν την παραμονή του ισχύοντος καθεστώτος για «μετατροπή των πανεπιστημίων σε ορμητήρια βίας». «Και όσοι κινδυνολογούν ότι τάχα η Αστυνομία θα μπαίνει, κάθε τόσο, στα πανεπιστήμια, ας αναλογιστούν ότι έχουν ήδη κάνει μία σοβαρή δημοκρατική υποχώρηση. Τα έχουν αποδεχθεί ως δεδομένα φρούρια που έχουν κατακτηθεί και ανήκουν σε κάποιους άλλους – πέραν των φοιτητών και των καθηγητών τους», είπε κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
«Αυτήν την οπισθοδρομική τάση ετών θα ανακόψει η κυβέρνηση μας. Οχι μόνο αποκαθιστώντας, επιτέλους, την ηρεμία μέσα και γύρω από τα πανεπιστήμια. Αλλά προβάλλοντας και ένα άλλο μοντέλο καθημερινής ευημερίας. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και η διασύνδεσή του με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για παράδειγμα, είναι μία τέτοια εμβληματική απόπειρα» είπε χαρακτηριστικά.
«Προφανώς οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα δεν είναι ανεξάρτητες από τις διαφορές που έχουμε στην ίδια τη θεώρηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Κάποιοι εξακολουθούν να επιμένουν στην ετήσια παραγωγή χιλιάδων άνεργων πτυχιούχων, ενώ εμείς είμαστε υπέρ της σύνδεσης της Παιδείας με την αγορά εργασίας.
Κάποιοι υποστήριξαν το στενό έλεγχο των πανεπιστημίων από το υπουργείο, ενώ εμείς τους δίνουμε πλήρη αυτονομία. Κάποιοι έσπειραν απρογραμμάτιστα σχολές σε όλη την Ελλάδα, ενώ εμείς θέλουμε τα ίδια τα πανεπιστήμια να κρίνουν τον αριθμό εισακτέων τους. Και προωθούμε την αξιολόγηση ώστε οι σπουδές να βελτιώνονται και οι απόφοιτοί μας να προκόβουν όλο και περισσότερο. Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί σήμερα την οπισθοδρόμηση. Ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πρόοδο! Αλλά η πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και δημοκρατικούς κανόνες».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «θέση μας είναι ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία, που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Αυτή η προσπάθεια, ωστόσο, μας θέλει όλους ενωμένους. Γιατί το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία αποτελεί, πράγματι, μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις της Δημοκρατίας και του αυταρχισμού. Γι’ αυτό και παρά τις επιμέρους ενστάσεις, προσδοκώ ότι τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν, τελικά, στη σωστή πλευρά, ψηφίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη».
Για Θάνου
Ξεκάθαρες απαντήσεις έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του, στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβασε τους τόνους της αντιπολίτευσης για τη Βασιλική Θάνου και τις αλλαγές στην ΕΥΠ.
«Η διάταξη θα περάσει ό,τι και να κάνετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι η κυρία Θάνου θα «σταματήσει να είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού». «Με την επιλογή μας θα δείτε τι σημαίνει πραγματικά ακομμάτιστη επιτροπή», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης. Σε ό,τι αφορά στο άσυλο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι σοβαρό ζήτημα «όταν καθηγητές χτίζονται στα γραφεία τους, όταν έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών, όταν μπαχαλάκηδες βρίσκουν καταφύγιο εντός του Πολυτεχνείου για να αποφύγουν τη σύλληψη».
«Κάθεστε δίπλα στον Πολάκη και αναφέρεστε στο νόμο περί ευθύνης υπουργών;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός στην απάντησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρώην υπουργός έχει επικαλεστεί το συγκεκριμένο νόμο για να γλιτώσει. «Πόση υποκρισία πια και εσείς και ο Πολάκης», σχολίασε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η γαλάζια παράταξη δεν κατηγορεί τους δικαστές, «εσάς κατηγορήσαμε, πολιτική σκευωρία ήταν».
Με αφορμή τον επικεφαλής της ΕΥΠ και την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο βιογραφικό του Γιάννη Ρουμπάτη, ο πρωθυπουργός απάντησε «αν ο κ. Ρουμπάτης είχε πετύχει την αναγνώριση της ισοτιμίας του από τον ΔΟΑΤΑΠ». Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα με νόημα να μην μπαίνει στη σύγκριση βιογραφικών.
Από την έντυπη έκδοση