Η Βασιλική Θάνου χαρακτήρισε «αυταπόδεικτο» ότι η διάταξη με την οποία απομακρύνεται από τη θέση της είναι «φωτογραφική», αφού όπως εξήγησε, «αφορά τη μία από τις 22 Ανεξάρτητες Αρχές που λειτουργούν στο κράτος» και σχολίασε σχετικά πως «δεν τους ενδιαφέρει η αμεροληψία και η ανεξαρτησία των υπόλοιπων αρχών».
«Θεωρώ όλη αυτή η εμπάθεια αποδεικνύει τον ισχυρισμό περί φωτογραφικής διάταξης», επιχειρηματολόγησε και έκανε λόγο για στοχοποίησή της από την κυβέρνηση, η οποία όπως σημείωσε την συνδέει με τον τέως Πρωθυπουργό.
«Πράγματι ήμουν προϊσταμένη του νομικού γραφείου πρώην πρωθυπουργού», είπε για να συμπληρώσει πως «όλοι σε αυτά τα γραφεία, υπηρετούν επιλεγόμενοι από τον πρωθυπουργό ή είναι τεχνοκράτες. Τεχνοκράτης ήμουν κι εγώ».
«Δεν υπήρξα ποτέ κομματικό πρόσωπο με την έννοια που θέλει να μου βάλει ταμπέλα η ΝΔ», δήλωσε και έκανε λόγο για «αυθαίρετο προσδιορισμό» που της έχει προσάψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είμαι υπερκομματικό πρόσωπο, δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα», ξεκαθάρισε.
Η Β. Θάνου χαρακτήρισε «πολύ άκομψο» τον τρόπο που εκφράστηκαν κυβερνητικά στελέχη στην Επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενη ειδικά στον Μάκη Βορίδη και τις κατηγόριες που της πρόσαψε ότι «γοητεύτηκε και πήγε αμισθί στο γραφείο του Πρωθυπουργού», τον κάλεσε να «να σέβεται τις θεσμικές ιδιότητες που έχουν ορισμένοι», για να τονίσει ότι «δεν έχει αμφισβητήσει κανείς την συνεισφορά μου τα τελευταία 42 χρόνια».
«Προσπαθούν να ευτελίσουν το ότι πήγα αμισθί. Πήγα επειδή ήθελα να προσφέρω τις γνώσεις και τις εμπειρίες που είχα. Δεν με ενδιέφερε ποιος ήταν Πρωθυπουργός, πήγα να συνεισφέρω στον αγώνα που έδινε ο Πρωθυπουργός να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Πήγα αμισθί ακριβώς για να μην μπορούν μετά να μου προσάψουν αυτά για τα οποία να με κατηγορούν τώρα», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Κληθείσα να σχολιάσει για τυχόν οφέλη από την τρέχουσα θέση της, σημείωσε πως παίρνει 100 ευρώ λιγότερα από ό,τι είναι η σύνταξή της, η οποία έχει ανασταλεί.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Ερωτηθείσα για δηλώσεις που είχε κάνει προ δεκαετίας, παραδέχθηκε ότι, «είχα πει το 2009 ότι ο δικαστικός δεν πρέπει να παίρνει θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή ή σε άλλη δικαστική θέση».
«Από τότε όλοι οι πρόεδροι Ανεξαρτήτων Αρχών είναι δικαστικοί κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο δικαστής έχει την εμπειρία, οπότε είπα κι εγώ γιατί να επιμένω στο αντίθετο;», σχολίασε για το γεγονός ότι άλλαξε στάση στο ζήτημα.
