Ο υπουργός χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση «βασικό πυλώνα» για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και υποσχέθηκε κάθε δυνατή συνεργασία ώστε να καταστεί αυτή η «αντίληψη κτήμα της κοινωνίας». Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκλήθηκαν στη λειτουργία των περιφερειακών συμβουλίων από την εφαρμογή της απλής αναλογικής (στις αυτοδιοικητικές εκλογές), ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τις προτάσεις των περιφερειαρχών για την διαμόρφωση κοινής θέσης ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας. Επίσης, ζήτησε συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι πιθανές συνέπειες της επικείμενης κακοκαιρίας που προβλέπει η ΕΜΥ.
Ειδικότερα στη συνάντηση συμμετείχε ο υφυπουργός Θεοδωρος Λιβάνιος και οι 12 περιφερειάρχες: Γ. Πατούλης (Αττικής), Κ. Αγοραστός (Θεσσαλία), Στ. Αρναουτάκης (Κρήτη), Απ. Τζιτζικώστας (Κεντ. Μακεδονία), Αλ. Καχριμάνης (Ήπειρος), Ρόδη Κράτσα (Ιόνια νησιά), Κ. Μουτζούρης (Βορ. Αιγαίο), Γιωρ. Χατζημάρκος (Νοτ. Αιγαίο), Χρ. Μέτιος (Αν. Μακεδονίας – Θράκη), Παν. Νίκας (Πελοπόννησος), Φ. Σπανός (Στ. Ελλάδα). Ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων και θα ακολουθήσει συνάντηση τις επόμενες ημέρες.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης στην εισαγωγική του δήλωση ο υπουργός Εσωτερικών καλωσόρισε τους περιφερειάρχες με την διαβεβαίωση ότι για την κυβέρνησή η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα οι Περιφέρειες είναι ο «βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, την κοινωνική συνοχή και την εξυπηρέτηση των πολιτών».
Μαρινάκης: Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη στήριξη των αγροτών
Δεσμεύτηκε για κοινή πορεία και απόλυτη συνεργασία, ώστε αυτή η αντίληψη να γίνει κτήμα των πολιτών και η κοινωνία να δει χειροπιαστά αποτελέσματα, «να ξανανιώσει ελπίδα και προοπτική, ύστερα από 10 χρόνια κρίσης».
Χαρακτήρισε σημαντική την παρουσίαση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου, σχεδίου με έργα και δράσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και της περιοχής. Σχολίασε δε ως «πολύ θετικό» το γεγονός της ταύτισης του εκλογικού και πολιτικού κύκλου της κυβέρνησης και των Περιφερειών. Ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των Περιφερειών και των Δήμων, καθώς η εφαρμογή της απλής αναλογικής, «δημιουργεί τεράστια προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία» τόσο των Περιφερειών όσο και εκατοντάδων δήμων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί το θέμα και «να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών». Σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να υπάρξει μια συνολική θεώρηση των πραγμάτων, ενώ ζήτησε και ενημέρωση για την κατάσταση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίκειται, νέο κύμα κακοκαιρίας.
Σχολιάζοντας δε τις δυσκολίες λόγω κακοκαιρίας που αντιμετώπισε με την έναρξη της θητείας της η νέα κυβέρνηση στη Χαλκιδική, σημείωσε την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Μακεδονίας και του κρατικού μηχανισμού.