Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή τόνισε: «Ο κ. Καραμανλής μίλησε ενάμιση λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Θέλησε να κάνει μια παρέμβαση που αρμόζει σε έναν πιο θεσμικό τόνο. Θα περίμενα να έχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια αλλά αφησε ανοιχτή την πόρτα για τα μνημόνια. Παρέδωσε 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα. Δεν έδωσε τη μάχη και επέλεξε να φύγει. Ο επόμενος έλεγε “λεφτά υπάρχουν” και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει σε έναν μη εκλεγμένο πρωθυπουργό. Επειτα ο κ. Σαμαράς άφησε τη χώρα χρεοκοπημένη στην αριστερη παρένθεση όπως έλεγε
Ασκήσαμε εντονότατη κριτική σε όλους όταν ήταν στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς ήταν η τελευταία διακυβέρνηση του τόπου. Και οι τρεις διατελέσαντες πρωθυπουργοί έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Ο κ. Καραμανλής δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμα που οδήγησε στην επιτροπεία.
Η παράταξη της ΝΔ έχει ευθύνες γιατί γιγάντωσε ένα πελατειακό κράτος και δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο. Θα ήμουν κι εγώ πολύ ευτυχής αν μπορούσα να μοιράζω ρουσφέτια και διορισμούς. Εγω έπρεπε να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα. Παρέλαβα άδεια ταμεία, δεν είχαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις. Ξέρετε τι ωραία θα ήταν να ήμουν κι εγώ όπως ο κ. Καραμανλής. Η ιστορία έχει καταγράψει οτι ο κ. Καραμανλης παρέδωσε χωρίς να δώσει τη μάχη, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ιδέα και έφερε το ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε αφαίμαξη και εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια».
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Αναφερόμενος στον διαβόητο «Ρασπούτιν» και την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες του Αντώνη Σαμαρά και δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις που αφορούν στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης. Παράλληλα, απέρριψε τα περί σκευωρίας, δίχως ωστόσο να αναφερθεί, αρχικά, στο όνομα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς κατονόμασε ως τον «Ρασπούτιν».
Παράλληλα, έκανε λόγο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τους ίδιους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Novartis, κάνοντας επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και καλώντας τον να αποδείξει ότι όντως ο «Ρασπούτιν» είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει δανεικούς τους ψηφοφόρους που τον οδήγησαν στην εξουσία το 2015, είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι Συριζαίοι το 36% του ελληνικού λαού, παραδέχτηκε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ευρεία ήττα από τη ΝΔ, την οποία απέδωσε στη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Επέμεινε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαθηματικά έχει ελπίδες να ανατρέψει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης της 26ης Μαΐου.
Παραδέχθηκε, δε, ότι εξέταζε το σενάριο να τερματίσει νωρίτερα την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, αποκαλύπτοντας ότι, πριν από ένα χρόνο, είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη. «Την περίοδο που φόρεσα την γραβάτα στο Ζάππειο και βγήκαμε από τα Μνημόνια, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες» υπογράμμισε, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι -«μας καταρράκωσε» ισχυρίστηκε- και στη Συμφωνία των Πρεσπών, εγκαλώντας τη ΝΔ ότι «αγκάλιασε» ή «ανέχτηκε» το κίνημα κατά της Συμφωνίας. «Αν μπορούσα, θα είχα τελειώσει νωρίτερα με τον Καμμένο» παραδέχτηκε.
O πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν έχει λόγο να προκαλέσει ένα «θερμό» επεισόδιο αυτή την στιγμή, καθώς δεν βρίσκεται σε θέση ιχύος και δεν έχει συμμάχους, όπως η Ελλάδα. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ένα «ατύχημα» δεν μπορεί να αποκλειστεί.