Τέλος, ερωτηθείσα αν θα παραιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία, ξεκαθάρισε ότι, θεωρεί παράνομη τη σχετική διάταξη, συνεπώς «αν παραιτηθώ, είναι σαν να συμπράττω στην παράνομη διάταξη. Γι’ αυτό δεν παραιτούμαι».
https://www.youtube.com/watch?v=TWziX_binz4
Κόντρα και στη Βουλή
Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη ρύθμιση της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «υποκρισία» και «μητσοτακοποίηση» της Ανεξάρτητης Αρχής. Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε αρκετά λεπτά από την ομιλία του στην υπόθεση Θάνου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ο οργανισμός «επί δέκα χρόνια λειτουργούσε με συμβούλους και φίλους δικούς σας». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε παλαιότερο δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Δημήτρης Κυριτσάκης, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη. «Θυμηθήκατε τώρα την κομματικοποίηση του κράτους και σας έπιασε ο πόνος», ανέφερε με ειρωνικό ύφος ο κ. Τσίπρας.
Λίγο πριν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, αν και απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στην κ. Θάνου, έκανε μια έμμεση αναφορά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση, όπως είπε, «ότι καταργεί δήθεν τη διαφάνεια, αλλάζοντας τη σύνθεση Αρχών και φορέων που έχουν στην αρμοδιότητά τους ελεγκτικές δραστηριότητες». Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με το πολυνομοσχέδιο στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αλλάζει το κράτος και λύνει χρόνια προβλήματα.
Η ίδια η κ. Θάνου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επιχείρησε να αποκρούσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οπως τόνισε, αντίκειται στην ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την παύση μελών Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ αναφερόμενη στην αναδρομικότητα της ρύθμισης επισήμανε πως «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή». Η κ. Θάνου έκανε λόγο για «άκρως φωτογραφική» ρύθμιση και διευκρίνισε πως «αντίκειται στο Σύνταγμα διότι προσβάλλει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα και τη συνέχεια της ανεξάρτητης Αρχής». Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού άφησε και σαφείς αιχμές, λέγοντας πως η απομάκρυνσή της προωθείται την ίδια στιγμή που η Επιτροπή ερευνά σοβαρές υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. «Μας φωτογραφίζουν ως κομματικά πρόσωπα. Θεωρώ ότι δεν είναι ούτε νομικά αλλά ούτε και λογικά βάσιμο να επικαλείται κανείς ότι η ιδιότητα ενός προσώπου ο οποίος παρέσχε τις επιστημονικές του υπηρεσίες σε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, του δίνει την ταμπέλα του κομματικού προσώπου», υποστήριξε στη Βουλή η κ. Θάνου.
Η κ. Θάνου, μιλώντας στη Βουλή, απάντησε και στον Αδωνη Γεωργιάδη για την ανακολουθία των λόγων της, καθώς τον Οκτώβριο του 2009, στο περιοδικό «Δικαστικά Νέα» (που αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα dikastiko.gr), κατακεραύνωνε όσους δικαστικούς μετά τη συνταξιοδότησή τους επιζητούσαν θέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές. «Πράγματι το είχα πει, γιατί το πίστευα», τόνισε η κ. Θάνου και πρόσθεσε πως τα τελευταία 10 χρόνια πολλοί συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί τοποθετήθηκαν επικεφαλής σε Ανεξάρτητες Αρχές καθώς «κρίθηκε, λόγω εμπειρίας, ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».
Το 2009 η κ. Θάνου είχε δηλώσει: «Τα μέλη του προεδρείου της Ενωσης δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται -και ευλόγως- η πεποίθηση ότι υπήρχε προϋπάρχουσα συναλλαγή».
Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει να υποστηρίζει πως με την τροπολογία που προβλέπει ασυμβίβαστο αποκαθίσταται η αποκομματικοποίηση στις Ανεξάρτητες Αρχές. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην κ. Θάνου υποστήριξε πως «η ίδια έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά όταν ήταν άμισθη σύμβουλός του στο Μέγαρο Μαξίμου». Διευκρίνισε, δε, πως η κυβέρνηση αποκομματικοποιεί «τέτοιου είδους Ανεξάρτητες Αρχές». Υπενθύμισε, μάλιστα, την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν, τον Δεκέμβριο του 2018, στην οποία είχε επισημάνει το θεσμικό ζήτημα που προέκυπτε με την απόφαση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.