Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσπευση στην επίλυση θεμάτων που «καίνε» τον πολίτη και κυρίως σ’ αυτά που σχετίζονται με την ευκολότερη πρόσβασή του στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη.
Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αναμένεται να εξειδικεύσει περαιτέρω τις πρωτοβουλίες και τα επόμενα βήματα με «αιχμή» τα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από τον ερχόμενο Νοέμβριο σε μη έχοντες πολίτες που περιμένουν μήνες ή ακόμη και χρόνια να χειρουργηθούν, αλλά και την ταχύτερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα μέτρα, τα οποία θα εξειδικεύσει αύριο ο κ. Γεωργιάδης, είναι τα εξής:
- Το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.
- Η προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό μετά τη θέσπιση κινήτρων και φοροελαφρύνσεων.
- Η υπό εξέλιξη ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
- Η αναβάθμιση των Επειγόντων, αλλά και η αλλαγή στον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής.
- Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας για την ενίσχυση της επικοινωνίας ασθενών-γιατρών.
- Η ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.
- Η περαιτέρω ενίσχυση των αεροδιακομιδών και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ.
Η πρωτοβουλία για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία απευθύνεται στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος ιδιωτικών επεμβάσεων, δίνοντας έμφαση στους ασθενείς που περιμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το μέτρο θα συμβάλει στη μείωση των λιστών αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα χειρουργεία αυτά θα παρακολουθούνται μέσω της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων.
Σκοπός είναι να μειωθούν οι λίστες αναμονής ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά και πηγαίνοντας προς τα πιο καινούργια.
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Eλλάδα και ΗΠΑ συνέταξαν σχέδιο ψηφίσματος για την Ερυθρά Θάλασσα
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Κατά τη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ με επιπλέον προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, ενώ προχωρά η θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση νέου προσωπικού και την παραμονή των υπαρχόντων επαγγελματιών στο σύστημα.
Ενα από τα βασικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν αφορά την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, κάτι που όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα βελτιώσει το εισόδημά τους και θα κάνει ξανά θελκτικό γι’ αυτούς το σύστημα Υγείας.
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Τέλος, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας είναι κεντρικός άξονας των νέων μέτρων, με στόχο να βελτιωθεί η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς και να επιταχυνθεί η παροχή υπηρεσιών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως αποτελεί σημαντικό έργο η αναδιαμόρφωση των Επειγόντων: «Ο σκοπός μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα. Γνωρίζουμε ότι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκειας και πολλές φορές αδικούν και τη συνολική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», σημείωσε και πρόσθεσε πως τα ΤΕΠ αναμένονται να ενισχυθούν περαιτέρω σε προσωπικό και κυρίως με τραυματιοφορείς, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της επείγουσας περίθαλψης.