Μάλιστα, το επιτελείο της Κουμουνδούρου προετοιμάζεται για την κοινοβουλευτική μάχη που θα δοθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να διατηρεί στην πολιτική ατζέντα την υπόθεση Πολάκη, επιχειρώντας με αφορμή την άρση ασυλίας του να δείξει ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υφίσταται πολιτική δίωξη από τη Νέα Δημοκρατία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει στο προσκήνιο τις παλαιότερες καταγγελίες του Παύλου Πολάκη, ο οποίος χωρίς στοιχεία ενέπλεκε τους πολιτικούς του αντιπάλους σε σκάνδαλα. Αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τα υποτιθέμενα «21 σκάνδαλα», που όπως υποστηρίζει «αποκάλυψε» ο κ. Πολάκης, τα οποία αγγίζουν στελέχη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και όπως λέει πρέπει να διερευνηθούν. «Είκοσι μία υποθέσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή είστε υποχρεωμένοι ως κυβέρνηση να διαλευκανθούν και να διερευνηθούν. Είναι στον εισαγγελέα, αλλά από εκεί και μετά να συνεχιστεί η διαλεύκανσή τους μέχρι το τέλος. Αν θέλουμε η Δημοκρατία στη χώρα να προχωρήσει θα πρέπει αυτά που καταγγέλθηκαν όλα να διερευνηθούν», διεμήνυσε (ΣΚΑΪ) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την αναμόχλευση της σκανδαλολογίας να επιχειρεί να στηρίξει την αντιπολιτευτική του τακτική έναντι της κυβέρνησης, ωστόσο όπως υποστηρίζει η Ν.Δ. τα «21 σκάνδαλα» τα οποία επικαλείται ο κ. Πολάκης στην πραγματικότητα έχουν ήδη ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ απασχόλησαν και την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, χωρίς ωστόσο η τότε κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στο πόρισμά της σε ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επαναφέρει τις ίδιες υποθέσεις όπως είναι οι διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι διαφημιστικές συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η μεταστέγαση του οργανισμού, αλλά και η αγορά θερμικών καμερών για τη γρίπη, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και η περιβόητη.. κρύπτη στο ΚΕΕΛΠΝΟ, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά, με την ίδια δοκιμασμένη συνταγή, να ρίξει σκιές κατά των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και να κατηγορήσει τη Δικαιοσύνη.
Πυρά για το επιτελικό
Τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τα πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν από πίσω πολιτικές σκοπιμότητες. Πηγές της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τις βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε χθες στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωναν πως «παρά ταύτα ο πυρήνας του νομοσχεδίου παραμένει αναλλοίωτος» και υποστήριζαν πως «το κατ’ επίφαση επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η Ν.Δ. είναι στην πραγματικότητα ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο, κομματικό και υπερσυγκεντρωτικό (γύρω από τον πρωθυπουργό) κράτος». Αιχμηρός εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος υποστήριξε (Πρακτορείο 104,9) ότι αυτό το οποίο εξελίσσεται «είναι μια πολιτικά βίαιη προσπάθεια κατάληψης του κράτους και των δομών του, με έντονα χαρακτηριστικά κομματικοποίησης». Σκοπιμότητες πίσω από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και πίσω από τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στη συγκάλυψη σκανδάλων. «Λυπάμαι τους παραγωγικούς υπουργούς για το σχέδιο νόμου που θα ψηφίσετε. Θα φέρει κώλυμα σε πάρα πολλά θέματα της Δημόσιας Διοίκησης και της ανάπτυξης της χώρας», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Εντονη κριτική εξακολουθεί να δέχεται η κυβέρνηση και για το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κορυφώνει την αντιπολιτευτική του πολεμική την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Σύμφωνα με τη γραμμή της Κουμουνδούρου το υπάρχον νομικό πλαίσιο επαρκεί για την επέμβαση των Αρχών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις και αποδίδει πολιτική σκοπιμότητα στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις της. «Υπάρχει μια πολιτική στόχευση να καταργηθεί το άσυλο εν συνόλω. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας και για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και για την ελεύθερη διαμαρτυρία των φοιτητών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων», δήλωσε (ΣΚΑΪ) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, η αναποτελεσματικότητα των αλλαγών που φέρνει για το πανεπιστημιακό άσυλο η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόμη και μέχρι το 2015, που υπήρχε παρόμοιο καθεστώς, δεν είχαν μειωθεί τα περιστατικά βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια.