Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open TV, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι «μπορούμε να το πούμε με σαφήνεια για πρώτη φορά ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών του χρόνου. Αυτό αφορά πρωτίστως όσους δίνουν για δεύτερη φορά στις Πανελλαδικές. Αν έδωσαν φέτος Λατινικά, θα δώσουν και του χρόνου Λατινικά. Διατηρείται το ίδιο σύστημα σε όλα τα μαθήματα» εξήγησε η υπουργός Παιδείας.
Άμεσα οι βελτιώσεις στο σύστημα των Πανελλαδικών
Η Νίκη Κεραμέως προσέθεσε ότι «θα ήταν πολύ εύκολο να πούμε ότι καταργούμε το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για όσους θα συμμετέχουν για πρώτη φορά του χρόνου στις Πανελλαδικές. Δεν το κάνουμε, γιατί θα ήταν ανεύθυνο μπροστά στα παιδιά που έχουν μπει σε προετοιμασία».
Η υπουργός Παιδείας διεμήνυσε, ωστόσο, ότι θα γίνει μια σειρά βελτιωτικών αλλαγών στο σύστημα των Πανελλαδικών που θα έχουν άμεση ισχύ -δηλαδή από την επόμενη χρονιά. «Θα κάνουμε βελτιωτικές κινήσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) ή τη Δευτέρα» τόνισε συγκεκριμένα η κυρία Κεραμέως και διευκρίνισε: «Αρχικά θα προβούμε σε εξορθολογισμό της ύλης. Δηλαδή θα μειωθεί η ύλη στα μαθήματα, επειδή ήταν αχανής και αδύνατη η κάλυψή της».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Μια από τις βελτιώσεις στο σύστημα των Πανελλαδικών που μπορεί να εφαρμοστούν ήδη από το 2020 είναι και η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής την οποία θα ορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.
Κεραμέως: «Δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια»
Ερωτηθείσα για την τροποποίηση στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «καταργούμε το άσυλο βίας και ανομίας. Αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Θωρακίζουμε το άσυλο, θωρακίζουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια».
Η κυρία Κεραμέως υποστήριξε ότι με το νέο νόμο «αστυνομία και εισαγγελείς θα μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους στα πανεπιστήμια, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους. […] Για να επέμβει η αστυνομία πρέπει να τελείται αξιόποινη πράξη» σημείωσε.
Η υπ. Παιδείας στη συνέχεια είπε ότι «δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», σημειώνοντας ότι «το να σηκώσεις ένα πανό δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη. Εμείς δεν θέλουμε να βιαιοπραγίες. Δεν θέλουμε να φοβάται κάποιος να μιλήσει (σ.σ. σε πανεπιστημιακό χώρο) επειδή κάποιος μπορεί να του επιτεθεί».