Η νέα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου αναγκάστηκε χθες να παραδεχθεί ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, Κυριακή του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, έγινε για ενημέρωση καθώς δεν υπήρχε ουδείς επείγων λόγος. Δεν επιβεβαίωσε όμως τις πληροφορίες που άφηναν να διαρρεύσουν κυβερνητικές πηγές την Κυριακή το βράδυ περί πρωτοβουλίας του κ. Τσίπρα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τους λόγους που τον οδήγησαν να διακόψει την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα και να συγκαλέσει έκτακτο ΚΥΣΕΑ.
Η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε πως αν επιθυμεί κάποιος πολιτικός αρχηγός να ενημερωθεί, μπορεί να ζητήσει συνάντηση από τον κ. Τσίπρα και εκείνος να τον δεχθεί για να τον ενημερώσει: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως, πέρα από την ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Κατρούγκαλος, είναι και ο ίδιος στη διάθεση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού αρχηγού του ζητήσει και είναι ανοιχτός στο ζήτημα των ενημερώσεων», είπε χθες η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Γιατί η λειτουργία ενός θεσμικού οργάνου, όπως το ΚΥΣΕΑ, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο δραματοποίησης; Το αντίθετο. Λειτουργεί ακριβώς για να υπάρχει ενημέρωση και δράση του σε τέτοιες περιπτώσεις», είπε, ως να μη γνωρίζει τη φύση και το ρόλο του ΚΥΣΕΑ όταν συγκαλείται εκτάκτως, όπως έγινε την Κυριακή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος προτίθεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής Παρασκευή η Σάββατο, καθώς θέλει να έχει τελειώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου Τσίπρας και Αναστασιάδης προτίθενται να ζητήσουν από τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν μέτρα κατά της Τουρκίας για τη στάση της.
Χθες, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκομένων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Το τηλεφώνημα Τσίπρα προς Τουσκ έγινε μετά τις πληροφορίες των Reuters ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονται στο να κάνουν συστάσεις προς την Τουρκία και όχι να αποφασίσουν κυρώσεις και να πάρουν μέτρα κατά της Αγκυρας, στάση που δεν ενίσχυε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να «ανεβάσει» το θέμα κάνοντας έκτακτες συσκέψεις κ.λπ.
Τσίπρας: «Δεν είμαι αναχωρητής» - Παρέμβαση με καρφιά κατά Κασσελάκη και καμία αυτοκριτική
Για να ξεφύγει δε από αυτήν την άβολη θέση η κυβέρνηση έβγαλε non paper όπου εκφραζόταν η ικανοποίηση του Μαξίμου επειδή «για πρώτη φορά η Ε.Ε. αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ». Αντίστοιχη αναφορά έκανε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στο Θησείο, αλλά όσο και αν ψάξει κανείς στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο στηρίζεται το non paper του Μαξίμου, μέτρα και κυρώσεις δεν θα βρει, καθώς έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα. Η συνέχεια -από τους Ευρωπαίους- θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή, παρουσία των κ.κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη, όπου σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητά από την Κομισιόν να επεξεργαστεί μέτρα ενάντια στην Τουρκία, λόγω των τελευταίων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ένα ντιμπέιτ
Η διακομματική επιτροπή αποφάσισε χθες η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτκών αρχηγών εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου. Οπως αποφασίστηκε, θα είναι ένα ντιμπέιτ για πέντε: Τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Βασίλη Λεβέντη.
Ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αποκλείστηκε αφενός διότι το κόμμα του κινείται εκτός του δημοκρατικού και συνταγματικού τόξου και αφετέρου αντιμετωπίζει κατηγορίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, περί εγκληματικής οργάνωσης.
Εκτός έμεινε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μετά από εισήγηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Ζούλα, με το επιχείρημα ότι στο ντιμπέιτ ο απαράβατος κανόνας που έχει ως τώρα τηρηθεί είναι ότι συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί που είχαν συγκροτήσει Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής θητείας. Με το ίδιο επιχείρημα θα συμμετάσχει ο κ. Λεβέντης παρά το ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων διαλύθηκε πριν διαλυθεί η Βουλή, αλλά δεν θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αποκλείστηκε μετά από αίτημα του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να γίνει και ντιμπέιτ μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη, αίτημα το οποίο απέρριψε άμεσα η πλευρά της Ν.Δ., η οποία μετά τη σύσκεψη στη δήλωση της κ. Αχτσιόγλου περί «φόβου» απάντησε με δήλωση Τσίπρα, ο οποίος έλεγε το 2012 ότι είναι αντιδημοκρατικό να γίνεται ντιμπέιτ μεταξύ μόνο δύο αρχηγών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου