Ο διάλογος των δύο σύμφωνα με το protothema.gr έχει ως εξής:
Μ. Βορίδης: Θα ήθελα να συνεχίσω την ενδιαφέρουσα ροή ερωτήσεων. Πράγματι, γεννά απορίες αυτό το θέμα. Η ΤτΕ δεν είχε θεσμικά εργαλεία για να αποτρέψει τη ροή καταθέσεων που επισημάνατε;
Στουρνάρας: Τίποτα απολύτως. Σε καθεστώς ελεύθερης διακίνησης δεν μπορείς να κάνεις.
Βορίδης: Γιατί ξεκινά σε αυτό το χρονικό σημείο η ένταση της εκροής καταθέσεων;
Στουρνάρας: Είχε ξεκινήσει από πριν. Από την αβεβαιότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Βορίδης: Άρα, είναι πολιτικός ο λόγος.
Στουρνάρας: Θυμάστε που είπα ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και κατηγορήθηκα γι’ αυτό; Οι διοικητές Κεντρικών Τραπεζών πρέπει να προειδοποιούν για την καταστροφή που έρχεται και αυτό το έκανα.
Βορίδης: Ποια είναι η χρονική στιγμή αυτών των επίμαχων δηλώσεων Μπακογιάννη – Γεωργιάδη; Θυμάμαι να έγιναν στον Μάιο. Έπαιξαν κάποιο ρόλο, όταν είπαν ότι, όπως πάνε τα πράγματα, πάμε σε capital controls;
Στουρνάρας: Όχι, είναι η απάντηση. Δεν φταίνε οι δηλώσεις. Είναι ο πυρήνας της οικονομικής πολιτικής. Από αυτό επηρεάζονται τα ομόλογα. Οι θεωρίες για τα CDs έχουν πεθάνει. Δεν υπάρχουν. Οι τιμές ομολόγων κινούνται από τα θεμελιώδη: τι κάνουν οι κυβερνήσεις.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Βορίδης: Είπατε ότι ο υπουργός Οικονομικών ήρθε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ (σ.σ. για τη συνάντηση όπου είπε ότι είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας).
Στουρνάρας: Όχι, πήγε να δει μέλη τις εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής με ρώτησε αν επιθυμώ να παραστώ. Τον ρώτησα αν έχει θέσει σχετικό ζήτημα ο υπουργός Οικονομικών και μου απάντησε «όχι». Αρα, δεν υπηρχε λόγος να πάω.
Βορίδης: Πώς μάθατε εσείς για το τι είπε ο κ. Βαρουφάκης σε αυτή τη συνεδρίαση;
Στουρνάρας: Αμέσως μετά έγινε πρόταση από την Εκτελεστική Επιτροπή για πάγωμα των waiver. Προσπάθησα με νύχια και δόντια να το αποσοβήσω. Ρώτησα τον λόγο που μας επέβαλαν αυτό το μέτρο. Τους ζήτησα προθεσμία δέκα ημέρων, λέγοντάς τους ότι δέκα μέρες στην πολιτική είναι μεγάλος χρόνος. Δεν τους έπεισα στην ψηφοφορία.
Βορίδης: Άρα, έφταιγε η δήλωση Βαρουφάκη.
Στουρνάρας: Όχι, ήταν η κεντρική πολιτική, που την βεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών. Δεν είπε κάτι διαφορετικό. Βεβαίωσε τους φόβους τους.
Βορίδης: Έχει ακουστεί ότι την ευθύνη των capital controls την φέρει η Τράπεζα.
Στουρνάρας: Τότε δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Το βράδυ της προκήρυξης δημοψηφίσματος έφευγαν χρήματα από ΑΤΜ. Καταλάβαμε ότι την Δευτέρα δεν θα υπάρχει τραπεζικό σύστημα.
Βορίδης: Γιατί έφευγαν τα χρήματα. Τι έγινε;
Στουρνάρας: Αβεβαιότητα.
Βορίδης: Είχε σχέση με το δημοψήφισμα;
Στουρνάρας: Με το που προκηρύχθηκε, δημιουργήθηκε αβεβαιότητα και ο κόσμος έσπευσε στα ΑΤΜ. Έφυγαν 900 εκατ. ευρώ με κλειστές τράπεζες. Επομένως, εμείς ως ΤτΕ κάναμε πρόταση για έκτακτη ρευστότητα. Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η ΕΚΤ και το αίτημά μας απορρίφθηκε. Ήταν μονόδρομος τα capital controls.
Βοριδης: Γιατί απορρίφθηκε;
Στουρνάρας: Ήταν τεράστιο το ποσό και δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις. Επίσης, είχαμε βγει από το πρόγραμμα και άρα δεν καλύπτεσαι θεσμικά. Είχαμε βγει τότε από το πρόγραμμα και χάσαμε την «κάλυψη» μας. Αμέσως έπεσαν οι εξασφαλίσεις των τραπεζών. Η αξία των εξασφαλίσεων έπεσαν δραματικά. Πήγαμε στο…
Βορίδης: Μιλάγατε με τον υπουργό Οικονομικών ή άλλο μέλος της κυβέρνησης;
Στουρνάρας: Μιλούσα με Δραγασάκη και Τσακαλώτο. Συνομιλία που ουδέποτε διακόπηκε.
