Στην προ ημερησίας που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή για την Παιδεία, ήσασταν το πρόσωπο της συζήτησης. Αισθάνεστε δικαιωμένη μετά από τόσα χρόνια;
Η δικαίωση στην πολιτική έρχεται πρώτα απ’ όλα από τις ίδιες τις εξελίξεις και τον βαθμό στον οποίο ανταποκρίνονται σ’ αυτές οι πολιτικοί σχεδιασμοί που έχουν προηγηθεί. Επ’ αυτού προσωπικά αισθάνομαι περήφανη γιατί μετά από πολλά χρόνια αδράνειας των κυβερνώντων, προσήρμοσα το εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων στα ευρωπαϊκά και διεθνή υψηλού επιπέδου πρότυπα και άνοιξα τους ορίζοντες για διεθνείς συνεργασίες ιδιαίτερα στον ανώτατο χώρο εκπαίδευσης. Βεβαίως είναι αυτονόητη η ικανοποίηση που αισθάνθηκα ακούγοντας εγκωμιαστικά σχόλια και μάλιστα μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.
Το κλίμα – το πολιτικό σκηνικό που είδατε στην αίθουσα της Ολομέλειας πώς το σχολιάζετε;
Αν αφαιρέσουμε τα ως εκ περισσού σχόλια της κυβέρνησης επί θεμάτων εκτός εκείνων της ημερήσιας διάταξης, η συζήτηση στη Βουλή είχε μάλλον θετικό πρόσημο.
Βλέπετε αυτό να αλλάζει στο επόμενο διάστημα. Ή μάλλον για να το θέσω καλύτερα, μπορεί να αλλάξει η σημερινή εικόνα του πολιτικού συστήματος; Και πώς;
Η εικόνα αλλά και η ουσία αυτού που λέγεται πολιτικό σύστημα δύσκολα αλλάζει άρδην. Στην πραγματικότητα σε καιρούς χαλεπούς ενώ υποτίθεται ότι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι ζητούμενο, διευκολύνεται η όξυνση της πολιτικής σύγκρουσης.
Εσείς, αν και είναι σαφές ότι δεν απομακρυνθήκατε ποτέ από την πολιτική, σχεδιάζετε να επιστρέψετε ενεργά; Και με ποιον τρόπο;
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Βεβαίως δεν απομακρύνθηκα από την πολιτική ούτε σκοπεύω. Το πώς θα συμμετάσχω στο μέλλον ενεργότερα εξετάζεται αυτή τη στιγμή.
Από την εικόνα της Ν.Δ. μείνατε ευχαριστημένη; Στρατηγικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;
Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίθηκε πλήρως σε αυτό που απαιτούσε η απόφαση για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Δεν εξετράπη σε άλλα πεδία και νομίζω έκανε τους ακροατές να αντιληφθούν τουλάχιστον τις διαφορές των απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βλέπετε κάποιο φως στο τούνελ; Θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση και να επανέλθει στην κανονικότητα;
Εάν ως κανονικότητα θεωρείται η επιστροφή σε αυτά που γνωρίζαμε ως «καλές ημέρες», αυτό είναι αδύνατον. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βαρύνεται με ένα τεράστιο χρέος, δηλαδή το προϋπάρχον του 2010, το χρέος προς τους Ευρωπαίους για να αποπληρώσουμε τους τόκους του προϋπάρχοντος, το χρέος προς την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το χρέος του νέου προγράμματος των 86 δισ. που μας επεφύλασσε η κυβέρνηση και ούτω καθεξής. Η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και υπάρχει μεγάλη απώλεια εθνικού πλούτου. Επομένως θαύματα για την επίλυση της κρίσης δεν γίνονται. Χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες και διαδρομές από δύσκολες ατραπούς για να βελτιωθεί η κατάσταση. Εάν η γενικότερη ευρωπαϊκή πορεία βελτιωθεί, αν ενισχυθούν στην ουσία τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τότε και η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει σε μακροπρόθεσμη βάση.
Συνέντευξη στο Γιώργο Ευθυμίου
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής