«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 51 ετών, γόνος πολιτικής δυναστείας, είναι το ισχυρό φαβορί να αναδειχθεί πρωθυπουργός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου» αναφέρει το δημοσίευμα, και προσθέτει: «Η μεταρρύθμιση ενός ελληνικού κράτους, που έχει αντισταθεί σε πολλές τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν, το να πείσει τη Γερμανία και άλλους πιστωτές ότι οι φοροελαφρύνσεις θα καλύψουν μόνες το κόστος τους μέσω ισχυρότερης ανάπτυξης και το να πείσει το κόμμα του να εγκαταλείψει τις παλιές συνήθειες».
Η κρίση χρέους, σχολιάζει η WSJ, ώθησε τον ΣΥΡΙΖΑ από την αφάνεια στην εξουσία το 2015, οπότε και ο ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να αντισταθεί στη λιτότητα, που επέβαλαν οι πιστωτές.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Αφού έκανε τελικά πίσω και υπέγραψε τρίτο μνημόνιο για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ο κ. Τσίπρας έγινε πιο πραγματιστής, αν και συχνά διατηρούσε την λαϊκιστική ρητορική του απέναντι στις παλιές ελίτ της Ελλάδας» σημειώνει.
Το δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, στις σπουδές και την επαγγελματική σταδιοδρομία του κ. Μητσοτάκη και σημειώνει ότι κατά τη θητεία του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013-2015 αξιωματούχοι των θεσμών θεωρούσαν ότι επιδεικνύει επαγγελματισμό και βούληση για μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς, που αντιστέκονταν στις αλλαγές.
«Οι εμφανίσεις του στη Βουλή και στην προεκλογική εκστρατεία είναι συχνά δύσκαμπτες, ενώ οι επικριτές του συμπεριλαμβανομένων στελεχών της παλαιάς φρουράς της Ν.Δ. λένε ότι δεν είναι χαρισματικός και ότι είναι υπερβολικά νεοφιλελεύθερος» σημειώνει.
«Η αντίθεση του κ. Μητσοτάκη στη συμφωνία τον βοήθησε να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο και να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους, αλλά υπονόμευσαν το προφίλ του εκσυγχρονιστή» καταλήγει.