Βοριδης: Με Βαρουφάκη;
Στουρνάρας: Τι να μιλήσεις; Ήταν άλλη σχολή σκέψης.
Βορίδης: Με Τσακαλώτο και Δραγασάκη τι λέγατε;
Στουρνάρας: Με μένα έδειχναν κατανόηση και τελικά έγινε… το σωστό.
Βορίδης: Τα προβληματικά δάνεια στα ΜΜΕ είναι πολύ λιγότερα απ’ ότι σε άλλους τομείς
Ξέσπασε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης και καταλόγισε πολιτικές σκοπιμότητες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Εδώ και 8 μήνες μας έχετε φέρει εδώ και συζητάμε για τα δάνεια σε ένα κλάδο, αυτό των ΜΜΕ, όταν για μια ακόμα φορά με τα ποσοτικοποιημένα στοιχεία που παρουσίασε και ο διοικητής της ΤτΕ τα «προβληματικά» δάνεια ανέρχονται στο 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου του κλάδου, και είναι πολύ μικρότερο από τους άλλους τομείς. Γιατί δεν εγκαλούμε και να ελέγχουμε τις τράπεζες για τα δάνεια που έδωσαν σε άλλους τομείς της οικονομίας!» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ευθέως πολιτικές σκοπιμότητες και εντυπώσεις που θέλει να δημιουργήσει.
Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου υποστηρίζοντας πως «το θέμα δεν είναι ποσοτικό και ένα ευρώ έχει αξία, ειδικά όταν μπορεί να υπάρχει ή να υποκρύπτεται διαπλοκή» πυροδοτώντας νέους καυγάδες μεταξύ των βουλευτών.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος αντέταξε «αλήθεια, γιατί δεν συζητάμε, επειδή διαβάζω οικονομικές εφημερίδες και τα δάνεια παραδείγματος χάρη που πήραν άλλοι κλάδοι και είναι κόκκινα όπως ας πούμε στον ξενοδοχειακό κλάδο…” που μπορεί όπως προσθετικά συμπλήρωσε και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης “και να δούμε ποια ξενοδοχεία που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια με ποιες εγγυήσεις και σε ποια μπορεί ο ξενοδόχος να κοίμιζε και βουλευτές και υπουργούς άρα μπορεί να πήρε και χαριστικό δάνειο…”
Τα κόκκινα δάνεια στα ΜΜΕ είναι το 0,3% των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Στουρνάρας: Με την Deutsche bank το ζήτημα είναι το μεγάλο πρόστιμο από τις Αμερικάνικες Αρχές. Αν πληρωθεί ολόκληρο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κεφαλαιακή της βάση. Νομίζω είναι σε διαπραγματεύσεις για μείωση του προστίμου.
Λοβέρδος: Τα 14 δισ. ευρώ που διαβάζουμε είναι το κεντρικό θέμα ή είναι και άλλα;
Στουρνάρας: Αυτό είναι
Λοβέρδος: Δεν έχει άλλα προβλήματα;
Στουρνάρας: Πέρασε τα στρες τεστ και δεν έχει άλλο πρόβλημα πέραν αυτού
Λοβέρδος: Με μαέστρο τον πρωθυπουργό διακινούνται μια σειρά από ανακρίβειες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο διοικητής μας έδωσε ένα ποσοστό. Πόσα εκατομμύρια είναι;
Στουρνάρας: Σας είπα ότι τα κόκκινα δάνεια ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ με στοιχεία Ιουνίου 2015. Αυτά είναι καταγγελμένα σε καθυστέρηση
Λοβέρδος: Τα 317 εκατ. ευρώ τι ποσοστό είναι σε σχέση με τα συνολικώς μη εξυπηρετούμενα;
Στουρνάρας: Στον κλάδο είναι 25%. Στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων είναι 0,3%
Λοβέρδος: Είναι αυτό αίτιο της κρίσης;
Στουρνάρας: Γιατί, ποιος το έθεσε αυτό;
Λοβέρδος: Ο πρωθυπουργός
Στουρνάρας: Αποκλείεται. Όχι δεν ισχύει αυτό. Αυτά που έχουν κοκκινίσει είναι τα καταγγελμένα και όσα είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες. Σήμερα όμως βάζουμε και δάνεια που είναι σε πιθανότητα να κοκκινίσουν με βάση κριτήρια για το πώς πάει η εταιρεία και ο κλάδος.
Λοβέρδος: Εμείς φέραμε την προστασία των κόκκινων δανείων. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να δείξει ούτε ένα μέτρο. Ποιο το κόστος από το νόμο Κατσέλη;
Στουρνάρας: Δεν είναι ασήμαντο. Δεν μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε. Αυτοί οι νόμοι δημιούργησαν ένα μέρος του προβλήματος. Ακόμα και σήμερα στρατηγικοί κακοπληρωτές κάνουν επίκληση του νόμου Κατσέλη. Στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι όσοι έχουν αλλά δεν πληρώνουν.
