Ο κ. Μητσοτάκης είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μισής ώρας με τον κ. Αβραμόπουλο πριν από την έναρξη αυτής της σύσκεψης, η οποία αποτέλεσε την πρώτη επίσημη θεσμική συνεργασία μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά το μείζον αυτό ζήτημα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, η οποία βρίσκεται κάτω από «απόλυτο έλεγχο», όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας πάντως ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται ροές, αλλά η διαχείριση, σε συνεργασία με την Ε.Ε., γίνεται «με αποτελεσματικό τρόπο».
Ο επίτροπος Μετανάστευσης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει το να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και για το μέλλον «που δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει», αφού «το μεγάλο αυτό ζήτημα ήρθε για να μείνει για πάρα πολλά χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση ότι «σε συνεργασία με την Ε.Ε. θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», ενώ ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η χώρα «δεν είναι μόνη της για όλα τα ζητήματα, πολλώ δε μάλλον για το μεταναστευτικό, στο οποίο πέρασε δύσκολες στιγμές πριν από πέντε χρόνια, αλλά δεν είμαστε πλέον εκεί», όπως ανέφερε.
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
«Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της η Ε.Ε.», πρόσθεσε ο Ελληνας επίτροπος και διαβεβαίωσε πως η Ε.Ε. θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η συνεργασία με τη γειτονική χώρα «είναι απαραίτητη, αποτελεί μέρος της δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας» και «θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση, θετική προδιάθεση και καλή συνεργασία, αυτό θα φέρει και θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.
Οι έξι προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας από τους συναρμόδιους να κατευθύνουν τις ενέργειές τους προς αυτή την κατεύθυνση αφορούν:
- Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
- Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης.
- Οπως υπενθύμισαν στην κυβέρνηση, στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, καθώς και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
- Στην αναμόρφωση, μέχρι το τέλος του 2019, του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
- Στην πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
- Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
- Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.
Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.
Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε το «πάρα πολύ σοβαρό» αυτό ζήτημα ως πρόκληση «όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη» και, αναφερόμενος στα αιτήματα της ελληνικής πλευράς προς την ευρωπαϊκή πλευρά, σημείωσε ότι «ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη». «Και εμείς βέβαια θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο ίδιος «έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα».
Από την έντυπη έκδοση