Αυτή την τακτική ακολούθησε και σε ότι έχει να κάνει με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε ψηφίσει και μέχρι τώρα αρνούνταν να προχωρήσει στην άρση του μέτρου υιοθετώντας τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και το αποφάσισε λίγο πριν διαλυθεί η Βουλή.
Η τροπολογία κατατέθηκε για να ψηφιστεί την Παρασκευή και όλοι στην κυβέρνηση μιλούν για μια ελάφρυνση του ελληνικού λαού και κανείς δεν μιλάει για τα αντίμετρα που κόβονται προκειμένου να δοθεί ακόμη ένα προεκλογικό δώρο.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την προωθούμενη ρύθμιση καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10,11, 12 και 13 του νόμου 4472/2017, και έτσι για να μην μειωθεί το αφορολόγητο δεν θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, δεν θα μειωθεί ο εισαγωγικός συντελεστής 22% στο 20% και δεν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
«Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων«, αναφέρει το κείμενο της τροπολογίας για το αφορολόγητο.
Στην ουσία όμως αν κάποιος βγάλει το κομπιούτερ και δει πόσα κερδίζει και πόσα χάνει θα καταλάβει ότι για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μέτρα που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την ελάφρυνση των πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης που τόσο πολύ χρησιμοποιείται στην επιχειρηματολογία των κυβερνητικών στελεχών τον τελευταίο διάστημα.
Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος, η οποία για το 2020 εκτιμάται σε 1,92 εκατ ευρώ και για το 2021 και έπειτα σε 2,058 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, επέρχεται αύξηση εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων:
– 209 εκατ ευρώ για το έτος 2020 από την μείωση του ΕΝΦΙΑ
– 877 εκατ ευρώ για το 2020 και 997 από το 2021 και έπειτα από την κατάργηση του φόρου εισοδήματος
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
– 368 εκατ ευρώ για το 2020 και 613 από το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του εισοδήματος ή σχολάζουσας κληρονομίας επι του οποίου επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης
Δείτε εδώ την τροπολογία
Η τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας
Με την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας δίνεται και η απάντηση γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αρνούνταν πεισματικά να υιοθετήσει την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας για την μη κατάργηση του αφορολογήτου.
Η ΝΔ στην τροπολογία της δεν έκανε καμία αναφορά στα αντίμετρα και τα διατηρούσε σε αντίθεση με την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση να τα κόψει.
Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας της ΝΔ:
«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
στο σχέδιο νόμου των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».
Θέμα: «Κατάργηση της προ-νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου ορίου».
Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση, με θέσπιση νέων και την αύξηση σχεδόν όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως του ΕΚΑΣ και του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν η κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η φτωχοποίηση όλων των Ελλήνων, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και άλλων εγχώριων και διεθνών οργανισμών.
Επιπλέον, με το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) η Κυβέρνηση, μόνη της, έχει προ-νομοθετήσει και νέα μεγάλη περικοπή των μειώσεων φόρου του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και επομένως του «αφορολογήτου ορίου» κατά περίπου τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ από 1.1.2020. Τη δεύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τη σημερινή Κυβέρνηση. Με αυτή τη μείωση του αφορολογήτου ορίου επέρχεται μια μεγάλη αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους αγρότες, καθώς δεν συνοδεύεται με ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ διατηρείται αμετάβλητη η φορολογική κλίμακα.
Από το συνδυασμό των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης δια μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού, περί μη εφαρμογής της ψηφισμένης από την Κυβέρνησή του περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου και των αναγγελιών του κου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί δυνατότητας κατάργησης της προ-νομοθετημένης διάταξης, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, συνιστά μονόδρομο η νομοθετική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.
Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι συνιστά απόλυτη ανάγκη η περιστολή της πολιτικής της υπερφορολόγησης, η οποία φτωχοποιεί την κοινωνία, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, στερεί θέσεις απασχόλησης και ενθαρρύνει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, η περαιτέρω αύξηση των φόρων, μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, είναι αδιανόητη.
Για αυτό το λόγο, με την προτεινόμενη τροπολογία καταργείται το άρθρο 10 του ν. 4472/2017.
Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άρθρο …
Κατάργηση του άρθρου 10 του ν. 4472/2017
Το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) καταργείται.
Αθήνα, 7 Μαΐου 2019
Οι προτείνοντες βουλευτές
Κυριάκος Μητσοτάκης»