Το πόρισμα της Τράπεζας Αττικής θα σταλεί στον εισαγγελέα
Λοβέρδος: Στον εισαγγελέα γιατί θα πηγαίνατε την Τράπεζα Αττικής;
Στουρνάρας: Το πρώτο πόρισμα 2011 – 2014 δεν είχε ενδείξεις πράξεων που θα μπορούσαν να έχουν πρόβλημα. Το νέο εύρημα είναι ότι έχουν υποτιμολογηθεί σοβαρά δάνεια – το επιτόκιο δηλαδή που δίνεται – δεν είναι σύμφωνο με τα κριτήρια της τράπεζας.
Το 61% του χαρτοφυλακίου υποτιμολογείται. Αυτό είναι σοβαρό εύρημα.
Λοβέρδος: Από ποιο σημείο και κάτω λειτουργεί το κριτήριο της προστασίας πιστωτικού συστήματος και λέτε ότι επιβάλετε μέτρα σε τράπεζες και κάνετε συστάσεις αλλά δεν αναμιγνύετε τις εισαγγελικές αρχές. Και πότε ενεργοποιείτε τις εισαγγελικές αρχές;
Στουρνάρας: Οι νομικοί συνεργάζονται με την επιθεώρηση και την διεύθυνση εποπτείας. Κατέληξαν ότι το συγκριμένο πόρισμα που έχει ποσοτικοποιημένη ζημία από την υποτιμολόγηση έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα. Τα προηγούμενα πορίσματα έχουν παραγγελθεί από τον εισαγγελέα.
Η επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες έχει χαθεί
Λοβέρδος: Ο κ. Χουντής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε 6 δισ. ευρώ από την επιστροφή κερδών ευρωπαϊκών τραπεζών
Στουρνάρας: Κέρδη των κεντρικών τραπεζών για το 2015 και 2016 έχουν χαθεί. Δεν ξέρω όμως αν είναι τόσο το ποσό. Νομίζω ότι είναι μικρότερο
Άγνωστο πότε θα αρθούν τα capital controls και θα βγούμε στις αγορές
Λοβέρδος : Ποτε θα αρθούν τα capital controls;
Στουρνάρας: Δεν μπορείς να το προεξοφλήσεις. Μπορούμε να κάνουμε σταδιακή χαλάρωση που έχει γίνει. Το κόστος είναι πολύ – πολύ μικρότερο για την πραγματική οικονομία σήμερα από όσο ήταν αρχικά. Δεν μπορούμε ακόμα να πούμε πότε θα αρθούν
Από τον Μάιο είχαμε επιστροφή καταθέσεων 5 δισ. ευρώ. Δεν είναι όμως αρκετή
Λοβέρδος: Μας είπε ο κ. Προβόπουλος ότι οι συνέπειες θα αρθούν μετά από 10ετία
Στουρνάρας: Δεν συμφωνώ. Το παράδειγμα της Κύπρου δεν το επιβεβαιώνει. Αρκεί να ακολουθήσεις το παράδειγμα για να αντιστρέψεις τις συνέπειες
Λοβέρδος: Δημοψήφισμα – capital controls και ανακεφαλαιοποίηση συνδέονται;
Στουρνάρας: Οι αιτίες ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι τα capital controls που μπήκαν για να προστατέψουν τις τράπεζες. Την ημέρα προκήρυξης του δημοψηφίσματος έφυγαν 900 εκατ. ευρώ. Το αίτιο ήταν η λανθασμένη οικονομική πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015 που δημιούργησε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα.
Λοβέρδος: Το κόστος το ποσοτικοποιήσατε στα 86 δισ. ευρώ
Στουρνάρας: Υπάρχουν τρόποι να εκτιμήσεις. Εγώ μίλησα για το μνημόνιο
Λοβέρδος: Είπατε ότι θα αργήσουμε να βγουμε στις αγορές
Στουρνάρας: Δεν μπορείς να βγεις στις αγορές χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση και χωρίς ενδείξεις ότι οι αγορές θα μας δεχθούν. Πρέπει όμως να γίνει γιατί το 2018 λήγει το πρόγραμμα. Πρέπει να επιταχύνουμε για την 2η αξιολόγηση.
Έρχονται μέτρα για αντιμετώπιση κόκκινων δανείων
Επίσης ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι έρχονται επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση του κ. Λοβέρδου αναφορικά με την απροθυμία των μετόχων του Mega να μετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είπε «το Μέγκα πραγματικά χωρίς ειδήσεις βγάζει έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι λειτουργική… πρέπει όμως οι μέτοχοί του να δραστηριοποιηθούν. Αυτή την στιγμή ενα από τα μέτρα που η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει για μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων είναι το να αναγκάζουμε τους μετόχους που δεν θέλουν να μετέχουν στην εξυγίανση μιας επιχείρησης να αποχωρούν».