«Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα άφηνα το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για αργότερα (μέσα Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί) και θα έκανα σαρωτικό ανασχηματισμό μήπως και το πάρουμε αλλιώς», έλεγε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κυβερνητικό στέλεχος εκφράζοντας την αγωνία του για όσα συμβαίνουν και αυτά που έρχονται.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ενδεικτική για τη συνέχεια: Την Τρίτη θα ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και την Τετάρτη θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Θα ξεσπάσει ή θα κρατηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Σκουρλέτης, για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας; Και μέχρι πού θα φτάσει η ένταση στην αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη μέρα;
Το ξέρουν όλοι ότι η πόλωση θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η Ν.Δ. έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει την υπόθεση Καλογρίτσα για να κατεδαφίσει το «ηθικό πλεονέκτημα» που σταθερά υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει και να πείσει ότι ο «πόλεμος κατά της διαπλοκής» που ξεκίνησε η κυβέρνηση δεν είναι παρά μια προσπάθεια δημιουργίας του δικού τους συστήματος για τον έλεγχο των ΜΜΕ και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Και στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν αποφασίσει να παίξουν σκληρά. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι με το που επέστρεψε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, έκανε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας προφανώς την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού που παρέμεινε στις ΗΠΑ.
Οχι μόνο αυτό αλλά έδωσε συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» κάνοντας επίθεση σε Αλαφούζο–Κοντομηνά–Βαρδινογιάννη, δείχνοντας έτσι ότι δεν θα γίνει προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις, αλλά, αντίθετα, το σχοινί θα τραβηχτεί κι όσο αντέξει. Αλλωστε, όταν ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, δήλωσε (στο ρ/σ Βήμα) ότι θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες εφόσον εκπέσει κάποιος υπερθεματιστής έκανε ανασκευαστική δήλωση με το πού ξημέρωσε στην Αμερική και άρχισαν τα τηλέφωνα…
Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι δύο: Τη Δευτέρα, που λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης από τους τέσσερις υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Και σε λίγες μέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει το ΣτΕ για να απαντήσει αν είναι ή όχι συνταγματικός ο νόμος για τη δημοπρασία των συχνοτήτων. Βέβαια, η απόφαση μπορεί να εκδοθεί μήνες μετά και πάντως να χαρακτηρίζεται από εποικοδομητική ασάφεια, ώστε να μη δίνει, τελικά, τη λύση στην πλοκή.
Σε κάθε περίπτωση, η σχετική συζήτηση θα κρατήσει καιρό σε ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και άγριων καβγάδων, χωρίς να είναι σαφής η κατάληξη. Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την πολύ κακή για την κυβέρνηση ατμόσφαιρα στο γεγονός ότι είναι όλα τα ιδιωτικά κανάλια εναντίον της. Και επιμένουν ότι, αν περάσει αυτή η μπόρα, μετά ο ουρανός θα καθαρίσει και θα φωτιστεί.
Είναι αυτό το κλίμα που προσπάθησε να μεταδώσει ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο Reuters και φωτογράφηση σε σουίτα ξενοδοχείου, την οποία πλήρωσε το πρακτορείο, με θέα το Μανχάταν: Σε ένα τόσο ευχάριστο και πολυτελές περιβάλλον περιέγραψε το success story που ονειρεύεται: Ενταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τους επόμενους έξι μήνες, επιστροφή στην (έστω ισχνή) ανάπτυξη αρχές του 2017 και λίγο αργότερα δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, αφού πρώτα θα έχουν παρθεί αποφάσεις κορυφής για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Το αισιόδοξο σενάριο το πιστεύουν όλο και λιγότεροι ακόμη και μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης έχοντας μηνύματα απογοήτευσης, θυμού και αγωνίας από την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, διαρκώς συρρικνώνεται.
