Οι αλλαγές αφορούν τα πόστα του προέδρου του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εν όψει της συνταξιοδότησης του κ. Βασίλειου Πέππα και της κ. Ξένης Δημητρίου στις 30 Ιουνίου, ενώ προαγωγές θα γίνουν και στους αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού συνταξιοδοτούνται άλλοι έξι υψηλόβαθμοι δικαστικοί λειτουργοί.
Το γεγονός πάντως πως η ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ήρθε πάνω από ενάμιση μήνα από την ημερομηνία συνταξιοδότησης των δικαστών (ειδικά σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) αναζωπύρωσε χθες σενάρια για πρόωρες εκλογές εντός του Ιουνίου, καθότι δεν είναι σύνηθες οι σχετικές διαδικασίες να ξεκινούν τόσο νωρίς.
Η πρόωρη ανακοίνωση ξένισε, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο η τωρινή κυβέρνηση να επιλέξει τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, αφού ακόμη και σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, αυτές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου. Παρόλα αυτά, ακόμη και δικαστές δεν μπορούσαν να βρουν άλλο λόγο για την τόσο εσπευσμένη κίνηση των διαδικασιών. Σημείωναν μάλιστα πως επί θητείας της τωρινής κυβέρνησης έχουμε δει συνήθως καθυστερήσεις στις προαγωγές.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει πως «η διαδικασία θα συνεχιστεί, όπως προβλέπεται, με τη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των προεπιλεγέντων και θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου».
Κεραμέως: Ψηφιακός μετασχηματισμός και αναβάθμιση δεξιοτήτων στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας
Σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η Διάσκεψη των Προέδρων θα γίνει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη και κατά τη διάρκειά της θα ακροαστεί τους: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιο Χοϊμέ, Βασίλειο Πλιώτα, Χαράλαμπο Βουρλιώτη και Παναγιώτη Καραγιάννη, προκειμένου να εκφράσει γνώμη για την πλήρωση της θέσης του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που θα κενωθούν την 30ή Ιουνίου 2019.
Στις 17 και 20 Μαΐου θα γίνουν οι συνεδριάσεις για την ακρόαση των υποψηφίων για τις 3 θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκάστοτε κυβερνώντες μοιάζει να επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία προαγωγής των ανωτάτων δικαστικών για πολιτικούς λόγους. Κατά την πρόσφατη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση, πρότεινε στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης να αναθεωρηθεί το άρθρο 90 του Συντάγματος και ειδικά η επίμαχη παράγραφος 5, που προβλέπει πως οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Αρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο), καθώς και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί όπως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επιλέγονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μία διάταξη που, κατά τους περισσότερους συνταγματολόγους, αποτελεί «αγκάθι» στη διάκριση των εξουσιών, αφού η εκτελεστική εξουσία «παρεμβαίνει» στα της δικαστικής και μάλιστα με την επιλογή της ηγεσίας της.
Πάντως, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε τελικά να περιληφθεί το άρθρο 90 στα προς αναθεώρηση άρθρα, παρά το γεγονός ότι σχετική πρόταση έγινε από Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, με δικαστές να κάνουν και τότε λόγο για χαμένη ευκαιρία, που ίσως σήμερα βλέπουμε (για ακόμη μια φορά) τα αποτελέσματά της.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου