Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι η επίσημη θέση των Βρυξελλών υπέρ της συμφωνίας έχει διατυπωθεί από τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και από την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις στο Κολέγιο των Επιτρόπων πάρθηκαν ομόφωνα.
O κ. Σχοινάς επαναβεβαίωσε ότι από την σκοπιά της Επιτροπής οι Πρέσπες είναι μια «σημαντική» συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στην επίλυση μίας εκ των παλαιότερων διενέξεων και ευνοεί τόσο τα Βαλκάνια όσο και ολόκληρη την Ευρώπη.
Δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν η Κομισιόν προτίθεται να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του έλληνα επιτρόπου.
Σημείωσε πως πλέον το μοναδικό που έχει σημασία είναι η ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Αβραμόπουλος για Πρέσπες: Προβληματική η συμφωνία
Την πλήρη αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι η Συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι «προβληματική».
Ο κ. Αβραμόπουλος παίρνοντας αποστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η εθνότητα και η γλώσσα «δίνουν λαβή για αλυτρωτικές εθνικιστικές πολιτικές».
«Είναι άλλο ο γεωγραφικός προσδιορισμός που όλες οι κυβερνήσεις συμφωνήσαμε και άλλο ο ιστορικός προσδιορισμός, που επιχειρείται μέσω της συμφωνίας. Εθνότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή για αλυτρωτικές εθνικιστικές πολιτικές», λέει χαρακτηριστικά.
«H κυβέρνηση θα είχε κινηθεί διαφορετικά αν, αντί να αγνοήσει και στη συνέχεια προκαταλάβει τα πολιτικά κόμματα, είχε επιδιώξει την εθνική συνεννόηση πριν προχωρήσει στη συμφωνία», πρόσθεσε ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]