Η συζήτηση περί διαπλοκής και αμαρτωλών τριγώνων κυβέρνησης-τραπεζών-μιντιαρχών θα συντηρηθεί για καιρό ακόμη. Στην Εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια θα συζητηθεί το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής, ενώ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα καταθέσει ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, το οποίο πέτυχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Μάκης Βορίδης σε μια συνεργασία που θύμισε συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Είναι αρκετοί, πάντως, όσοι πιστεύουν ότι το παιχνίδι δεν θα κριθεί στα κανάλια αλλά στην καθημερινότητα και στα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας που υποφέρει από τη μείωση εισοδημάτων, την αύξηση των φόρων και την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
Βραδυφλεγής «βόμβα» το προσφυγικό
Στο μεταξύ, πέρα από τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια) που μπορεί να γίνουν εκρηκτικές, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις το προσφυγικό, μετά τα φοβερά επεισόδια στη Μόρια της Λέσβου και τις προσπάθειες γονέων στο Ωραιόκαστρο και τη Φιλιππιάδα να αποκλείσουν προσφυγόπουλα από τα σχολεία των παιδιών τους. Ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Υποδοχής Προσφύγων, Οδυσσέας Βουδούρης, κυνηγάει σαν Ερινύα τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, καταγγέλλοντας υπερκοστολογήσεις, πιέσεις για απευθείας αναθέσεις σε οικεία εργολαβικά συμφέροντα της κατασκευής καταυλισμών, έλλειψη σχεδιασμού, άγνοια για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής δεν του απαντά κανείς, ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε από την πλευρά Μουζάλα. Αλλά πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό όταν το θέμα μεταφέρουν στη Βουλή κόμματα της αντιπολίτευσης;
Από τη συνάντηση Τσίπρα–Ερντογάν στη Νέα Υόρκη φάνηκε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί να μη σπάσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και κάνει κινήσεις κατευνασμού προς την Αγκυρα, όπως είναι η διαβεβαίωση ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν είναι επιθυμητοί στη χώρα μας. Ομως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό αρκεί για να συνεργαστεί η Τουρκία με την Ε.Ε., που γίνεται όλο και πιο ξενοφοβική, ενώ η κατάσταση στο εσωτερικό γίνεται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.
Διαβάστε επίσης
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με καζάνι που βράζει…
«Εγιναν λάθη με τις τηλεοπτικές άδειες. Τώρα, είναι δύσκολο να το μαζέψουμε». Η συγκεκριμένη φράση δεν ειπώθηκε από κάποιο μικρό ή μεσαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου. Βγήκε από τα χείλη ενός εκ των πλέον κορυφαίων υπουργών της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όταν στους διαδρόμους της Βουλής σχολίαζε τις… Συμπληγάδες που ορθώνονται μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου και κρατούν το όλο οικοσύστημα καταμεσής μιας τέλειας πολιτικής και επικοινωνιακής καταιγίδας. [Διαβάστε ΕΔΩ την συνέχεια]
9 γκρίζες ζώνες τινάζουν στον αέρα το διαγωνισμό
Οι αποκαλύψεις για τον Χρ. Καλογρίτσα συνθέτουν ένα σκηνικό παρακμής και διαπλοκής και δημιουργούν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη ενός «αμαρτωλού» τριγώνου κυβέρνησης – Τράπεζας Αττικής – εργολάβου.[Διαβάστε ΕΔΩ την συνέχεια]
«PEROUKA GATE» : Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ διαψεύδει το τηλεγράφημα
Νέα ερωτήματα για την υπόθεση «perouka gate» προκαλεί η διάψευση του δημοσιογράφου Γιώργου Μηλιώνη ότι ήταν ο συντάκτης του τηλεγραφήματος με το οποίο έγινε γνωστό στην Ελλάδα ότι δύο δημοσιογράφοι μεταμφιεσμένοι με περούκες συνελήφθησαν γιατί παρακολουθούσαν τον υπουργό Eπικρατείας, Νίκο Παππά.
Βουνό οι εργολαβίες για την ΤΟΞΟΤΗΣ
To 30% των έργων της θυγατρικής της ΔΕΗ έχει αναλάβει ο όμιλος του επίδοξου καναλάρχη. [Διαβάστε ΕΔΩ την συνέχεια]
Πόρισμα σοκ από Στουρνάρα
Η νέα διοίκηση της Attica Bank (Παναγιώτης Ρουμελιώτης – Θόδωρος Πανταλάκης) δεν έχει να ασχοληθεί μόνο με την κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχουν «σκιές» για ακόμη 60 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 681 εκατ. ευρώ, που συγκεντρώθηκαν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του Δεκεμβρίου του 2015. [Διαβάστε ΕΔΩ την συνέχεια]
Σκληρή γραμμή από τρόικα λόγω… αναξιοπιστίας
Στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, η οποία ξεκινά στις 7 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 9 Οκτωβρίου, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι τις απαιτήσεις του Ταμείου για την απομείωση του ελληνικού χρέους. [Διαβάστε ΕΔΩ την συνέχεια]
Γιώργος Στασινός (Πρόεδρος ΤΕΕ)
Πρώην και νυν εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Attica Bank, όπου και εάν ανήκουν, όποιοι και εάν είναι, προτίθεται να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), κ. Γιώργος Στασινός. [Διαβάστε ΕΔΩ την συνέχεια]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί