Ειδικά μετά την απροκάλυπτη παρερμηνεία της αναφοράς που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα της κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζόμενους επταήμερης λειτουργίας μίας επιχείρησης, φέρνοντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα μία επιχειρησιακή σύμβαση που εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας και αφορά σε μία επιχείρηση την οποία είχε επισκεφθεί πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε με δριμύτητα την κυβερνητική τακτική προειδοποιώντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα επτά μέρες την εβδομάδα και θα πει ακόμη περισσότερα μέχρι τις 26 Μαΐου για να αποφύγει τη συντριβή του».
Η οργή στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τροφοδοτείται από τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα περιστατικών διαστρέβλωσης προγραμματικών θέσεων της Ν.Δ. και δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη, αλλά και γαλάζιων στελεχών.
Πολύ λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί η θέση του κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη παραγωγής νέου πλούτου και καλύτερων αμοιβών, ώστε οι εργαζόμενοι να μην στηρίζονται σε «δωράκια» Χριστουγέννων -όπως το μέρισμα από το υπερπλεόνασμα- ως δήθεν προαναγγελία κατάργησης του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα – θέση που ουδέποτε έχει υπαινιχθεί έστω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκ διαμέτρου αντίθετος με την πραγματικότητα είναι άλλωστε και ο γενικότερος ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν προνομιακής προγραμματικής μεταχείρισης από τη Ν.Δ. για τους εργοδότες σε σχέση με τους εργαζόμενους. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολύ καιρό και σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές- μιλώντας και στον ΣΕΒ- ότι «η συμφωνία αλήθειας» με την επιχειρηματική κοινότητα -που ο ίδιος προτείνει στον επιχειρηματικό κόσμο- προβλέπει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους, θα απλοποιήσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα βοηθήσει τη ρευστότητα και από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες «θα πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά κυρίως θα φροντίζουν τους εργαζομένους τους κάνοντάς τους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία».
Αυτό είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης και στην ομιλία του στη ΔΕΘ του 2018, ενώ η βασική θέση της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο επίσημο πρόγραμμα, στην κορυφή του οποίου αναφέρεται ότι «ο καλός εργοδότης και η καλή επιχείρηση καθρεφτίζεται τελικά στην ευημερία των εργαζομένων». Η δε «απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας» συνιστά την πρώτη εκ των προγραμματικών θέσεων.
Απόλυτα αυθαίρετη είναι η κυβερνητική ερμηνεία της θέσης της Ν.Δ. για τα επιδόματα, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν τα απορρίπτει ως συμπληρωματικό «εργαλείο» για την ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά είναι η ίδια που θέσπισε ως κυβέρνηση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και που στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται η επέκτασή του στο 1 δισ. ευρώ ώστε να καλύπτει 800.000 δικαιούχους. Η ουσία της πραγματικής θέσης της Ν.Δ. είναι ότι δεν θέλει «ανθρώπους παγιδευμένους στη φτώχεια, εξαρτημένους για πάντα από επιδόματα».
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Απροκάλυπτη εξακολουθεί να είναι η παρερμηνεία και του γαλάζιου σχεδίου για το Ασφαλιστικό, που το Μαξίμου χαρακτηρίζει… «Πινοσέτ», κάνοντας αποσπασματική χρήση μίας φράσης του βουλευτή Κ. Καραγκούνη, ο οποίος μιλώντας υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που εφαρμόζουν πολλές χώρες -ανάμεσα στις οποίες και οι ΗΠΑ- είχε δηλώσει ότι το συγκεκριμένο σύστημα είχε εφαρμοστεί και στη Χιλή επί Πινοσέτ.
Η πραγματικότητα είναι πως το μικτό σύστημα τριών πυλώνων που έχει παρουσιάσει από πέρυσι η Ν.Δ. εφαρμόζεται, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές ανεπτυγμένες χώρες, εδώ και χρόνια: από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, μέχρι τη Νορβηγία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.
Προσπάθεια διαστρέβλωσης επιχειρήθηκε πριν από λίγο καιρό από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και με αφορμή δήλωση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Κώστα Δέρβου, για την ανάγκη παράλληλης επιδότησης της εργασίας, η οποία ερμηνεύθηκε ως… αντίθεση στο επίδομα ανεργίας: Και αυτό τη στιγμή που το επίσημο πρόγραμμα της Ν.Δ. όχι μόνο δεν προβλέπει οποιαδήποτε αποδυνάμωση, αλλά δεσμεύεται για ελαστικοποίηση των κριτηρίων χορήγησης και αύξησή του κατά 200 εκατομμύρια ώστε να το λαμβάνουν περισσότεροι δικαιούχοι.
Διαρκής είναι βέβαια και η προπαγάνδα περί δήθεν απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης το έχει διαψεύσει από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται το Δημόσιο είναι αξιολόγηση και αξιοκρατία και όχι απολύσεις.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε χθες για «αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν 7ήμερης εργασίας», σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι στην εταιρία που αναφέρθηκε δουλεύουν κανονικά πενθήμερο και αντί 40 ώρες την εβδομάδα, 37 με καλύτερες απολαβές».
«Είναι τόσο απελπισμένα ψεύτης ο κ. Τσίπρας που καταγγέλλει μια σύμβαση που η δική του κυβέρνηση ενέκρινε, σε μια εταιρία που ο ίδιος επισκέφθηκε», πρόσθεσε.
Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για «το τελευταίο των fake news», ξεκαθαρίζοντας πως ο κ Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων και όχι για επταήμερη εργασία.
Γαλάζια στελέχη αντιτείνουν μάλιστα σε σχέση με τα εργασιακά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που κατέστησε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυρίαρχες στην Ελλάδα και που έκανε τη χώρα μας αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης στις μειώσεις των μισθών».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου