Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά κράτησε χαμηλούς τόνους : «Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι κλειδωμένο. Και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τελευταία στιγμή να μας εμπιστευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Προφανώς ούτε η αυτοδυναμία είναι κλειδωμένη. Πώς μπορεί να λέει κανείς κάτι τέτοιο όταν δεν γνωρίζουμε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Είναι πολλές παράμετροι που ακόμα είναι μεταβλητές. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να δεχτώ καμία αλαζονεία. Και αυτό δείχνει αλαζονεία, ξέρετε. Το να βγαίνεις και να λες σήμερα στον ελληνικό λαό: «Πάμε καροτσάκι», «Έχουμε τελειώσει», «Κερδίζουμε με δέκα μονάδες διαφορά», «Είμαστε ήδη αυτοδύναμοι» και ράβουμε, κατά συνέπεια, τα υπουργικά μας κουστούμια, είναι μια συμπεριφορά αλαζονική. Δεν πρόκειται να τη δεχτώ ούτε τώρα και σίγουρα δεν θα τη δεχτώ μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Ο στόχος είναι μία ισχυρή εντολή. Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία. Η αυτοδυναμία, όχι όμως ως σκοπός, διότι έχω πει ότι και αυτοδύναμος να είμαι, θέλω να κάνω ευρύτερες συγκλίσεις».
Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν εξαιτίας του κωλύματος του Αλέξη Τσίπρα αλλά και της εμμονής του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Μητσοτάκη τόνισε: «Nτιμπέιτ γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Δεν είμαστε μια προεδρική Δημοκρατία στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πρόεδρος. Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα ντιμπέιτ με όλους τους Κοινοβουλευτικούς Αρχηγούς. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί αυτό το ντιμπέιτ.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες που έχουν όντως να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες, έχουμε δώσει ημερομηνίες που είμαστε διαθέσιμοι. Προσβλέπω στο ντιμπέιτ, πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, αλλά έχω κάνει ήδη με τον κ. Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις. Ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί 4 χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα. Καλό είναι να γίνει και το ντιμπέιτ. Χρήσιμο είναι αλλά δεν είναι καθοριστικό».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη δομή της κυβέρνησης του, αλλά και τα πρώτα νομοσχέδια: «Το ζήτημα δεν είναι να έχουμε ένα μεγάλο υπουργικό σχήμα για να τακτοποιούμε φίλους ή γεωγραφικές προτεραιότητες. Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι την επόμενη ημέρα μπορεί να κάνουν τη δουλειά. Άρα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Το κυβερνητικό έργο του πρώτου έτους είναι απολύτως προδιαγεγραμμένο. Η Βουλή δε θα διακόψει το καλοκαίρι ούτε θα πάει σε θερινά τμήματα».
Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες είπε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί συμπολίτες μας που θέλουν ένα μεγάλο συνασπισμό Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν ένας συνασπισμός-παράλυση για τη χώρα. Αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να γίνει, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ούτε στα βασικά. Λοιπόν, δεν θα πήγαινε πουθενά κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το χρειάζεται η χώρα σήμερα. Αν, παρεμπιπτόντως, οδηγούμασταν σε εκλογές με απλή αναλογική, μπορεί να ήταν ένα πιθανό σενάριο. Άρα ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για ν’ αποφύγουμε νέες εκλογικές περιπέτειες αλλά και για να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά την επόμενη ημέρα».