«Ηταν δύσκολη γιατί ήταν γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας», είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών ο Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ, αναφερόμενος στις απουσίες των ηγεσιών του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού από μία εκδήλωση με ομιλητή τον ίδιο και τον απερχόμενο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Μπούλμαν, ο κ. Τσίπρας είπε:
«Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η σημερινή συνάντηση αν αποδεχόντουσαν την πρόταση διαλόγου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η απουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν» και υποστήριξε ότι «η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ τους προκαλεί ερωτηματικά και φοβίες».
Ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στους τρεις βασικούς στόχους του, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να πείσει και να περάσει τα μηνύματα που ήθελε.
Πρώτον, δεν κατάφερε να πλασαριστεί ως μετριοπαθής ηγέτης στην αγωνιώδη προσπάθειά του να πείσει ότι δεν ανήκει στο άρμα των λαϊκιστών ηγετών της Ευρώπης όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν.
Δεύτερον, δεν κατάφερε να εκτονώσει τα αμυντικά αντανακλαστικά που έχει προκαλέσει η προσπάθειά του να καταλάβει το μεσαίο χώρο στην προσπάθειά του να διασωθεί εκλογικά, και ας είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να αλώσει ούτε και να εξαϋλώσει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά αυτό που θέλει είναι να πείσει» αλλά και ότι θα ήταν ανόητος αν πίστευε ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί.
Τρίτον, απέτυχε και να καθησυχάσει τους 53 + και όσους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την «πασοκοποίηση» του κόμματός του, κάτι που προσπάθησε λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς».
Προσποιούμενος ότι αγνοεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις κυρίαρχες τάσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά χωρίς να καταφέρει να κρύψει την αγωνία του για τη συρρίκνωση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, που είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει στρατηγική νίκη της Δεξιάς», ενώ κάνοντας σαφές το σχέδιό του να ακυρώσει την ηγεσία των Ελλήνων Σοσιαλιστών για να ψαρέψει κεντροαριστερές ψήφους, κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι «αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς».
Κατά τα λοιπά, ο Ελληνας πρωθυπουργός κινήθηκε ξανά στην προεκλογική πεπατημένη υποστηρίζοντας ότι «το τρίτο πρόγραμμα ήταν ηπιότερο από τα προηγούμενα δύο» και ότι η κυβέρνησή του «κράτησε την κοινωνία όρθια».
Υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά τις καταστροφικές επιλογές του 2015 που καταβαράθρωσαν την οικονομία, έφεραν τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την Ε.Ε. και φόρτωσαν στον ελληνικό λαό το αχρείαστο και ακριβότερο τρίτο Μνημόνιο ακριβώς στη φάση επούλωσης των πληγών του, λέγοντας ότι «εκ του αποτελέσματος αποδείξαμε ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος. Διαφορετικός από αυτόν της υποταγής ή της ρήξης».
Με μία ρηχή και επιδερμική ανάλυση που αγνοεί τις καταβολές και το ρόλο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς απέναντι στον λαϊκισμό που εκπροσωπεί, ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πάντρεμα ακραίας Δεξιάς και ακραίου νεοφιλελευθερισμού, που συγκροτεί τελικά μια απεχθή και βαθιά συντηρητική, αντιευρωπαϊκή Διεθνή στην καρδιά της Ευρώπης», περιγράφοντας -με ανύπαρκτα επιχειρήματα- τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατεθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Το αποκορύφωμα ήταν ότι χαρακτήρισε «προοδευτικό εγχείρημα» τη συγκατοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια και το ομαδοποίησε μαζί με τις συμμαχίες Σοσιαλιστών και Αριστερών σε Ισπανία και Πορτογαλία, παραχαράσσοντας τα γεγονότα.
Η πολυσυζητημένη εκδήλωση με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη» δεν δικαιολόγησε το θόρυβο που προσπάθησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να είναι ο νέος ηγέτης της Κεντροαριστεράς, έχοντας μαζί του στελέχη που έδωσαν χθες το «παρών» για την… Κεντροαριστερά, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από τους ΑΝ.ΕΛ., ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης, αποκαλύπτει και τη σκοπιμότητα των κινήσεων.
Εκτός από τον κ. Μπούλμαν, τη Λούκα Κατσέλη και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, που θεωρούνται πλέον συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση βρέθηκαν οι υπουργοί Αλ. Φλαμπουράρης, Θάνος Μωραΐτης, Αγγελος Τόλκας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Παππάς, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλής, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Μπαλάφας, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κ.ά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου