Τον αρχηγό της Ν.Δ. υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος. Μόλις ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο ξενοδοχείο «Porto Palace» της Θεσσαλονίκης, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ενώ τα άτομα φώναζαν «να τος να τος ο πρωθυπουργός».
Στην ομιλία του τόνισε ότι αισθάνεται απόλυτα έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. «Σας καλώ, λοιπόν, δίπλα μου και ζητώ την ευκαιρία να σας υπηρετήσω. Να μπω πρώτος στη μάχη για ισχυρή ανάπτυξη σε μια αυτοδύναμη Ελλάδα! Η Ν.Δ. βαδίζει με αισιοδοξία προς τις εθνικές κάλπες. Ο δρόμος μπροστά μας δεν θα είναι εύκολος. Είναι σπαρμένος με πολλές νάρκες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση. Ο αγώνας μέχρι την κάλπη θα είναι σκληρός – γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Στις 7 Ιουλίου ζητώ από τους πολίτες να βάλουν την οριστική υπογραφή τους για την αναγέννηση της χώρας. Χρειάζεται ισχυρή εντολή για μια σταθερή κυβέρνηση».
Αμέσως μετά παρουσίασε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη, η οποία -όπως είπε- θα έρθει και μέσα από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Ο πρώτος άξονας αφορά τη μείωση των φόρων, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα. «Και οι τομείς που προσφέρονται εδώ είναι πολλοί: από τον τουρισμό, τη βιομηχανία και την αγροδιατροφική αλυσίδα μέχρι τις μεταφορές. Και από την ενέργεια, τη μεταποίηση ή τις υπηρεσίες έως τη διαχείριση των απορριμμάτων», διευκρίνισε.
Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την «απελευθέρωση» από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. «Η ηλεκτρονική υπογραφή καθιερώνεται για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις. Οι αδειοδοτήσεις θα πάψουν να σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, καθώς θα έχουν ρητές προθεσμίες και θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Ενώ σε περίπτωση προσφυγών, οι υποθέσεις επενδύσεων θα εκδικάζονται γρήγορα σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων. Τα γραφειοκρατικά τείχη θα σαρωθούν. Επαναλαμβάνω τη λέξη για να την εμπεδώσουν όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο της κοπτικής και ραπτικής των δηλώσεών μου. Κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έκρηξη των επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα», είπε.
Ο τρίτος άξονας θέλει το κράτος να μην είναι πια αντίπαλος της ανάπτυξης. «Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δάσος στην έκταση του Ελληνικού, η οποία για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής. Μια επένδυση που θα δημιουργήσει άμεσα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ούτε, βεβαίως, και να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου», ανέφερε.
Ο τέταρτος άξονας επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της ρευστότητας, που θα φέρει και την εμπιστοσύνη. «Ηδη βλέπετε πως οι προσδοκίες των αγορών για μία καλύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Τάση που αν διατηρηθεί και ενισχυθεί, θα μειώσει ευθέως και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα αποκατασταθεί, επίσης, η ρευστότητα και με την αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων” και την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Αλλά και με την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την ταχύτερη αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων».
Επιχειρηματικότητα
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας. «Κι αυτήν καλείται να υπηρετήσει το συμβόλαιο εργαζομένων- επιχειρήσεων-κράτους, που εισηγείται η Ν.Δ. Διότι όποιος απολαμβάνει κίνητρα για να δράσει, αναλαμβάνει και υποχρεώσεις», είπε χαρακτηριστικά. Αυτό θα πει ότι η εργατική νομοθεσία θα τηρείται παντού και θα ελέγχεται απολύτως. Και ότι οι επιχειρήσεις θα ενθαρρυνθούν να δίνουν πρόσθετες παροχές σε όσους στηρίζουν την πρόοδό τους.
Είτε με δωρεάν μεταφορά στο χώρο της εργασίας τους είτε με επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα είτε με συμμετοχή στα κέρδη κάθε χρονιάς. Ενώ το κράτος θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, εξασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Κανόνες παντού και για όλους, λοιπόν. Καθαρές κουβέντες», τόνισε.
Ανάπτυξη στη βόρεια Ελλάδα
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφορούσε την παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ. για την αναπτυξιακή προοπτική της Bόρειας Ελλάδας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ουσιαστική βελτίωση των υποδομών, την ενοποίηση και αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, την ολοκλήρωση των υποδομών απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, τη στήριξη σημαντικών διεθνών projects που σχεδιάζονται για αγωγούς και υποδομές φυσικού αερίου, την αποτελεσματική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και την παραγωγή υψηλής ποιότητας γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων.
Τέλος, τόνισε την ανάγκη προστασίας και ανάπτυξης της παραγωγής ελληνικής φέτας: «Eίναι μία απάντηση στον κίνδυνο των παράνομων ελληνοποιήσεων ζωικού κεφαλαίου και γαλακτοκομικών προϊόντων, που ήδη πλήττουν τη Βόρεια Ελλάδα.
Ειδικά για τις παράνομες ελληνοποιήσεις θέλω από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να πω κάτι πολύ ξεκάθαρα. Η Ελλάδα έχει σύνορα και θαλάσσια και χερσαία. Και τα σύνορα αυτά θα τα φυλάμε. Oχι μόνο σε σχέση με την παράνομη οικονομική μετανάστευση. Αλλά και σε σχέση με την ανεξέλεγκτη είσοδο ξένων προϊόντων που βαφτίζονται ελληνικά».
Από την έντυπη έκδοση