Σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της Ε.Ε. όπως διατυπώθηκε εξ ονόματος των 28 στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φ. Μογκερίνι, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».
Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της Ε.Ε. «προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».
Ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος του νομοθετικού σώματος της Βενεζουέλας -το οποίο ο Νικολάς Μαδούρο είχε παύσει από τότε που έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή στις βουλευτικές εκλογές του 2015- αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας πριν από λίγους μήνες, αποδεχόμενος το αίτημα της αντιπολίτευσης. Η κίνησή του έγινε αποδεκτή από τους πολίτες που αντιμάχονται τη σημερινή πολιτική κατάσταση, εν μέσω τεράστιων διαδηλώσεων, με αίτημα τις άμεσες εκλογές. Τον Γκουαϊδό αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας που βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης όλες σχεδόν οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου: άμεσα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από το Καράκας άμεση διεξαγωγή εκλογών, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει σε αναγνώριση του Γκουαϊδό, τηρώντας πιο ήπιους τόνους, καθώς υπήρχαν αντιδράσεις από Ελλάδα και Ιταλία. Ο Γκουαϊδό είχε εκφράσει την ικανοποίησή του από την ισχυρή απάντηση της Ε.Ε. τονίζοντας ότι στόχος του είναι οι ελεύθερες εκλογές. Σημειώνεται ότι ακόμη και ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είχε ταχθεί υπέρ του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ακολουθώντας τη στάση της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες με χωριστές ανακοινώσεις τους ζήτησαν από τον Μαδούρο να δεχθεί τη διοργάνωση νέων προεδρικών εκλογών.
Ο Νικολάς Μαδούρο αρνήθηκε να συνταχθεί με το αίτημα της Ε.Ε. καταγγέλλοντας έξωθεν παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Τις επόμενες μέρες, ακολούθησαν αιματηρές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, με δεκάδες νεκρούς, εκτελέσεις και αθρόες συλλήψεις πολιτών, ενώ η πείνα και η εξαθλίωση επιδεινώθηκαν.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Για «άγνοια των εξελίξεων στη Βενεζουέλα, αλλά και αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας στην Ε.Ε. ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό.
«Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει το ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες. Η Ελλάδα οφείλει όντως να συνεχίζει να υποστηρίζει, όπως έχει κάνει ως τώρα, τις δηλώσεις της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Μογκερίνι, τις συνομιλίες του Οσλο και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., μέσω της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι θυσιάζοντας το ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πληθωρισμός που… ζαλίζει
Η οικονομία της χώρας έχει βυθιστεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ζουν στα όρια της εξαθλίωσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4 εκατομμύρια πολίτες από τη Βενεζουέλα έχουν διαφύγει από τη χώρα τους εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, μετά το τέλος του 2015.
Οι εικόνες που φθάνουν στον δυτικό κόσμο συγκλονίζουν: Από τα νοσοκομεία που δείχνουν τους νοσοκόμους να προσπαθούν να κρατήσουν βρέφη στη ζωή, κάνοντάς τεχνητή αναπνοή χειροκίνητα. Από τους δρόμους, όπου παιδιά αναζητούν τροφή στα σκουπίδια.
Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις στο καθεστώς από τις ΗΠΑ και η διακυβέρνηση του Μαδούρο έχουν βυθίσει την οικονομία στα τάρταρα. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα ήταν 130.060,2% το 2018. Αριθμός που προκαλεί ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και απέχει πάντως από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός φέτος θα φθάσει το 10.000.000%.
Από την έντυπη έκδοση