Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν βγει τα «μαχαίρια», με αρκετά στελέχη να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις και την κ. Γεννηματά σε μια επίδειξη δύναμης να προειδοποιεί όσους την αμφισβητούν στο εσωτερικό του κόμματος ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».
Στην αντεπίθεση πέρασε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις (ΣΚΑΪ) για τα όσα διημείφθησαν στη συνάντησή του με την κ. Γεννηματά το περασμένο Σάββατο, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην πρόεδρο του κόμματος, λέγοντας πως «έκανε μια επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κ. Γεννηματά του ανακοίνωσε ότι «έχει δεσμευτεί σε άλλο πρόσωπο για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας» και εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη στάση της για το ζήτημα.
«Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο διατελέσαντος προέδρου κόμματος να κατέλθει ως υποψήφιος σε εκλογική περιφέρεια. Το φαντάζεστε αυτό για τον Ευάγγελο Αβέρωφ ή τον Μιλτιάδη Εβερτ ή τον Χαρίλαο Φλωράκη;», διερωτήθηκε. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε προσωπικά κατά της κ. Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις επιδόσεις του κόμματος στις εθνικές κάλπες. «Εγινε μια επιλογή αυτοχειριασμού της παράταξης και λυπάμαι πάρα πολύ. Αγωνίστηκα και αγωνίζομαι να προστατεύσω την παράταξη, να προστατεύσω τη χώρα, να προστατεύσω τους θεσμούς», δήλωσε.
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε επίσης ότι η εκδίωξή του από το ΚΙΝ.ΑΛ. «είναι μια επιλογή που επιχορηγεί τη Νέα Δημοκρατία» και ότι στόχος της κ. Γεννηματά ήταν να στείλει ένα μήνυμα ότι «υπάρχει ένα ΚΙΝ.ΑΛ. χωρίς Βενιζέλο». Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «κωμικό» το σενάριο να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως δεν υπάρχει στον ορίζοντά του, ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Δεν πρόκειται να κάνω καμία εχθρική ενέργεια για την παράταξή μου», τόνισε, σχολιάζοντας τα σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος. Θέση για το θέμα πήρε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε (ΑΝΤ1) πως δεν πρόκειται ο κ. Βενιζέλος να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. ούτε να γίνει υπουργός.
ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή - Αυτές είναι οι οδηγίες για τις εκλογές
Αντιδράσεις
Το εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. μοιάζει με καζάνι που βράζει, με βουλευτές και στελέχη να τηρούν στάση αναμονής, ενώ σήμερα στις 4 το μεσημέρι στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος αναμένεται να γίνουν τα πρώτα «ξεκαθαρίσματα». Ηδη ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προαναγγείλει ότι θα τοποθετηθεί εκτενώς πάνω στο ζήτημα που έχει προκύψει, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ., συμβάλλοντας «στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Απόντες από τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων θα είναι ο κ. Βενιζέλος αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. δέχθηκε τα πυρά της κ. Γεννηματά, η οποία σε έντονο ύφος άφησε αιχμές εναντίον του, αλλά και εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, διευκρινίζοντας πως εκείνη είναι η πρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε (ΣΚΑΪ 100,3) στις προειδοποιήσεις της κ. Γεννηματά και υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να εκφράζει την άποψή του για τις εξελίξεις.
«Είναι δημοκρατικό δικαίωμα της κ. Γεννηματά να επιλέξει τα πρόσωπα που θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επίσης δημοκρατικό μου δικαίωμα είναι να εκφράζω την αγωνία μου για το παρόν και το μέλλον της παράταξης», δήλωσε με νόημα ο κ. Ανδρουλάκης. «Δεν είναι ούτε σωστό ούτε λάθος. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό», τόνισε η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Εφη Χριστοφιλοπούλου. Αιχμές κατά της κ. Γεννηματά άφησε ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος εξέφρασε (Θέμα 104,6) τη βεβαιότητά του ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα οδηγηθεί «σε πλήρη αποδιοργάνωση και αποσύνθεση» αν δεν βρεθεί λύση, ώστε να τοποθετηθεί ο κ. Βενιζέλος στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Ο Καμίνης
Αποστάσεις εξακολουθεί να τηρεί ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος υποστήριξε (ΑΝΤ1) πως «παραδοσιακά είναι ένα προνόμιο του επικεφαλής του πολιτικού κόμματος το πώς θα καταρτίσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας».
Η κίνηση «υψηλού ρίσκου» της κ. Γεννηματά να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον κ. Καμίνη, προκαλώντας τη ρήξη με τον κ. Βενιζέλο, εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. Μετά τον Δημήτρη Λιντζέρη και τον Μάνο Επιτροπάκη, χθες ο υποψήφιος βουλευτής Σταύρος Καλαμάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής.
Μάλιστα, η κ. Γεννηματά δέχεται επικρίσεις και για τις χαμηλές επιδόσεις που είχε η υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία υποστηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο,τι ακουμπάει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο χρυσός δεν γίνεται!», σχολίασε (News 247) ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις περιφερειακής εκλογές. Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη, σε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσει τα αποτελέσματα, με ανακοίνωσή της επισήμανε πως «87 εκλεγμένοι δήμαρχοι είτε υποστηρίχθηκαν επίσημα από το ΚΙΝ.ΑΛ. είτε ανήκουν στον ευρύτερο χώρο μας».
Από την έντυπη έκδοση