Οπως τονίζει ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της Ν.Δ., όχι μόνο «πρότεινε ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής», αλλά έβαλε και το πλαίσιο συνεννόησης με τους πιστωτές, το οποίο, όπως αποκαλύπτει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, θα έχει δύο πεδία: τον περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά και μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.
Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε μία εβδομάδα μετά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ; Η Ν.Δ. μπορεί να δημιουργήσει το κοινωνικό ρεύμα που χρειάζεται;
Οι πολίτες πλέον μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους συγκρίνοντας την παρουσία στη Θεσσαλονίκη του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Η σύγκριση είναι καταλυτική. Από τη μια ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέθεσε στον ελληνικό λαό τη Συμφωνία Αλήθειας. Το συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Απευθύνθηκε -ταυτιζόμενος με το μέσο Ελληνα πολίτη, τα προβλήματα και τις αγωνίες του- με συγκεκριμένες προτάσεις, μετρημένες, υπεύθυνες, μακριά από τις συνηθισμένες πρακτικές παροχολογίας και ψεμάτων. Απέδειξε στην πράξη ότι υπάρχει αξιόπιστη λύση, απέναντι στο τέλμα που βιώνουμε οι Ελληνες από την ιδεοληψία και την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης -με απλά λόγια- εκπροσωπεί το ρεαλισμό, την ευθύνη, την αλήθεια, την ενότητα των Ελλήνων, την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για την ελληνική κοινωνία. Είναι σε αναμονή πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, των ψεμάτων και της αλαζονείας, συνεχίζοντας τον κατήφορο. Μνημειώδες ψέμα του ότι δεν έχει μειωθεί η σύνταξη στο 95% των συνταξιούχων! Εδειξε το αλαζονικό του πρόσωπο όταν απευθύνθηκε με αυταρχικό τρόπο στους συναδέλφους μας που θα χάσουν τη δουλειά τους. Ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί το ψέμα, το διχασμό, την αναξιοπιστία, την απογοήτευση και πλέον και τα σκάνδαλα. Είναι πρωθυπουργός σε αποδρομή.
Γιατί οι πιστωτές να δεχθούν τις δικές σας προτάσεις και όχι του κ. Τσίπρα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με την ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ- απέδειξε ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα για την έξοδο από την κρίση. Πρότεινε ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος. Προσδιόρισε, με απόλυτη σαφήνεια, τους φορολογικούς συντελεστές που πρόκειται να μειώσουμε και εξήγησε πώς ακριβώς θα το πετύχουμε. Σε ό,τι αφορά τους πιστωτές, ναι πιστεύουμε ότι μπορούμε να τους πείσουμε διότι είμαστε αξιόπιστοι. Αλλά και διότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Ομως, θα θέσουμε συγκεκριμένο πλαίσιο συνεννόησης: Εμείς θα προωθήσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί. Εκείνοι θα συμβάλουν με χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους.
Ποια είναι τα πεδία μιας νέας συμφωνίας με τους πιστωτές μας;
Σαμαράς για τη διαγραφή του: Κανείς δεν θα μου επιβάλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου
Δύο είναι αυτά τα πεδία. Το πρώτο είναι ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3,5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη. Το δεύτερο, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Και αν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει σε ρύθμιση του χρέους; Δεν θεωρείτε πιθανό να γίνει αυτό;
Θέλω αρχικά να σας θυμίσω ότι από τον Νοέμβριο του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε ακόμα και οι εταίροι μας οφείλουν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Στο μεταξύ, όμως, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, εξαιτίας της περιπέτειας στην οποία σύρθηκε η χώρα το 2015, με τους άφρονες χειρισμούς Τσίπρα – Βαρουφάκη. Εμείς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα ως εθνικής σημασίας και προτείνουμε παρεμβάσεις στη σφαίρα του εφικτού. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό τον εθνικό στόχο, καθώς δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτεί μια τέτοια διαπραγμάτευση. Και πώς να τη διαθέτει, όταν δεν έχει ούτε ενιαία θέση ούτε κοινή εκτίμηση. Το λέω αυτό γιατί, ενώ στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε άμεσες εξελίξεις -«είμαστε πιο κοντά από ποτέ», είπε-, ο κ. Δραγασάκης, ελάχιστες ώρες μετά, τον «άδειασε», λέγοντας ότι «ακόμη και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018»!
Με ποια κόμματα θα συνεργαστείτε μετά τις εκλογές; Δεδομένου ότι εκτιμάτε πως μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, έχετε κάνει κάποιες συνεννοήσεις από τώρα; Δεν θα έπρεπε;
Είμαστε ήδη πρώτη πολιτική δύναμη και εργαζόμαστε, με γνώμονα την αλήθεια που γεννά πραγματική ελπίδα, που ενώνει όλους τους Ελληνες, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Οπως, όμως, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος, ακόμη και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει κυρίως σε θετικά μηνύματα στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι μια τέτοια κυβέρνηση που δρα, όπως και εσείς καταγγέλλετε, με καθεστωτική νοοτροπία;
Μην περιμένετε να κατέβουμε στο επίπεδο Τσίπρα – Καμμένου. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στις ύβρεις και το διχαστικό λόγο, στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, στο ψέμα, στο λαϊκισμό… Ούτε βέβαια, θεωρούμε πως αρκεί η ψήφος αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ζητούμε ψήφο εμπιστοσύνης και προοπτικής.
Οι τηλεοπτικές άδειες είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της κυβέρνησης
Τι προβλέπετε να γίνει με τις τηλεοπτικές άδειες; Εκτιμάτε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία μέχρι τέλους;
Ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει στη συνείδηση των πολιτών. Εχει καταρρεύσει, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, πολιτικά, νομικά και ηθικά. Υπάρχουν ήδη προσφυγές από όλους εναντίον όλων των εμπλεκομένων. Κυρίως όσον αφορά στο πόθεν έσχες, τις ιστορίες με τα βοσκοτόπια, τις δηλώσεις για «λαγούς», τις καταγγελίες Καμμένου για «μαύρο χρήμα»… Ολα αυτά αποκαλύπτουν ένα σαθρό υπόβαθρο, από το οποίο αναδίδονται πολύ έντονες οσμές σκανδάλου και διαπλοκής. Θα σας έλεγα ότι το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Το οποίο έχει ονοματεπώνυμα: Τσίπρας, Παππάς, Καμμένος.
Αν βγει αντισυνταγματικός ο «νόμος Παππά» από το ΣτΕ, η κυβέρνηση στέκεται;
Η κυβέρνηση δεν κρίνεται απλά και μόνο από τη συνταγματικότητα ή όχι ενός νόμου, αλλά και από τις πρακτικές που επιστράτευσε, το στήσιμο του διαγωνισμού, την προσπάθειά της να συγκαλύψει οσμές σκανδάλου και διαπλοκής. Ολα μαζί αποδεικνύονται ήδη μπούμερανγκ και προφανώς την οδηγούν σε «βατερλό». Πέρα από αυτά, όμως, υπάρχουν τα ζητήματα της οικονομίας και τα προβλήματα της κοινωνίας που αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια και την ανικανότητά της. Και όλα αυτά συλλειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής