Πρόσφατα, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανακοίνωσε τους αναδόχους που προέκυψαν από τη δημοπράτηση των εκτάσεων της Β’ Πλαζ Βούλας και του χώρου του Camping Βούλας. Πρόκειται για εταιρείες, όπως η ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτρια του Costa Navarino και του Hilton, θυγατρική της Grivalia και η Tanweer, που παρέχουν τα εχέγγυα πως οι προγραμματισμένες αναπλάσεις στις παραλιακές ζώνες θα είναι υψηλού επιπέδου και μέσα στο 2020 η παράκτια ζώνη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης υψηλού επιπέδου τουρισμού. Παράλληλα, διασφαλίζεται το υψηλό επίπεδο ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Οι προγραμματισμένες αναπλάσεις μετατρέπουν τις επί εικοσαετίας εγκαταλειμμένες εκτάσεις σε σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις με χώρους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού χωρίς καμία οχλούσα νυχτερινή δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων, το συνολικό ύψος των επενδύσεων αναμένεται να υπερβεί τα 15 εκ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο Δήμος θα εισπράττει σχεδόν 1 εκ ευρώ ετησίως σε μισθώματα και ποσοστά επί των εσόδων. Και όλα αυτά τη στιγμή, που το συνολικό κόστος δημιουργίας των εγκαταστάσεων βαρύνει αποκλειστικά τους αναδόχους. Επιπλέον, η σύμβαση προβλέπει δωρεάν είσοδο όλων των δημοτών στις λουτρικές εγκαταστάσεις και παραχώρηση χρόνου στις αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Δήμο.
Όταν το 2015, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ξεκίνησε να διεκδικεί τη διαχείριση 540 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης από την ΕΤΑΔ Α.Ε. πολλοί αμφισβήτησαν τη δυνατότητα ενός Δήμου να σηκώσει αυτό το βάρος. Χάρη στην άριστη συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου και των αντίστοιχων της ΕΤΑΔ για να προσδιοριστούν οι προδιαγραφές και οι όροι της παραχώρησης, στη σύνταξη των μελετών διαμόρφωσης των συγκεκριμένων εκτάσεων, προκειμένου χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή να μπορέσει να προχωρήσει στη δημοπράτηση τους άμεσα, ώστε να μπορέσουν οι παραλίες να πάρουν την τελική τους μορφή και να αποδοθούν στους κατοίκους της πόλης όσο γίνεται γρηγορότερα. Ήταν άλλη μια δύσκολη αποστολή που έφερε σε πέρας ο Δήμος, που αποδεικνύει, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής σε τέτοιου είδους ενέργειες.
Δεν είναι όμως η μοναδική τέτοια περίπτωση στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Άλλη μια τέτοια περίπτωση είναι ο φωτισμός. Μέσα σε αυτή την δημοτική θητεία έχουν τοποθετηθεί στον Δήμο 6250 φωτιστικά νέας τεχνολογίας (LED) μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά 55%-60% με οικονομικό όφελος περί τα 450.000 € ετησίως. Με τη νέα αυτή τεχνολογία επίσης αποφεύγεται η φωτορύπανση, προστατεύεται το περιβάλλον και μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου, καθιστώντας τον πρότυπο σε αυτό τον τομέα.
Είναι επίσης οι Παιδικές Χαρές. Οι 47 παιδικές χαρές του Δήμου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αυστηρότατης ισχύουσας Νομοθεσίας ανακατασκευάστηκαν πλήρως και πιστοποιήθηκαν, με δαπάνη η οποία ανήλθε στα 3,5 εκατομμύρια €. Και ο τρόπος με τον οποία δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν αυτά τα έργα, αποτέλεσε πρότυπο ακόμη και για τους μεγάλους Δήμους της χώρας.
Είναι ακόμη η διαχείριση των απορριμμάτων, τομέα στον οποίο ο Δήμος αξιοποιεί την πιο σύγχρονη επιστημονική γνώση (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, φορείς του εξωτερικού) και μέρα με τη μέρα αλλάζει ριζικά την παρωχημένη μεθοδολογία του χτες. Σήμερα στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΔΝΑ εκτρέπεται από την ταφή το 25,61% των οικιακών απορριμμάτων και σε ένα χρόνο εκτιμάται ότι το ποσοστό θα φτάσει το 38%, όταν ο εθνικός μέσος όρος αγγίζει μόλις το 9,6%.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Και ενώ όλα τα παραπάνω αποτελούν παραδείγματα τόλμης, προετοιμασίας και επιμονής υπάρχει και ένα παράδειγμα εξαιρετικών αντανακλαστικών. Αυτό ήταν η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο Δήμος ενήργησε αστραπιαία, προχωρώντας στην πόντιση του 3,5 χιλιομέτρων πλωτού φράγματος, το οποίο και ολοκληρώθηκε μόλις λίγες ώρες αφότου διαπιστώθηκε ότι κινδυνεύουν οι παραλίες της πόλης. Έτσι, κρατήθηκε μακριά από τις ακτές κάθε ίχνος μόλυνσης.
Και αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα που έρχονται να προστεθούν δίπλα σε σημαντικά έργα υποδομών, σχολικής στέγης και σημαντικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Τι είναι όμως αυτό που κάνει έναν φορέα Γενικής Κυβέρνησης να σπάει τα στερεότυπα που υπάρχουν για το ελληνικό δημόσιο;
Κατ’ αρχάς ένας Δήμαρχος που εκπαιδεύτηκε σε με Αεροπορική Ακαδημία των ΗΠΑ, με πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (ΜASTER) στη Διοίκηση Αερομεταφορών από το Πανεπιστήμιο «CITY» του Λονδίνου και Διδακτορικού (Ph.D) στη Διοικητική Επιστήμη της Σχολής Διοίκησης (INTERNATIONAL SCHOOL OF MANAGEMENT) (I.S.M) του Παρισιού και με εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση από το 1990, αλλά και στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή εκπροσώπηση του επαγγελματικού του κλάδου.
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει τη μακρά εμπειρία του και τις διεθνείς παραστάσεις του, και μέσα σε μια θητεία να έχει επιτύχει υψηλές ταχύτητες και εντυπωσιακά αποτελέσματα στον Δήμο του, που τον καθιστούν πρότυπο. Οι υπηρεσίες του Δήμου κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν καταρρίψει όλα τα αρνητικά στερεότυπα του δημοσίου τομέα και έχουν συμβάλει στην παραγωγή ενός πρωτόγνωρου έργου για τα χρονικά της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δείχνει την δρόμο για το πως μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι. Για το πως οι εξαιρέσεις, μπορούν να γίνουν ο κανόνας της ουσιαστικής αποκέντρωσης του Ελληνικού Κράτους.