Για την Ελλάδα, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερά. Μια νέα εποχή, στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να βγούμε από αυτά, με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις. Και πάνω απ’ όλα, με την κοινωνία όρθια». «Εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και – κυρίως – έντιμα», είπε χαρακτηριστικά.
«Υλοποιήσαμε τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα εργαστήκαμε σκληρά και καταφέραμε υπό πολύ στενά δημοσιονομικά πλαίσια να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εξασφαλίσαμε την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού – δηλαδή και των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων – στο ΕΣΥ. Θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Η υπεραπόδοση της οικονομίας μεταφράστηκε στην παροχή της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος, την τελευταία τριετία».
«Συγκρουστήκαμε», σημείωσε, «με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, περιορίζοντας μέσα σε 3 χρόνια κατά 8% και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας. Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία. Μειώσαμε την ανεργία, σχεδόν 9 μονάδες και μάλιστα προς όφελος των σχέσεων πλήρους εργασίας. Δημιουργήσαμε πάνω από 350 χιλ. θέσεις εργασίας».
«Πορευτήκαμε με εντιμότητα. Διότι κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου», σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως.
Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, τους χρυσοκάνθαρους των offshore και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια, κάθε σκελετού που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες».
«Είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι», είπε χαρακτηριστικά.
«Ήδη, από την επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια, προχωρήσαμε με ταχύτατα βήματα στις παρεμβάσεις που αποτελούν τον πυρήνα του δικού μας προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι μέσα στους πρώτους έξι μήνες όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ υλοποίηθηκαν και υλοποιούνται.
Ειδικότερα ανέφερε:
-Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
-Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
-Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% φθάνοντας τον κατώτατο στα 650 ευρώ.
-Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
-Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50% για την καινούργια χρονιά.
-Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
-Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
-Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
-Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
«Αυτά είναι τα παράσημα μας, από τις μάχες που δώσαμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα προχωρήσουμε στη νομοθετηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα δώσει τη δυνατότητα σε 350.000 οφειλέτες να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία και σε όσα έχουμε εξαγγείλει για να μπορέσουν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους με σχήματα δόσεων προς τα ταμεία και την εφορία χωρίς όπως λένε κάποιοι να διαταράσσει την κουλτούρα των πληρωμών αλλά αντιθέτως να δημιουργεί κουλτούρα πληρωμών».
«Αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «μπορείς να έχεις πολιτική κοινωνικής προστασίας και ταυτόχρονα να πιάνεις καλύτερα τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους από τους άλλους που θεωρούσαν αυτά τα δύο ασύμβατα. Μπορείς να έχεις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακόπτεται η ανάπτυξη. Μπορείς να έχεις αύξηση στον κατώτατο μισθό χωρίς να σταματά η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Και κυρίως να το ανακοινώνεις στο υπουργικό και να βγαίνεις την ίδια μέρα στις αγορές».
«Μπορείς», συνέχισε, «να προστατεύεις τη πρώτη κατοικία χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης όπως η Moodys που χθες μας αναβάθμισε. Μπορείς να βγαίνεις με δυο λόγια από τα μνημόνια, υλοποιώντας πολιτικές που έχουν σαν σαφή στόχο για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.
Δηλαδή πολιτικές εκτός του φιλελεύθερου πυρήνα του μνημονίου».
«Είναι τελικά, αυτή η διαρκής σύγκρουση ανάμεσα στο μονόδρομο της αποδοχής του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού κανιβαλισμού και της εναλλακτικής προοπτικής υπέρ των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, που αποτυπώνεται στα δύο πολιτικά σχέδια τα οποία σήμερα κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού», τόνισε.
«Τα ελλείμματα έγιναν προς χάριν μιας κρατικοδίαιτης ελιτ που σήμερα ζητά να πάρει τη ρεβάνς γιατί τόσα χρόνια έμεινε έξω από το μεγάλο φαγοπότι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ένιωσε άβολά όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να μιλά για τέταρτο μνημόνιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμά που θέλει να υλοποιήσει δεν μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα μνημόνια. Δεν έχει πώς να δικαιολογήσει το δικό του μνημόνιο ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα».
«Ο Κ. Μητσοτάκης», συνέχισε, «έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Προπαγανδίζει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία. Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αυτές που μετά από μάχη με τους θεσμούς καταφέραμε, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5».
«Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, Τέλος είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου», τόνισε.
«Μιλάει για μικρότερα πλεονάσματα, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία είχε δεσμευτεί για πλεονάσματα 4,5% ως το 2030 και η υψηλότερη επίδοση που πέτυχε παρά τα 65 δισ. σκληρής λιτότητας που φόρτωσε στη πλάτη του ελληνικού λαού ήταν μόλις πλεόνασμα 0,2%», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Κάνει κριτική σε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο διαπραγματεύτηκε και μείωσε δραστικά τους στόχους των πλεονασμάτων από 4,5% σε 3,5% σταδιακά και 2% μετά το 2022 και πέτυχε αναδιάρθρωση του χρέους που αυτοί δεν έθεταν καν στο τραπέζι και μας δίνει τη δυνατότητα να βγαίνουμε στην αγορά με επιτόκια του 2002 που κατάφερε να επιτύχει υπεραπόδοση άνω του 3,5% για τρία συναπτά έτη, χωρίς να προχωρήσει σε οριζόντια σαρωτικά μέτρα λιτότητας, όπως η προηγούμενη».
«Αφού», συνέχισε, «η αντιπολίτευση που υπέγραψε για 4,5% ξαφνικά έχει μεγάλο πόνο για τα πλεονάσματα, να συμφωνήσουμε μαζί μια κοινή θέση απέναντι στους εταίρους μας και δανειστές μας για την ανάγκη περεταίρω μείωσης. Αρκεί να συμφωνήσουμε και τι θα κάνουμε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί. Θα συμφωνήσει ο κ. Μητσοτάκης να εξοικονομηθούν πόροι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία; Όχι, γιατί θεωρεί σπατάλη τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Θα συμφωνήσει να δοθούν περισσότεροι πόροι στα ασφαλιστικά ταμεία για την αύξηση των συντάξεων; Να επαναφέρουμε την 13η και 14η σύνταξη; Όχι, γιατί το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι ακριβώς στην αντίθετη λογική. Θα συμφωνήσει να δοθούν αυτοί οι πόροι σε πολιτικές για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Όχι, γιατί θεωρεί κάθε αντίστοιχο μέτρο το οποίο υλοποιήθηκε αυτή την τετραετία ως ανακύκλωση της φτώχειας».
«Ας μας πει λοιπόν καθαρά ότι στο μόνο που θα συμφωνήσει είναι να βρεθούν πόροι για τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσει η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης, το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Και η επαναφορά της φοροασυλίας του μεγάλου πλούτου.
Αυτή είναι η πραγματικότητα», συμπλήρωσε.
«Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι αν κάποια κυβέρνηση είχε οφέλη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τους πολλούς, αυτή είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή που θα διαπραγματευτεί και πάλι προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος της ελιτ και της ολιγαρχίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ από άποψη μετατοπίσθηκαν στην ακροδεξιά και επέλεξαν να σβήσουν το παρελθόν της μετριοπάθειας και της ευρωπαϊκής προσήλωσης της παράταξης τους και να γίνουν μια κακόγουστη μίμηση νεοδεξιών προτύπων τύπου Όρμπαν».
«Η ΝΔ του κ.Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, «αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς. Θεωρεί μάλιστα, ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση, θα διεμβολίσει στην Ελλάδα συντηρητικά ακροατήρια. Όμως, όταν έχεις νομιμοποιήσει απολύτως τη ρητορική και τις πρακτικές των αυθεντικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι ο κόσμος που επιλέγεις να απευθυνθείς με αυτούς τους όρους, δεν θα επιλέξει την πιο καθαρή, την πιο original έκφανση αυτής της πολιτικής αντίληψης».
«Από τη μία πλευρά», σημείωσε, «του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελευθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών της, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ. Από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και έχουμε ευθύνη εμείς ως η μεγαλύτερη δύναμη για το ποια μορφή θα πάρει αυτή η αντιπαράθεση. Από την άλλη βρίσκεται η Αριστερά, της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης που έχει στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των πολλών και όχι των ελίτ. Και οι δυνάμεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις της οικολογίας, ακόμη και του δημοκρατικού κέντρου που έχουν όρια στη κοινωνική λεηλασία, στη βάναυση συρρίκνωση της δημοκρατίας, στον εθνικιστικό παροξυσμό και στη πατριδοκαπηλία».