Τα στελέχη του Μαξίμου, με την εξαίρεση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, που φέρεται να εισηγείται εκλογές τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει λόγο σε όλα τα θέματα, εισηγούνται εκλογές τον Οκτώβριο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κορυφαίοι υπουργοί όπως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έμπειροι κοινοβουλευτικοί όπως ο Νίκος Φίλης και παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Νίκος Βίτσας αλλά και στελέχη των 53+ εισηγούνται εκλογές τον Μάιο ταυτόχρονα με αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές. Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τον Μάιο ήταν και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, όταν ήταν ακόμα συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αναποφάσιστος. Βλέπει τη βελόνα των μετρήσεων που πηγαίνουν στο γραφείο του να μην… κουνιέται και τα βασικά μεγέθη των μετρήσεων να μένουν ανεπηρέαστα από τις εξελίξεις, αλλά ακούει και τους στενούς του συνεργάτες να επιμένουν ότι αν επιχειρήσει εκλογές τον Οκτώβριο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλύτερο από τον Μάιο.
Από την άλλη πλευρά, ακούει και αυτούς που τον συμβουλεύουν ότι αν η διαφορά της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές είναι από 5% και πάνω, σε συνδυασμό με την επικράτησή της στα πολιτικά «οχυρά» των αυτοδιοικητικών εκλογών, τότε στους μήνες που θα απομένουν ως τον Οκτώβριο το κλίμα θα βαρύνει περαιτέρω για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μόλις πάρει τα στοιχεία των μετρήσεων του Μαρτίου και δει την κατάσταση που δημιουργείται, τότε θα το πάρει απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Μάιο.
Το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει διάφορα στοιχεία από «μυστικές δημοσκοπήσεις», επαναλαμβάνοντας μία πρακτική που έχουν χρησιμοποιήσει -χωρίς αποτέλεσμα- πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν όταν βλέπουν ότι χάνουν έδαφος και δεν μπορούν να αλλάξουν την πολιτική κατάσταση.
Αφήνουν να διαρρεύσει ότι έχουν στα χέρια τους μετρήσεις που δείχνουν ότι η συσπείρωση του έχει ανέβει στο 55% ενώ ήταν 40%-45%, ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται περίπου στο 1/3 των ψηφοφόρων (ώστε να φαίνεται ότι έχει ακόμα ελπίδες να ανεβάσει τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ) κ.λπ. Δεν πρόκειται για τίποτε άλλο εκτός από την αγωνιώδη προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει το στελεχικό του δυναμικό και τους ψηφοφόρους που του έχουν απομείνει ότι το παιχνίδι «παίζεται», καθώς βλέπουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση και την έλλειψη ηθικού ακόμα και του στενού κομματικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να φτάσουν στον πραγματικό στόχο τους για τις εθνικές εκλογές που είναι το 25%.
«Στο “τέλος της ημέρας” θα κερδίσουμε τις εκλογές», είπε χθες στο ΑΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, επικαλούμενος μάλιστα τάσεις που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, θέτοντας ως προτεραιότητες νομοθετήματα που έχουν προγραμματιστεί να κατατεθούν και να ψηφιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα (σχέδιο νόμου για την προστασία πρώτης κατοικίας, επίδομα ενοικίου, 120 δόσεις κ.λπ.), αλλά και την πολιτική άλωσης του λεγόμενου μεσαίου χώρου, με συνεχείς επιθέσεις κατά του Κινήματος Αλλαγής. Δεν ανέφερε τη σκανδαλολογία που αποτελεί την τρίτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για το προεκλογικό ντεμαράζ, που έχει ήδη ξεκινήσει.
Aλλωστε, ο λυσσώδης πόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Κινήματος Αλλαγής επιβεβαιώνει και αυτό που διάφοροι πολιτικοί αναλυτές αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποδεχθεί πως θα είναι το δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές και παλεύει για να μειώσει τη διαφορά, ώστε η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην πάρει αυτοδυναμία.
Και για να το πετύχει αυτό, επειδή δεν έχει καμία πιθανότητα διείσδυσης στα αριστερά του και οι μετακινήσεις προς τη Ν.Δ. συνεχίζονται με αυξητική τάση (αυτό είναι ένα από τα στοιχεία των μετρήσεων που δεν το διέρρευσαν από το Μαξίμου), προσπαθεί να αποκτήσει νέες δεξαμενές ψηφοφόρων προς το Κέντρο, επιχειρώντας να διαλύσει το Κίνημα Αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σκανδαλολογία των επόμενων ημερών -σύμφωνα με τις διαρροές που συντονισμένα και επιλεκτικά κάνει η κυβέρνηση- θα έχει ως κεντρικό στόχο το Κίνημα Αλλαγής.
Ούτε αυτός ο δρόμος δείχνει να είναι απλός για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός, οι απροκάλυπτες επιθέσεις εναντίον του Κινήματος Αλλαγής έχουν προκαλέσει όχι μόνο την έντονα αμυντική στάση της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και κύμα αντιδράσεων των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτική αυτού του κλίματος η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να ακυρώσει τη συμμετοχή του σε εκδήλωση που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Κεντροαριστερά στην Ευρώπη, κάτι που αιφνιδίασε το Μαξίμου, που τώρα επιτίθεται (μέσω των στρατευμένων γραφίδων του) κατά του πρώην πρωθυπουργού. Επιπροσθέτως, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το ΠΑΣΟΚ του 2020 δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Προκαλεί αντιδράσεις, οι 53+ έχουν ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ακριβώς για τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά και τις αμφιλεγόμενες μεταγραφές τύπου Μωραΐτη και Τόλκα, που αρνήθηκε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου