Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ δημοσιεύτηκε χθες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Αξιοσημείωτο είναι πως αναφέρεται σε «ανάκληση μεταβίβασης», ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε (αυτό που υποστήριζαν τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών) πως «καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει γίνει». Κύκλοι του ΥΠΠΟΑ υποστήριζαν ακόμα και χθες -μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ- πως «ούτε έγινε καμία μεταβίβαση, ούτε πρόκειται να γίνει». Για το θέμα αυτό, που πυροδότησε πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις στην κοινή γνώμη, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σήμερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Πολιτισμού.
Με την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ «εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να ανακαλέσει εν μέρει την με αριθμ. ΥΠΟΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06. 2018 (2320 Β’) απόφασή του, με την οποία μεταβιβάστηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ” 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, κατά το μέρος αυτής με το οποίο μεταβιβάστηκαν στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία τα 2.330 ακίνητα, τα οποία διαλαμβάνονται στον ως άνω, υπό στοιχείο 15, κατάλογο, τα οποία εξαιρούνται της μεταβίβασης…».
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ συνοδεύεται από τους 2.330 ΚΑΕΚ (Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου) που αντιστοιχούν στα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία όμως δεν κατονομάζονται. Η δημοσιοποίηση, προ ημερών, από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων 587 κωδικών στους οποίους περιλαμβάνονται εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, όπως τα ταφικά μνημεία της Βεργίνας και μνημεία ενταγμένα στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, προκάλεσε μεγάλο θόρυβο. Εξειδίκευση των εξαιρέσεων αναμένεται στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα. Ακολούθως, και όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Πολιτισμού, θα κατατεθεί ρύθμιση που «θα εξασφαλίζει την πολιτιστική κληρονομιά στο διηνεκές».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]