Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής Κερκύρας Φωτεινή Βάκη είναι στα «κεραμίδια» γιατί βλέπει να έρχεται βαρύ το «μαύρο» στον ένα από τους τρεις νέους δήμους που δημιουργούνται εξαιτίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που προωθεί στην περιοχή η κυβέρνηση, ενώ άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν γιατί έμειναν χωρίς να έχουν να προσφέρουν ένα «δώρο» στην περιοχή τους, αφού τα δικά τους ανάλογα αιτήματα για διασπάσεις δήμων στις εκλογικές τους περιφέρειες δεν ικανοποιήθηκαν… και παραπέμπονται στις καλένδες.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Κερκύρας Φωτεινή Βάκη τα «έψαλε» χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για το σπάσιμο σε τρεις νέους του δήμου Κέρκυρας και κυρίως για τη δημιουργία του Νότιου Δήμου με έδρα τη Λευκίμμη. Καθώς όπως εξήγησε θεωρεί ότι το θέμα των σκουπιδιών και της δημιουργίας εκεί Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων θα έχει εκλογικές συνέπειες με αύξηση των «ακροδεξιών σκουπιδιών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε μάλιστα ότι «η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από το σπάσιμο των δήμων. Τα σκουπίδια συνιστούν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι.
Γέννησαν και κάποια άλλα ακροδεξιά σκουπίδια στο νησί. Στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος. Δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων» και τόνισε πως αυτό που θα γίνει στις δημοτικές εκλογές στον νέο αυτό νότιο δήμο θα είναι «να ενισχυθεί η ακροδεξιά έκφραση».
Δηλώσεις ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία έκανε όμως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης αλλά για άλλον εντελώς λόγο. Γιατί δεν προχώρησε η διάσπαση τριών δήμων της Κρήτης. Ο βουλευτής είπε ότι «είναι κρίμα σε ένα τόσο καλό νομοσχέδιο να έρχεται μια τροπολογία που δημιουργεί προβλήματα. Από τον Νοέμβριο του 2018 έστελνα επιστολές στον κ. Χαρίτση και τον επισκέφθηκα με επιτροπές κατοίκων που ζητούν την αυτονομία των δήμων τους.
ΣΥΡΙΖΑ: 10 χρόνια από την αυτ-απάτη του Τσίπρα - Ο ΕΤ θυμάται τα έργα και τις ημέρες της «πρώτης φοράς Αριστερά»
Μεταξύ αυτών και η Νέα Αλικαρνασσός που έχει και οικονομική αυτοτέλεια και ιστορικότητα. Ζήτησαν τη δημοτική αυτονομία από τον κ. Χαρίτση αλλά αγρόν ηγόρασαν. Το ίδιο και οι κάτοικοι του Ζαρού, του Τυμπακίου και άλλοι. Ο υπουργός πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Εγώ δεν στηρίζω και δεν ψηφίζω την τροπολογία». Πικρίες και παράπονα και από τον βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Παπαηλιού που είπε ότι «αφού άνοιξε το θέμα της διάσπασης Καλλικρατικών δήμων, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας, έναν δήμο τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του.
Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο». Χολωμένος, όμως, και ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πρατσόλης που μίλησε για επιλεκτικές διασπάσεις, αποκλεισμούς και τονίζοντας ότι τα χωροταξικά θέματα θα έπρεπε να εξεταστούν συνολικά στο πλαίσιο του Κλεισθένη 2 ενώ γκρίνια και από τον βουλευτή Εβρου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Ρίζο που είπε ότι «από το 2013 υπάρχει η άποψη για ανασύσταση του δήμου Φερών, αλλά το αίτημα δεν ελήφθη υπ’ όψιν. Ελπίζω και θέλω να πάρουμε τη δέσμευση του υπουργείου Εσωτερικών ότι μέσω της επιτροπής επαναξιολόγησης να δούμε τι θα κάνουμε και με αυτό τον δήμο».
Μια δέσμευση αυτή του κ. Χαρίτση που, όμως, όπως έλεγαν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ στους διαδρόμους της Βουλής, είναι «δώρον – άδωρον», αφού το όποιο αποτέλεσμα θα έρθει, εάν έρθει, μετά τις εκλογές και με υποσχέσεις δεν κοροϊδεύεις πια κανέναν…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου